Închinare Centenarului Marii Uniri – ONOARE ȘI JERTFĂ într-o ediție închinată Eroilor

583

Revista militară de istorie și cultură patriotică ONOARE ȘI JERTFĂ nr. 36/2018 se chinuie să apară în aceleași condiții grafice de calitate și cu un conținut de excepție prin acribia redacției, coordonată de General maior(r) prof. Constantin Ispas(aflat la 91 de ani împliniți!), și recunoștința aleasă închinată omagierii Eroilor gorjeni ce au luptat în Războiul Reîntregirii Neamului “De la Rasovița la Lelești, la Oituz și Mărășești”.
UN REGE EROU: FERDINAND I. Pentru toți care cunosc istoria patriei din cărți, precum subsemnatul, este clar că războiul pentru reîntregirea neamului românesc a fost greu. Iar Regele Ferdinand I și-a dat seama că “A trebuit un REGE EROU, cum nu cunoaște altul istoria capetelor încoronate, rege care să-și poată înăbuși vocea sângelui, dând primul exemplu de sacrificiu neamului românesc în momentul când îl chema la luptă. I-a trebuit ființei neamului românesc o generație curajoasă, disciplinată, harnică și răbdătoare, care să dea din sânul ei opt sute de mii de suflete și să ducă în tăcere toate greutățile plămădirii și închegării ROMÂNIEI MARI!”, după cum scrie în publicația ONOARE ȘI JERTFĂ.În Proclamația Regelui Ferdinand I către Poporul Român, la 15 august 1916, o succintă sinteză a istoriei noastre se încheie cu apelul: “Români, Însuflețiți de datoria sfântă ce ni se impune, hotărâți să înfruntăm cu bărbăție toate jertfele legate de un crâncen război, pornim la luptă cu avântul puternic al unui popor care are credința neclintită în menirea lui. Ne vor răsplăti roadele glorioase ale izbândei!
Cu Dumnezeu înainte!”
ATESTAT OMAGIAL oferit în onoarea OFIȚERILOR GORJENI, Cavaleri ai Ordinului „ Mihai Viteazul”, Participanți la Războiul Reîntregirii Neamului 1916-1919, începe pe coperta de gardă cu Tricolorul ce încadrează, în stânga, imaginea unui soldat în uniforma de gală cu steagul Regatului României prezentat pentru Onor, iar în dreapta efigia 100 CENTENAR. Ordinul militar de război “Mihai Viteazul” a fost instituit prin Înaltul Decret nr. 2968, din 26 septembrie 1916 și ratificat în decembrie același an. Înființat întru-n moment de cumpănă al neamului nostru, când însăși ființa statului român era în primejdie acest ordin a constituit o benefică inspirație a Regelui Ferdinand I, ca mijloc de redresare a moralului trupelor, puternic zdruncinat de situația precară a armatei române în Moldova. A fost înființat în vremuri de excepție, s-a acordat numai în vremuri de excepție și numai pentru fapte militare de excepție.
ORDINUL “MIHAI VITEAZUL”. În timpul și după declanșarea războiului de eliberare și întregire statală s-a conferit Ordinul „Mihai Viteazul”. Printre cei 314 ofițeri activi și în rezervă care au fost decorați cu „Ordinul Mihai Viteazul” se găsesc și 13 ofițeri gorjeni, fii ai Gorjului, care au luptat de la Rasovița și Lelești până la Oituz și Mărășești. Actele lor de bravură și vitejia acestor Eroi sunt prezentate pe larg în ordinea următoare: Nicolae Pătrășcoiu – Sublocotenent, Regimentul 18 Dorobanți „Gorj”, născut la 13 aprilie 1890, comuna Schela, județul Gorj; Haralambie Bădescu – Căpitan, Regimentul 58 Infanterie, născut în comuna Săcelu, județul Gorj; Nicolae Sichitiu – Maior, Regimentul 2 Obuziere, născut la 3 aprilie 1881, în comuna Turcinești județul Gorj; Ioan Georgescu – Maior, Regimentul 39 „Petru Rareș”, născut la 9 noiembrie 1876, în comuna Lelești, Gorj; Ion Săulescu – Căpitan, născut la 20 august 1880, comuna Săulești, Gorj; Virgiliu Slăvescu – Locotenent (r), Regimentul 75 Infanterie, născut la 21 noiembrie 1878, comuna Zorlești, județul Gorj; Gheorghe Rasoviceanu – Colonel, Comandantul Regimentului 9 Vânători de munte, născut la 12 decembrie 1877, comuna Arcani, Gorj; Constantin I. Pleșoianu – Maior, născut la 9 martie 1873, communa Căpreni, sat Pegeni, Gorj; Vasile V. Craiu – Locotenent aviator, Escadrila 1 de aviație, născut la 31 decembrie 1895, Târgu Cărbunești, Gorj; Ioan Șt. Sadoveanu(străbunic al Ceahlăului literaturii române Mihail Sadoveanu) – Căpitan, Regimentul 31 Infanterie, născut în anul 1884 în Săcelu județul Gorj; Pantelie Buzgurescu – Sublocotenent, Regimentul Rovine nr. 26, născut în 1878, comuna Tismana, județul Gorj; Radu M. Kornea – Colonel, Comandantul Regimentului 6 Roșiori Purtat, născut la 23 decembrie 1885, în Târgu Jiu, județul Gorj; Ioan Neferescu – Locotenent în rezervă, Regimentul Gorj nr, 18, născut în anul 1889, comuna Tismana, județul Gorj.
ISTORIE ȘI POEZIE. În bogatu-i cuprins, revista ONOARE ȘI JERTFĂ mai conține studii și ciclul Din poezia Marii Uniri, unele poeme fiind anonime precum sunt „Cinstește invalizii”, „Imnul Eroilor”, „Nu plânge, maică Românie!” sau celebrul poem „Clopotul reîntregirii” de Adrian Păunescu, „Să nu bată clopotele iar”, semnat cu pseudonimul B. Munte, „Eroilor” al olteanului Vasile Militaru, poet interzis până în 1989, ori poema „Veterane de război”, din folclorul oltenesc. „Ca participant activ la cea mai crâncenă confruntare a secolului al XX-lea, dar și ca supraviețuitor și președinte al asociației celor care și-au slujit țara sub tricolor în cel de-al doilea război mondial sunt mândru, dar și profund marcat de faptul că-s părtaș la CENTENARUL MARII UNIRI”, scrie Generalul de arnată (r) Marin Dragnea, Președintele A.N.V.R. Tot domnia sa afirmă că ostașii primului și celui de-al Doilea Război Mondial, generațiile lor care au făcut Marea Unire s-au jertfit pentru eliberarea celor înrobiți. Ei nu numai că au trăit istorie, dar au și făcut ISTORIE și merită în veci cinstirea neamului. Alături de gorjeanul nostru din Turcinești – General maior(r) prof. Constantin Ispas, singurul istoric militar în viață, din Europa, care a fost combatant în cel de-al Doilea Război Mondial, Generalul de armată(r) Marin Dragnea țin veșnic aprinsă făclia recunoștinței față de înaintași, față de Eroii Neamului.
Grupaj de ION PREDOȘANU
P.S. Din păcate, superba publicație ONOARE ȘI JERTFĂ, apărută ca de obicei în Editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Director Ion Cepoi, nu mai beneficiază de subvenție din partea Consiliului Județean Gorj, președinte Sorin Popescu. Numărul 36/2018 s-a tipărit pe cheltuiala membrilor Filialei Județene Gorj a Veteranilor de Război „Tudor Vladimirescu”, care-au pus mână de la mână din pensiile domniilor lor mici, ca să cinstească în 29 Aprilie – Ziua Veteranilor de Război. (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here