Salonul de pictură Arte Mici – Buna Vestire a Poliției Române

610

Cu toate că societatea românească este imprevizibilă se lasă “mânjită” de cultură. Mai mult, un strop de cultură nu dezbină, ci doar uneşte orgolii, ambiţii, care scot în evidenţă frumosul, interesantul, spectaculosul, originalitatea şi puritatea. Salonul de Pictură “ARTE MICI” este un eveniment clandestin de pată, formă şi culoare. A fost o reacţie şi o alternativă. Este un unicat.

Acum opt ani, la 25 martie, lua fiinţă Salonul de Pictură „ ARTE MICI” cu un format neobişnuit al geografiei de organizare şi expunere: sediul Poliţiei municipiului Motru (spaţiul nefiind ales întâmplător, ci datorită aniversării a 188 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române şi ca un semnal faţă de atitudinea neobişnuit de refractară a unor reprezentanţi ai culturii gorjene care tratează arta ca un pamflet cotidian, punând în spaţiul artistic evenimentele din lumea politică).
A fost o reacţie împotriva la ceva, o alternativă a spontaneităţii şi a fanteziei. O evadare, o eliberare de regulile impuse, a fost un simbol de Buna-Vestire a Poliţiei Române. Anul acesta au fost înscrişi peste 450 de artişti, care au pus pe hârtie, pânză sau carton propria personalitate, care exprimă perspectiva spaţiului unde trăiesc. Ei au inventat o lume unică, cu întâmplări banale ridicate la nivel de simbol, cu personaje care fac incursiuni în fantasticul ironiei şi umorului… Chiar dacă lucrările prezente la Salonul de Pictură „ARTE MICI” sunt realizate de „prichindei”, acestea au (pe lângă tumult, calităţi şi efecte) multă, multă puritate. Pictura prin excelenţă transmite sensibilitate fiindcă se realizează prin mângâiere. Mângâierea copilăriei şi copilăriile artistice sunt necunoscute celor neiniţiaţi în paralelisme sufleteşti şi celor care emit teorii de comparare despre ce au vrut să spună sau ce au făcut artiştii prezenţi la acest salon. Salonul de Pictură „ARTE MICI” se vrea un elogiu spiritual dedicat copilăriei. Se vrea nu numai un descoperitor de imagini, dar şi un interpret corect al acestora, capabil să pună în valoare, fără a distruge, construcţia simbolurilor pure.
„Spre deosebire de alte manifestări de artă, Salonul de Pictură ARTE MICI (eveniment clandestin de pată, formă şi culoare) este un eveniment important, care şi-a făcut loc în agenda culturală internaţională, fiind dedicat artiştilor români de pretutindeni, cu vârste cuprinse între 3 şi 15 ani. Este o mişcare artistică ce va lua o şi mai mare amploare în ediţiile viitoare, pe fiecare an, de Buna-Vestire a Poliţiei Române…”
Florin Preda-Dochinoiu

Stimate Domnule Preda-Dochinoiu,
Observ pe facebook verva cu care se pregătește deschiderea salonului de pictură „ARTE MICI“ și regret nespus că nici de data aceasta nu voi fi prezent la vernisaj.
Țin însă să vă mulțumesc pe această cale pentru privilegiul de a fi făcut parte din juriul acestui eveniment de înaltă ținută și doresc să transmit câteva cuvinte onoratului public.
Imaginația se manifestă în actul de creație, raportându-se la o realitate ce nu este reprodusă, ci făurită. În ziua de azi, confruntați cu o avalanșă de imagini, ne-am obișnuit să comunicăm prin imagini. Educația estetică este calea potrivită pentru a înțelege imaginea ca mijloc de exprimare a propriilor emoții. Că acest lucru poate fi realizat, ne dovedesc exponatele prezentate în această expoziție. Este uimitor în câte moduri diferite se manifestă inspirația și la ce rezultate artistice impresionante poate duce. Dincolo de linii, puncte, forme și culori, limitate doar de posibilitatea materialului folosit și de procesul tehnic ales, lucrările expuse documentează bogata tematică ce preocupă copiii de azi.
Nu de puține ori schițele, desenele, acuarelele elevilor dispar după terminarea școlii în mape, sertare sau cartoane, fiind date uitării. Mă bucur mult, că prin conlucrarea mărinimoasă a cadrelor didactice, a organizatorilor, a părinților, lucrările prezentate aici vor fi scutite de această soartă tristă, bucurându-se de atenția unui public numeros și interesat. Puțini dintre artiștii sărbătoriți azi aici se vor decide în viitor pentru o carieră artistică. Le doresc însă tuturor să își păstreze o viață întreagă înclinarea spre creativitate și bucuria de a trăi cu arta.
Cu cele mai bune gânduri și urări de succes expozanților și organizatorilor
Michael Lassel

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here