“Joana D’Arc” a României, comemorată de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială Scoarța

544

La 14 ianuarie 1894, se năştea Cătălina Vasile Toderoiu în satul Vădeni, azi cartier al municipiului Târgu-Jiu. Era fiica lui Vasile şi Elena Toderoiu, fiind cel de-al treilea copil din cei opt ai familiei. Casa ei este, astăzi, muzeu, intitulat Casa Memorială “Ecaterina Teodoroiu”.
Ecaterina a învăţat să scrie, să citească şi să socotească la Şcoala Româno-Germană din Tg-Jiu, apoi îşi continuă cursurile la Bucureşti, la un gimnaziu de lângă Cişmigiu. Dorea să înveţe cât mai mult, pentru a deveni învăţătoare. Dar gândurile i s-au schimbat, continuându-şi studiile la o şcoala pentru infirmiere, aceasta înrolându-se ca voluntar într-o unitate de cercetaşi, chiar la începerea Primului Război Mondial.
În 1916, Ecaterina se întoarce acasă şi se înrolează în cadrul unei cohorte de cercetaşi. Aceasta şi toţi cercetaşii sunt repartizaţi la spitalele militare din Tg-Jiu. Ecaterina ajunge să-şi îngrijească propriul frate, Nicolae, înrolat în cadrul Regimentului Nr. 18 Gorj, care se afla pe frontiera cu Austro-Ungaria, care moare peste câteva zile. Generalul Ion Dragalina, comandantul Armatei I, a fost şi el îngrijit de Ecaterina, acesta fiind rănit la umărul drept în timpul inspecţiei din Defileul Jiului, dar a murit în urma unei septicemii. Primul act în calitate de „soldat” al Ecaterinei, este acela în care participă la apărarea podului de peste Jiu. De aici şi apelativul “Eroina de la Jiu”. Ieşind în evidenţă, după acest moment, Ecaterina este invitată de către regele Ferdinand şi regina Maria la Bucureşti. După ce se înrolează în trupele de luptă şi participă la câteva bătălii, aceasta a fost rănită de un obuz care i-a fracturat tibia şi coapsa stângă. A fost internată în Craiova, Bucureşti şi Iaşi.
La Iaşi, unde era internată în incinta unui liceu, primeşte vizita reginei Maria, care îi conferă gradul de sublocotenent şi i s-a încredinţat comanda unui pluton din Compania a VII-a a Regimentului 43/59 Infanterie din Divizia a XI-a cu garnizoana la Slatina, judeţul Olt. Tot în Iaşi, îl întâlneşte pe bărbatul pe care îl va iubi foarte mult: ofiţerul Gheorghe Mănoiu.
Tânăra de la Jiu a primit şi ordinul “Virtutea Cercetăşească, în aur, de război. Ca urmare a faptelor de arme de pe front, a primit şi medalia Virtutea militară de război“, clasa a II-a, şi gradul de sublocotenent, conform Decretului nr. 191 din 10 martie 1917, decret publicat în “Monitorul Oficial“, nr. 292 din 16 martie 1917. La ceremonia de decorare a primit decorarea chiar din mâinile regelui Ferdinand I. Presa vremii a publicat multe articole în care era elogiată.
Deşi generalii o protejau, ordonându-i să facă diverse activităţi în spatele frontului, acolo unde se găseau spitalele mobile, dar aceasta nu asculta deloc ordinele. Ultima zi din viaţa Ecaterinei, 22 august 1917, a fost una ploioasă. Regimentul 43/59, pe care îl conducea, se îndrepta spre linia I în locul Regimentului 35 Infanterie. Era seară şi ploua pe Dealul Secului-Muncel, iar trupele române au fost atacate prin surprindere de un regiment rezervă german.
În timpul retragerii, tânăra eroină ordonă să înainteze subordonaţilor prin îndemnul: „Înainte băieţi, sunteţi cu mine!“, moment în care este lovită de două gloanţe ale unei mitraliere dinspre trupele germane şi a decedat pe loc. Avea 23 de ani. A fost înmormântată a doua zi, cu paradă militară, într-o poiană din localitatea Zăbrăuţi, comuna Fiţione, judeţul Vrancea. La 9 iunie 1921, rămăşiţele pământeşti ale eroinei de la Jiu sunt transportate, cu trenul, la Tg-Jiu.
În cortegiul funerar, care a plecat de la gară către primărie, se afla şi Octavian Goga, om politic important al vremii. Timp de un an, se lucrează la sarcofagul de piatră cioplit.
La evenimentul de dezvelire al sarcofagului, din 8 septembrie 1935, participă regele Carol al II-lea şi premierul acelei vremi, Gheorghe Tătărescu. Marţi, 22 august 2017, s-au împlinesc 100 de ani de la moartea “Eroinei de la Jiu”, Ecaterinei Teodoroiu, care s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărăşeşti, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.
Elevii de la Școala Gimnazială Scoarța, sub îndrumarea profesorilor Pința Ion, Dragomirescu Cosmin, Bobei Alina Georgiana, Pavel Marioara, Iliescu Eugeniu, Popescu Ioana Elisabeta, Stelea Oana Maria și Balașa Marcel au comemorat împlinirea a 100 de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu prin activități desfășurate la locul presupus al trecerii în neființa de două gloanțe de mitralieră care o lovesc drept în inimă. S-a prezentat un montaj literar muzical după slujba religioasă la crucea ridicată pe locul decesului din inițiativa colonelului în rezervă Dobre Bebe.
Această acțiune s-a desfășurat cu sprijinul Consiliului Județean Gorj, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria, Filiala Județului Gorj, Subfiliala Scoarța, Parohia Scoarța. Pentru această lecție de istorie pe viu, elevii școlii noastre mulțumesc domnilor reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor, domnului colonel în retragere Dobre Bebe, consilierului local Neferoiu Pantelimon că, pe parcursul celor trei zile 21, 22 și 23 august 2017, a cunoscut locurile unde înaintașii noștri s-au jertfit ca ei să ducă o viață mai bună.
Marcel Bălașa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here