Rolul educației în dezvoltarea personalității umane

42090

Educația în viața unui om are un rol foarte important, educația dezvoltă nenumărate laturi senzitive, emoționale, cât și laturi pragmatice de viață, educația ca definiție este un fenomen social care reprezintă transmiterea de date și trăiri existențiale, a generalităților despre cultură și societate. Educația dezvoltă stilul unui om, până la urmă această învățare ți-o predai tu, nu există un profesor, învățarea ajută la formarea unui scop în viață, la formarea viitorului, însă și cantitatea face diferența în acest caz, tocmai de aceea în funcție de învățăturile primite, personalitățile sunt diverse. Adică un om plin de cultură și învățat ca la carte niciodată nu va fi cel mai popular sau cel care se pricepe la cele mai multe lucruri practice, însă unul care cu adevărat este educat să facă față fizic vieții nu posedă o cantitate atât de mare de informații logice și teoretice. Dezvoltarea personalității unui om începe în momentul în care persoana în cauză este capabilă de a putea face alegeri, pentru ca un om care știe să meargă într-o direcție știe și de ce a ales să meargă în acea direcție, asta e educația, atunci când ști de ce faci un lucru și ști cum să faci un lucru.
Totul contează într-o lume în care sunt puțini cei care au carte, iar restul face parte din acei 7 ani de acasă, acei 7 ani care se vor transforma într-o viață. Educația din zilele noastre și de pe tărâmurile noastre reprezintă niște foi cu îndrumări care niciodată nu s-au schimbat, mereu educația teoretică primită în instituții de învățământ a fost inutilă, tot ceea ce se învață printre bănci și ore scurse în noapte nu au nicio importanță, nimic din ce înveți într-o astfel de cameră cu 4 pereți, sala de clasă, nu te va ajuta în viața de zi cu zi, ca om care vrea succesul și fericirea pe plan personal. Omul din zilele noastre are nevoie de o personalitate puternică, plină de anturaj, doar așa poți reușii într-o societate contemporană plină de cerințe spre fizic, nu spre psihic, teoria nu îți oferă acea lingură de mâncare pe care visezi să o ai primită pentru munca depusă.
Fie că dai importanță educației din școli, fie că dai importanță educației primite ca om de rând, educație elementară, această învățare este importantă pentru caracterul și personalitatea ta, așa îți conturezi motivația și voința, ceea ce îți dorești, o întâmplare nefericită nu ar trebuii să schimbe ceea ce educația te-a învățat să faci, mereu trebuie să ai o țintă, să tragi înspre acea țintă și să ai norocul ori siguranța că vei nimerii din prima. Sunt multe păreri despre educație, bune și mai puțin bune, însă atunci când omul care vrea să te educe nu este un om cu carte la cap, adică unul capabil să fie învățător, nici tu nu vei devenii un educat.
Prof. Garcea Florin Școala Gimnazială Lihulești

Repetiția e mama învățăturii, nu prea sunt de acord, viața e mama învățăturii.

1 COMENTARIU

  1. Foarte multe greseli de ortografie. De neacceptat la un profesor…( de ex. viitorul indicativ se firmeaza cu auxiliarul „a voi” – „vei” – si infinitivul verbului de conjugat – „deveni”). Oare ce invata elevii unui astfel de profesor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here