Cultura

Oficial: Casa Gănescu devine Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”

 | 06 iunie 2017, 00:01 | 0 comentarii | 

Ministerul Culturii și Identității Naționale și Consiliul Județean Gorj au ajuns la o decizie în ceea ce privește sediul Muzeului Național “Constantin Brâncuși”, înființat în municipiul Târgu-Jiu. Acesta urmează a fi găzduit de Casa Gănescu, imobil monument istoric de interes local, situat în centrul orașului și în apropierea Parcului “Constantin Brâncuși”.

Semnatura eletronica CertDigital

Conform unui comunicat de presă al Ministerului Culturii, “Casa Gănescu a fost considerată cea mai bună alegere dintre variantele de spații disponibile, fiind imobilul în care a locuit sculptorul Constantin Brâncuși pe perioada lucrărilor la Ansamblul Monumental ‘Calea Eroilor’. De asemenea, în grădina Casei Gănescu se găsesc și astăzi sculpturi ale lui Constantin Brâncuși, printre care și un prototip al Mesei Tăcerii, fapt ce sporește semnificativ valoarea imobilului”.
Astfel, în perioada imediat următoare vor fi declanșate demersurile necesare în vederea trecerii imobilului “Casa Gănescu” împreună cu terenul aferent din domeniul public al județului Gorj în domeniul public al statului, în vederea dării lui în administrarea Ministerului Culturii și Identității Naționale. “Casa Gănescu este un imobil potrivit pentru găzduirea Muzeului Național ‘Constantin Brâncuși’, atât ca poziționare, cât și ca istorie, pentru că acolo Brâncuși a locuit și a lucrat în perioada realizării ansamblului Calea Eroilor. După ce va fi amenajat corespunzător, cu siguranță, va găzdui un muzeu extrem de interesant, care poate mări șansele pentru includerea Ansamblului Calea Eroilor în patrimoniul UNESCO”, susţine ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, citat în comunicat.
Reamintim faptul că prin HCJ nr 131/18.12. 2015, art.1. Consiliul Județean Gorj și-a exprimat acordul de principiu privind punerea la dispoziția Ministerului Culturii a imobilului ”Casa Gănescu”, evidențiat în patrimoniul Unității Administrativ Teritoriale-Județul Gorj, pentru stabilirea sediului Muzeului Național ”Constantin Brâncuși”. Totodată, în același scop, prin HCJ nr. 132/18.12.2015, Consiliul Județean Gorj și-a exprimat disponibilitatea de a pune la dispoziția Ministerului Culturii sediul Secției de Artă din Municipiul Târgu-Jiu, gestionat în prezent de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”.
Luând în considerare valoarea simbolică majoră a ”Casei Gănescu” pentru patrimoniul cultural al Județului Gorj, argumentată de faptul că aici a fost găzduit sculptorul vreme de doi ani, dar și de prezența în curtea imobilului a așa-numitei „grădini cu vietăți de piatră”, atribuită lui Constantin Brâncuși, reprezentanţii CJ Gorj au considerat că această clădire, relevantă și din punct de vedere arhitectural, poate constitui, fără îndoială, locația ideală pentru amenajarea unor interioare cât mai autentice perioadei în care Constantin Brâncuși a locuit aici, recreând astfel, atmosfera din epoca respectivă.
Introducerea în circuitul turistic a imobilului ”Casa Gănescu” reprezintă un pas extrem de important pentru valorificarea patrimoniului cultural lăsat moștenire Județului Gorj de Constantin Brâncuși.
Minodora Sucea

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL