Poarta Sărutului, reabilitată temporar cu 1.000 de lei

407

poartasarutuluiMunicipalitatea din Târgu-Jiu a reabilitat la sfârşitul săptămânii trecute problemele minore apărute la Poarta Sărutului, iar în următoarea perioadă va fi făcută o analiză şi a Coloanei Infinitului.

Câţiva specialişti în piatră veniţi de la Institutul Naţional al Monumentelor Istorice au vizitat în urmă cu circa trei săptămâni Ansamblul Calea Eroilor al regretatului sculptor Constantin Brâncuşi.

Aceştia au venit la Târgu-Jiu în urma solicitării venite din partea administraţiei municipale care doreşte să păstreze într-o stare bună operele lăsate moştenire târgujienilor şi nu numai.

Paul Popescu, restaurator şi artist în piatră, spune că la Poarta Sărutului s-au constatat problemele minore la acoperământul din plumb, respectiv nişte fisuri apărute la nivelul sudurii, montajului plumbului în partea de piatră: “Se impune o soluţionare rapidă a acestora, însă, în general, starea de conservare a operelor este foarte bună, deoarece alte daune nu s-au produs pe niciuna dintre elementele componente ale Ansamblului”.

Lucrări şi la Coloana Infinitului

În urma analizelor specialiştilor de la Bucureşti, Popescu, alături de reprezentanţi ai Primăriei Târgu-Jiu, au reabilitat week-end-ul trecut Poarta Sărutului. “S-au făcut intervenţii la Poarta Sărutului, s-au acoperit micro-fisurile cu silicon şi cu un mortar special, astfel încât să fie bine conservate până în primăvară când vom demara o reabilitare complexă a operelor din Parcul Central. Banii pentru aceste lucrări ce s-au făcut au fost suportaţi de către Primărie şi nu s-a cheltuit mai mult de o mie de lei”, a declarat Teodora Ciobanu, director interimar al Direcţiei pentru Cultură „Constantin Brâncuşi”. Aceasta a precizat că pe 10 decembrie, aceiaşi specialişti bucureşteni vor veni din nou la Târgu-Jiu pentru a face o analiză la Coloana Infinitului spre a se vedea la ce lucrări de întreţinere şi restaurare trebuie supusă. Ultima restaurare a Porţii Sărutului a avut loc în anul 2003 şi nu a fost nevoie de alocarea unui buget suplimentar, fiind în acelaşi timp şi primul şantier de restaurare din România care a început şi s-a încheiat la termen, conform spuselor restauratorului Paul Popescu.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here