Cultura, Monden

Mădălina Anuța, o tânără speranță a cântecului popular gorjenesc

 | 03 martie 2016, 00:00 | 0 comentarii | 

Are doar 9 ani, dar se laudă cu un palmares de-a dreptul impresionant. Este vorba de Mădălina Anuța, o copilă din Târgu-Jiu care în doar doi ani, câți au trecut de la participarea la primul festival, a reușit să adune peste 30 de premii naționale și internaționale, aducând mândrie familiei și profesorilor săi. De la ultimul concurs la care a participat s-a întors chiar cu Marele Premiu.

Semnatura eletronica CertDigital

Dacă cineva ar fi intrat într-o anumită casă din Vladimir, în urmă cu vreo patru ani, ar fi putut să o vadă pe micuța Mădălina cântând cu drag pe o scenă improvizată. “Când eram mai micuță, pe la 5 ani, luam lanterna pe post de microfon și mă urcam pe pat și ziceam că eu cânt pe scenă. Îl moștenesc pe unchiul meu pentru că el, când a fost mai mic, a cântat la Ansamblul CFR din Craiova”, povestește Mădălina. Doi ani mai târziu, micuța a urcat pe scena primului său festival – Festivalul Național “Flori de cântec românesc” de la Râmnicu Vâlcea – de unde a plecat cu mâna goală, ci cu un premiu II. De atunci premiile s-au tot adunat. “În doi ani de zile, a adunat peste 30 de diplome naționale și internaționale. Are peste zece premii I”, spune cu mândrie unchiul Mădălinei, cel care al cărui talent fetița spune că îl moștenește și cel în casa căruia crește. Asta deoarece, pentru a-i fi mai ușor să se pregătească, Mădălina s-a mutat la Târgu-Jiu. Acasă ajunge o dată la o săptămână, două, chiar dacă, în mod evident, își iubește foarte mult mama și nu-i este ușor să o vadă atât de rar. “Mami mă susține, mă ajută și are încredere în mine când mă duc la concursuri”, spune micuța. În acest moment, Mădălina se pregătește atât la Palatul Copiilor, cât și la Școala Populară de Artă din Târgu-Jiu, nu doar ca și solistă vocală, ci și ca instrumentistă. Are grijă însă să aibă întotdeauna și temele făcute pentru școală, ea fiind elevă în clasa a II-a la Școala Gimnazială “Constantin Săvoiu” din Târgu-Jiu. “Mă pregătesc la Palatul Copiilor cu doamna Cristina Olteanu și la Școala Populară de Artă cu domnul Ion Drăgan, la voce, și cu domnul Ștefan Popescu, la nai. La Palatul Copiilor mă mai pregătesc, tot cu doamna Cristina, și la acordeon. Cu școala la mine nu e nicio problemă. Atunci când vin noaptea după tren am singur gând: să-mi fac temele pentru școală. Materia mea preferată este matematica, dar îmi place și româna”, mai povestește Mădălina.

madalina anuta (4)Operație la rinichi la doar 7 ani
Deși are doar 9 ani, copila știe foarte clar ce vrea să se facă când va fi mare: “Am vrut să mă ambiționez și să ajung departe. Când o să fiu mare aș vrea să fiu solistă de muzică populară și doctoriță, ca să salvez viețile oamenilor”, spune ea. Asta poate și pentru că, atunci când avea doar 7 ani, viața i-a fost salvată tot de medici. Însoțindu-și unchiul la medic pentru ca acesta să-și facă o ecografie, a descoperit că are nevoie de operație la rinichi. “Unchiul Gelu a mers la domnul doctor Lăcătușu să facă un ecograf și am mers și eu cu el pentru că eu mă duc peste tot cu unchiul și mătușa. Unchiul l-a rugat pe domnul doctor să mă pună și pe mine la ecograf și când a pus aparatul pe mine a văzut că am o problemă la rinichi. A zis că am rinichiul strangulat și ne-a trimis la «Marie Curie» la București. M-am operat și am stat trei săptămâni în spital, dar acum nu mai am nimic”, spune Mădălina, care la doar două luni de la operație urca pe a doua treaptă a podiumului unui festival.

madalina anuta (5)Marele Premiu la un concurs internațional
Săptămâna trecută, Mădălina și-a mai adăugat în palmares un premiu. Aceasta a participat la Concursul Internațional de Muzică și Teatru “LiveMuseArt” de la Arad, unde a reușit să obțină Marele Premiu la secțiunea “Muzică Tradițională”. Asta în condițiile în care la concursul respectiv au participat sute de copii și tineri din mai multe țări. Cu siguranță că nu este ultima dată când auzim de o astfel de performanță a Mădălinei. Chiar luna aceasta, ea plănuiește să participe la două festivaluri, unul la Piatra Neamț, iar celălalt la Stoina, unde cu siguranță se va face remarcată.
Roxana Lupu

tineri folcloriștiNoi premii pentru doi tineri folcloriști gorjeni
Tinerii gorjeni au reprezentat cu succes județul Gorj la Concursul Internațional de Muzică și Teatru ”LiveMuseArt”, organizat în ultimele zile ale lunii februarie la Arad. Marius Dăescu și Bianca Tuică au obținut fiecare câte un premiu II, primul la ”Muzică tradițională – canto”, iar celălalt la ”Muzică tradiționată – instrumente de suflat”.

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL