Proiectul educativ județean “POMPILIU MARCEA – între oglinzile timpului” – -Prima ediție la final- 

568

Marți, 17 aprilie 2018, în Amfiteatrul “Pompiliu Marcea” al Colegiului Național “Spiru Haret” din Tg-Jiu, a avut loc acordarea de diplome și premii câștigătorilor secțiunii a doua a concursului de interpretare a textului literar/critica literară, participanți fiind elevii claselor VII-XII de la nivelul județului Gorj. Lucrările depuse vizează opera lui Pompiliu Marcea în cadrul Proiectului educativ județean “POMPILIU MARCEA – între oglinzile timpului”, proiect anual lansat de Inspectoratul Școlar Județean Gorj în colaborare cu Fundația Culturală ”POMPILIU MARCEA”, începând cu anul școlar 2017-2018 în două secțiuni: în perioada septembrie – octombrie pentru profesori, critici și istorici literari și studenți, iar în februarie – martie ale fiecărui an pentru elevii caselor VII-XII de la nivelul județului Gorj, proiect ce se găsește pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Finanţarea proiectului educativ judeţean menţionat mai sus, secțiunea a doua a fost susţinută de Fundația Culturală ”Pompiliu Marcea”. Un rol hotărâtor în implementarea și susținerea acestui proiect educativ județean l-a avut familia scriitorului din Gorj, nepoții Ion Marcea, Mircea Ganea şi Constantin Ganea, prof. Viorel Gârbaciu și doamna Insp. Șc. Georgeta C. Popescu.  A deschis lucrările Proiectului educativ județean domnul Ion Marcea care a prezentat invitaţi şi participanţi la acest concurs şi a fost și moderatorul pentru această secțiune. Pentru început  Ion Marcea  a dat cuvântul domnului Mircea Ganea, nepotul scriitorului, care a evocat personalitatea unchiului său, a urmat domnul prof. Eugen Velican, fost director al Colegiului Național ”Spiru Haret” și domnul prof. Ion Trancău, critic literar. În cuvântul lor, cei trei pe lângă faptul, că au evocat personalitatea lui Pompiliu Marcea, activitatea acestuia, au evocat și rolul Școlii Normale  din trecut în formarea elevilor pentru viitor și importanța pregătirii pe care dascălii de astazi trebuie să o acorde în formarea viitoarelor cadre de mâine. În continuare domnul Ion Marcea a dat cuvântul domnului Gheorghe Nichifor, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Gorj care a înmânat diplomele și premiile  pentru Proiectul educativ judeţean ‘’Pompiliu Marcea – între oglinzile timpului’’, secțiunea a doua. Lucrările premiate în cadrul acestui concurs județean au fost:

Premiul I – ’’Judecăți estetice din perspectiva lui Pompiliu Marcea’’ de Mitu Maria, elevă în clasa a VII-a, Școala Gimnazială Turburea.

Premiul II – “Binele sau răul triumfă în opera lui Slavici? Frumusețea lumii ori realitatea acesteia?’’ de Vasile Popescu Sorana Theodora, elevă în clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Albeni.

Premiul III –  ‘’<< Moara cu noroc >> de I. Slavici, în lumina gândirii critice a lui Pompiliu Marcea’’ de Duțu Andra Iustina Mirabela, elevă în clasa a VII-a, Colegiul Național “ Spiru Haret” din Tg-Jiu.

Mențiune – ‘’Critica literară din perspectiva lui Pompiliu Marcea ’’ de Ciulavu Ștefania, elevă în clasa a XI-a, Colegiul Național “Spiru Haret” din Tg –Jiu.

Mențiune – ‘’Valențe stilistice în opera lui M. Sadoveanu‘’ de Retezeanu Diana, elevă în clasa a VIII -a, Școala Gimnazială Drăguțesti.

Mențiune – ‘’Feminitatea în opera sadoveniană din perspectiva criticului “Pompiliu Marcea”’’ de Gorăcel Anemona Andreea, elevă în clasa a VII-a, Școala Gimnazială Albeni

Mențiune – ‘’Țăranul din literatura română – pornind de la opera lui I. Slavici, în viziunea criticului Pompiliu Marcea’’ de Sgurescu Mihaela Adriana, elevă în clasa a VIII-a, Școala Gimnazială Albeni.  În continuare nepoții scriitorului au acordat din partea Fundației Culturale “Pompiliu Marcea”, Diplome de excelență și Premi de excelență la trei personalități din cultura și învățământul gorjean cu ocazia aniversării în acest an a 90 de ani de la nașterea unchiului lor  profesorul universitar Pompiliu Marcea, critic și istoric literar personalitate marcantă a literelor românești din a doua jumătate a secolului trecut pentru întreaga activitate, implicarea, atașamentul și dăruirea de care au dat dovadă de-a lungul anilor pentru realizarea obiectivelor fundației și a participării necondiționat la toate manifestările organizate în onoarea marelui cărturar gorjean. Cele trei personalități sunt: domnul prof. Eugen Velican, fost director al Colegiului Național “Spiru Haret”, domnul prof. Viorel Gârbaciu post – mortem, fost director al culturii gorjene și doamna inspector școlar Georgeta C. Popescu. La această manifestare au fost prezenți elevi și cadre dictice de la Colegiul Național “ Spiru Haret” în frunte cu doamna prof. dr. Luminița Dima și Oana David, organizatoarea acestei manifestări și din județ de la școlile de unde proveneau elevii care au câștigat premiile. La final s-a făcut apel către elevi să învețe carte căci numai așa pot să își creeze un viitor și să participe și la ediția următoare a acestui concurs în număr cât mai mare.
Ion Marcea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here