Pictori din Italia, România şi Lituania îşi dau concursul la Rânca, în cadrul „Atelierelor Brâncuşi”

595

Ediţia din acest an a “Atelierelor Brâncuşi” a debutat cu Simpozionul Internaţional de Sculptură, iar de ieri, 22 august, şi-a deschis porţile şi Tabăra Internaţională de Pictură de la Rânca. Cele două evenimente sunt organizate de Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, Institutul Cultural Român, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

La Tabăra Internaţională de Pictură de la Rânca, participă următorii pictori: Anita Monoscalco – Italia, Lena Khvichia – Lituania, Florin Gheorghiu, Maria Bâlea, Sorin Iosub şi TAJO, din România. Curatorul taberei este Vasile Fuiorea, preşedintele filialei Târgu-Jiu a UAP România. Deschiderea oficială a taberei a avut loc ieri, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu.
“Ambele evenimente se desfăşoară sub egida Atelierelor Brâncuşi. Am invitat în calitate de curator, 6 artişti: Anita Monoscalco – Italia, Lena Khvichia – Lituania, Florin Gheorghiu – România, Tajo – România, Maria Bâlea – România, Sorin Iosub – România, şi voi participa şi eu. Sper că va fi o ediţie în care ideile cu care au venit artiştii se vor concretiza în opere care să îmbogăţească patrimoniul oraşului Târgu-Jiu pentru că scopul acestei tabere este de a îmbogăţi patrimoniul cultural al oraşului şi, de ce nu, în perspectivă, municipalitatea să organizeze un muzeu de artă contemporană. Tabăra de pictură se va desfăşura în staţiunea Rânca, la fel ca şi în anul trecut. Aceasta se va încheia pe 31 august, cu vernisajul şi închiderea celor două simpozioane. Nu cunosc onorariile sculptorilor, dar aici, la Tabăra de pictură e vorba de o sumă în jur de 500 de euro pe persoană. Nu există o temă pentru că, în calitate de curator, am găsit de cuviinţă că nu trebuie găsită o temă, ci fiecare artist are propriul drum şi propria inspiraţie. Ei lasă municipalităţii la final două lucrări de un metru pe un metru, fiecare realizându-se în tehnica pe care o doreşte”, a declarat curatorul taberei, Vasile Fuiorea.

afis picturaAutorităţi locale şi internaţionale, prezente
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu, ai Prefecturii Gorj şi ai Consiliului Judeţean au fost prezenţi la deschiderea de ieri a Taberei Internaţionale de Pictură urându-le invitaţilor din străinătate “bun venit” în oraşul lui Brâncuşi. De asemenea, la evenimentul de ieri, au fost prezenţi şi ambasadorul României la Belarus, Viorel Moşanu, şi soţia acestuia. “În numele Primăriei Municipiului Târgu-Jiu transmit un bun venit tuturor artiştilor care, până pe 31 august, vor lucra şi vor îmbogăţi cu siguranţă patrimoniul cultural al municipiului. Iată că această zi în care inaugurăm Tabăra de pictură se conturează un proiect de viitor, pentru că de fiecare dată ne întrebăm ce facem cu aceste lucrări şi începem să creionăm un program. Sperând că vom ajunge cât de curând la Minsk şi vom arăta ce patrimoniu avem aici la Târgu-Jiu. Îi mulţumesc Excelenţei Sale pentru deschiderea pe care a avut-o pentru municipiul Târgu-Jiu. Sunt sigur că din această tabără vor ieşi lucrări extraordinare”, a declarat Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.
Şi prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, a amintit despre valoarea culturală a oraşului Târgu-Jiu şi a judeţului nostru: “Urez bun venit participanţilor la această acţiune culturală care pe noi ne încarcă spiritual şi care vine alături de operele brâncuşiene să arate că Târgu-Jiul este un centru cultural în adevăratul sens al cuvântului. Sculptori, pictori, oameni de litere, muzicieni, ne trec pragul şi asta nu face decât să ne încânte şi să ne bucurăm că în oraşul şi în judeţul nostru, actul artistic are valoare şi este preţuit. Lucrurile acestea nu pot fi făcute fără sprijinul unor oameni cu pasiune. Tuturor vă doresc succes!”. Ciprian Florescu, vicepreşedintele CJ Gorj, a reiterat la deschiderea de ieri a Taberei, ideea că Gorjul respiră cultură: “Într-o comuniune aproape totală şi într-o colaborare aproape perfectă între instituţiile de cultură din Gorj şi administraţie, anul acesta, toate acţiunile culturale s-au desfăşurat sub egida Anului Brâncuşi în Gorj. Şi această acţiune la care participăm are menirea de a promova arta, numele lui Brâncuşi şi, nu în ultimul rând, apropierea celor din Gorj de artă, de ceea ce este frumos. Tocmai de aceea, le mulţumesc tuturor actorilor implicaţi în organizarea acestei Tabere, dovedim că se poate să colaborăm şi o putem face foarte bine. Târgu-Jiul, Gorjul respiră act cultural, respiră artă şi trăieşte pentru operele care vor fi lăsate de invitaţii noştri”.

expozitie (14)Ideea unui muzeu, din nou menţionată
Deşi de mai multă vreme, autorităţile locale au în plan organizarea unui muzeu de artă modernă la Târgu-Jiu, planul a rămas momentan la stadiul de proiect, Ministerul Culturii fiind însă un for decizional în acest sens. “Lucrările care vor fi realizate în Tabăra internaţională de Pictură din acest an vor fi donate Primăriei Târgu-Jiu, intrând în patrimoniul municipiului. De aici înainte, ele vor deveni parte componentă a unui muzeu pe care noi, cu toţii, ni-l dorim să-l avem la Târgu-Jiu. Există o idee lansată cu ceva vreme în urmă de amenajare a unui muzeu de artă modernă la Târgu-Jiu, pe ideea că există deja o lege de înfiinţare a unui muzeu Brâncuşi la Târgu-Jiu; ideea noastră de a realiza un muzeu de artă modernă este bine-venită pentru că România nu are în acest moment un muzeu de artă modernă, un muzeu de artă modernă în care să fie nu numai opere de Brâncuşi, dar să fie aduse şi operele ale altor artişti în descendenţă brâncuşiană. Avem artişti mari, importanţi în România, care pot să aibă lucrări în acest muzeu. Este o propunere făcută Ministerului Culturii şi aşteptăm ca Ministerul Culturii să se pronunţe în acest sens”, a declarat directorul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, Doru Strâmbulescu.

Evenimentele se vor încheia la 31 august, ora 14.00, când va avea loc festivitatea de dezvelire a lucrărilor de sculptură, vernisajul expoziţiei de pictură şi închiderea oficială a simpozionului, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here