Mihai Eminescu, sărbătorit de Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”

848

Chiar dacă au fost în vacanța de iarnă și prima zi de școală este 15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale, ziua dedicată comemorării Luceafărului poeziei românești – câțiva elevi și profesori ai Liceului de Arte ”Constantin Brăiloiu” din Târgu Jiu s-au gândit să întâmpine cum se cuvine acest însemnat eveniment!
Așa că au decis să lucreze în vacanță și să organizeze un spectacol omagial Mihai Eminescu, pe care să îl prezinte în fața publicului, ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, pentru a nu lăsa să treacă neobservat acest însemnat eveniment.
Spectacolul de muzică și poezie eminesciană s-a desfășurat sub genericul ”Durerile iubirii”, fie ea de țară, de natură, ori … ”de sentimente”, momentul Eminescu fiind găzduit la orele prânzului, de Muzeul de Artă din Târgu-Jiu. Mulțumim domnului director al Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, Dumitru Hortopan!
Patrick Guran-Lupulescu, clasa a IV-a, a ținut să își impresioneze mama la acest spectacol, pe doamna profesor Carmen Guran-Lupulescu, ambii încântând audiența cu recitările lor, respectiv un fragment din ”Scrisoarea a III-a” și ”Trebuiau să poate un nume”.
Prezentarea Power-Point realizată de doamna profesor Elena Albulescu, despre viața lui Mihai Eminescu, a demonstrat că nu trebuie să fii neapărat absolvent de filologie, ca să îl iubești pe marele poet al neamului românesc.
Alina Joița, profesor de limba și literatura română în cadrul liceului, a susținut un interesant și util discurs despre opera eminesciană, în dialog cu elevii din public, dovedind profesionalism și dăruire de sine. Au recitat eleve ale clasei a IX-a C, ”boboacele” noastre dovedindu-se foarte receptive în momentul în care au fost întrebate dacă doresc să participe la un asemenea spectacol. Este vorba de Adelina Cotogea, de Ana Mogoșanu și de Karla Tănăsoiu. Ele au fost pregătite de profesorii: Alina Joița la orele de literatura română, de Rodica Gugu la orele de specialitate (arta actorului) și de Pompiliu Ciochia, pentru momentul Eminescu.
Au mai participat elevi ai specializării arta actorului, de la clasa a XI-a C, având-o ca dirigintă pe doamna profesor Eva Bistreanu, de limba și literatură română și pe Pompiliu Ciochia la specialitatea arta actorului: Vlad Păpulete, Daniel Solga, Alexa Olteanu, Cristian Tănăsoiu, precum și eleva clasei a IX-a B, Maria Nistorescu (specializarea arhitectură), care au pus în scenă frumoase momente teatrale, sub îndrumarea lui Pompi, cum îl alintăm noi…
Nu s-au lăsat mai prejos nici elevele specializării canto clasic, de la clasa a XI-a A, pregătite de doamnele profesoare de canto: Olimpia Bălășoiu, Alina Lăcătușu și Ana Tîrsu, eleve prin vocea cărora au răsunat versurile eminesciene, fiind acompaniate la pian de profesorii Florin Berculescu și Eugenia-Liliana Ștefănescu. Georgiana Ștreangă, Maria Gugu, Anda Gîlcescu și Cristiana Strinu sunt doar câteva eleve cu un mare potențial artistic, care își clădesc, treptat, cariera vocală.
Dintre poeziile cântate, amintim: ”Dintre sute de catarge”,”Somnoroase păsărele”, ”De ce nu-mi vii?”, ”Dorință”, ”Pe lângă plopii fără soț”, ”La mijloc de codru des”.
Ca poezii recitate, s-au putut asculta: ”Kamadeva”, ”Fiind băiet păduri cutreieram”, ”O, rămâi!”, ”Revedere”, ”Ce te legeni”, ”Te duci”.
Mulțumim doamnei director, Ana-Daria Ionescu-Haidău, care ne-a susținut, ne-a încurajat, s-a implicat în organizarea și desfășurarea evenimentului și ne-a fost alături în cadrul acestei frumoase activități, de la care auditoriul a plecat încântat, cu zâmbetul pe buze!
La eveniment a fost prezent, ca de fiecare dată la acțiunile desfășurate de liceul nostru, domnul viceprimar, Adrian Tudor, căruia ținem să îi mulțumim din suflet, pe această cale, pentru tot sprijinul pe care ni-l acordă permanent!
Eugenia-Liliana Ștefănescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here