Cultura

Regal actoricesc pe scena Teatrului “Elvira Godeanu”!

 | 06 iunie 2017, 00:00 | 0 comentarii | 

Timp de trei săptămâni, la Târgu-Jiu, au avut loc spectacole cu piese de teatru, protagoniștii fiind mari actori ai scenei românești. O pleiadă de personalități ce ne-au încântat sufletul și spiritul, aducându-ne pentru câteva ore în lumea mirifică a artei teatrale! Stagiunea de vară ne-a adus actori de seamă, stele ale scenei românești, care au reușit prin talentul și dăruirea lor să ne acapareze, pentru câteva minute prețioase, să ne scoată din cotidian, rutina sau să ne rupă de zgâlțâiala grijilor umane, ducându-ne în lumea imaginației și a visării, unde nimic nu este imposibil! Minunații actori au urcat pe scena Teatrului Elvira Godeanu, dăruindu-ne parfumul talentului actoricesc de mare ținută umană. Aș dori să mențonez aici, luându-i aleatoriu pe: Rodica Mandache, Virginia Rogin, Ruxandra Manu, Mihai Smărăndache, Dan Iosif, Radu Botar și altii. Au urcat apoi pe scenă: Mihai Gruia, Dana Dogaru, Pavel Bartoș, Emilia Popescu și Oana Pellea, Marcel Iureș și regizorul, caricaturistul și scriitorul gorjan, care ulterior a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Senatului Universitătii “Constantin Brâncuși”, actorul Horațiu Mălăele.
Ei, frumoșii noștri actori, ne-au arătat, prin piesele jucate: Insomniacii, Familly Affaires, N-ai tu treabă, Buzunarul cu pâine și Cafeneaua, ce înseamnă dragostea necondiționată, binele pentru ființe neajutorate, ce înseamnă să dăruiești și răsplata darului care vine înzecit. Tot ei ne-au arătat ce înseamnă să visezi, ce înseamnă prietenia ce nu moare indiferent de vicisitudinile vieții, ce puternică poate fi iubirea … Tot ei ne-au adus zâmbetul pe buze și bucuria în suflet și ne-au făcut să râdem cu poftă, pierzându-ne pentru câteva momente în mirajul pieselor teatrului și contopindu-ne cu scena și jocul lor extraordinar! Energia lor pozitivă și vibrantă și-a găsit rezonanţe în sufletele noastre setoase de frumos prin frumusețea și talentul interpretării pieselor puse în scenă de marii noștri actori. Noi toți, am trăit momente de bucurie și răsfăț teatral oferit de Generația de aur a scenei românești! Am avut onoarea să-i cunosc pe câțiva dintre acesti valoroși actori ai teatrului, ce ard cu sufletul „în pulberea” de pe scenele noastre și ale lumii. Am rămas încântată de modestia şi frumusețea lor sufletească! Deși li se citea pe față oboseala, ei erau z\mbitori și primitori pentru a te îmbrățișa şi a da autografe. Am văzut marii actori ai scenei noastre românești care repetau scenariul înainte de a intra pe scenă, nelăsând la voia întâmplării piesele. Toate acestea fiind puse în slujba celui ce stă în sală, a spectatorului și demonstrând talentul lor de Mari Maeștri ai Teatrului Românesc! Pentru câteva zile, scena Doamnei teatrului gorjan, Elvira Godeanu, a devenit locul magic, unde fiecare dintre noi am evadat, luându-ne dreptul de a visa! Tot acest periplu cu minunații noștri actori, veniți din centrul culturii românești, cum este capitala noastră, București, la Festivalul Teatrului Elvira Godeanu, nu se putea încheia fără muzica mereu-tânârului Nicu Alifantis și a grupului său instrumental. Toate acestea au culminat cu premierea actrițelor ce joacă pe scena Teatrului „Elvira Godeanu”: Rodica Negrescu, Monica Sfetcu, Mădălina Ciobănuc-Brehuță, Simona Urs, pentru piesa „Actrițele”, care au primit înalta distincție „Premiul Elvira Godeanu”. Au mai fost premiați tinerii: Cosmin Brehuță, Andrei Șerban și Andreea Chirițescu. Premiile au fost înmânate de d-nul Ion Cepoi și directorul Teatrului Elvira Godeanu, domnul Marian Negrescu. Tot în aceeași seară, actorul și epigramistul gorjan George Drăghescu și-a lansat cartea de interviuri: „Înâlniri la Arlechin!”, prezentarea cărții fiind făcută elogios, de d-nul Nicolae Dragoș.
Seara s-a încheiat cu un splendid recital al lui Nicu Alifantis, care a ridicat publicul în picioare datorită melodiilor superbe și a interpretării sale, minunate, unice și inconfundabile a muzicii de calitate ce ajunge la sufletul publicului!
Aplauze și admirație pentru toți cei care trudesc pe scenele teatrelor, uneori în condiții impropri, dar cu atâta dăruire și pasiune, pentru a ne transmite nouă, spectatorilor, frumusețea culturii universale, pusă în slujba Artei Teatrale!
Marieta CĂPRĂRUȘI

Semnatura eletronica CertDigital
Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL