Sărbătoare Arhierească la Biserica «Sfinții Împărați» din Târgu-Jiu, Protopopiatul Tg. Jiu Sud, județul Gorj

1826

În ziua Sfântului Ioan Botezătorul, (7 ianuarie 2017), Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un ales sobor de preoți și diaconi în frunte cu Părintele protopop, Pr. Ionel Câmpeanu, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica «Sfinții Împărați» din Tg. Jiu, Protopopiatul Târgu-Jiu Sud. Cu acest prilej a fost prohodit preot Grigore Gugican, pe seama Parohiei Mischii, Protopopiatul Tg. Jiu Nord. Biserica, situată în centrul Municipiului Târgu-Jiu, este închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena și a fost zidită între anii 1864-1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, sfinţindu-se la 1875 de către Episcopul Atanasie al Râmnicului Noul Severin și constituie, peste curgerea timpului, un autentic monument de arhitectură bisericească.

“Să-i urăm Arhieriei Sale, «LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI» și să fie într-o îndelungată slujire pe «ogorul» bisericii”
La sfârșitul oficierii Sfintei Liturghii, Preacucernicul Părinte Protopop, Ionel Câmpeanu a spus că la zi de mare sărbătoare, când Înaltpreasfințitul Părinte, dr. Irineu a venit să slujească în mijlocul credincioșilor Parohiei «Sfinții Împărați» din Municipiul Târgu-Jiu: “Inima noastră e plină de bucurie! Este ziua în care aduc cinstire ocrotitorului meu spiritual, Sf. Ioan Botezătorul și când împlinesc 20 de ani de preoție! Mulțumim pentru întreaga implicare a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, dr. Irineu, în viața bisericii, în viața societății românești! Vreau să aduc la cunoștință că Asociația «Vasiliada», apropiată de Mitropolia Olteniei, sub directa îndrumare și purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, la sfârșitul anului 2016 s-a clasat pe locul întâi pe țară, pentru activitatea deosebită de asistență socială”, iar în continuare, Preacucernicul Părinte Paroh, Vasile Vlădoiu, prin cuvinte pline de miez duhovnicesc a spus: “Sfântul Ioan Botezătorul este și ocrotitorul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, dr. Irineu, întrucât cinstiții săi părinți i-au pus la Botez numele de Ioan. De aceea, în numele nostru, al tuturor, să-i urăm Arhieriei Sale, «LA MULȚI ȘI FERICIȚI ANI» și să fie într-o îndelungată slujire pe «ogorul» bisericii, dorindu-i să fie același om echilibrat, același mare Păstor, un om care știe să le îmbine pe toate, pentru binele bisericii noastre”!

“Sfântul Ioan Botezătorul le spune tuturor: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor»”
Fotografie1006În cuvântul de aleasă învățătură duhovnicească prezentat în fața credincioșilor prezenți la slujbă, Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Irineu s-a referit pe larg și cu pilduitoare îndemnuri la faptul că Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul este o prelungire a Botezului Domnului, când Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în Râul Iordan de către Sfântul Ioan, cunoscut sub numele de «Botezătorul». Apoi, după Botez, S-a retras în pustie, unde avea să postească 40 de zile și 40 de nopți, iar la sfârșitul acestui post, Domnul a fost ispitit de diavol, prin cele trei ispite sau cele trei «încercări», aceea de a face pietrele pâini, de a arăta că El este Dumnezeu, coborându-Se de pe acoperișul templului și de a primi faima lumii, iar, toate acestea le-a biruit Mântuitorul Iisus Hristos, în locul nostru! S-a lăsat atât de umilit și de smerit înaintea ispititorului, încât a acceptat ca El, Dumnezeu adevărat, Creatorul cerului și al pământului, să fie încercat de cel rău! Totodată, s-a arătat că “Sfântul Ioan Botezătorul, după ce își împlinește misiunea, așa cum a spus Mântuitorul Hristos: «Iată, toate acestea, ca să împlinim toată dreptatea!», deci, Sfântul Ioan «împlinește dreptatea», împlinește legea, el fiind ultimul profet! El «împlinește dreptatea», pentru că așa era de cuviință în Planul Lui Dumnezeu, ca el să vină la Iordan, iar momentul potrivit, atunci când Mântuitorul Hristos avea să vină împreună cu mulți alții, dintre iudei, ca să se boteze la Râul Iordan. Deci, din momentul când Sfântul Ioan a văzut împlinite toate acestea, a cunoscut că el este acela care glăsuiește și care propovăduiește calea pocăinței și apropierea Împărăției Cerurilor. El însuși s-a definit ca fiind glasul celui ce strigă în pustie: «Pregătiți Calea Domnului, drepte faceți cărările Lui, căci văile se vor umple și toate dealurile colțuroase se vor netezi»! Deci, Sfântul Ioan Botezătorul le spune tuturor: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor»! Deci, este vorba despre pocăință! Este vorba despre o îndreptare a vieții oamenilor. Pocăința nu înseamnă neapărat a intra într-o grupare, cum zic unii: dacă intri într-o sectă, te-ai pocăit! Nu e adevărat! E o minciună și o înșelătorie! Pocăința este o schimbare a vieții! Atunci când nu mai săvârșești păcatul, cu adevărat, atunci, te-ai îndreptat. Când mintea ta nu mai gândește rele, când în cugetul tău nu mai sunt păcate și dorinți păcătoase, atunci, cu adevărat, te-ai pocăit! Când ai mers și te-ai spovedit la preot, și ți-a dat canon de îndreptare, atunci, cu adevărat ești pe calea pocăinței”, a subliniat cu temeinicie Arhieria sa.

“Definiția pocăinței: «faceți roade vrednice», îndreptați-vă, lepădați-vă de tot ceea ce este rău”
Chiriarhul bisericilor de parohie și de sfântă mănăstire din Gorj a atras atenția că intrarea într-o grupare, într-o sectă, indiferent cum s-ar numi ea, nu înseamnă a te pocăi, pentru că oamenii dintr-o asemenea grupare sunt departe de ceea ce spune Sfântul Ioan Botezătorul prin cuvintele: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția Cerurilor»! “Deci, despre ce fel de pocăință vorbește Sfântul Ioan? Despre spovedanie, care mai înainte și în timpul Sfântului Ioan se practica. Deci, ce spune Sf. Evanghelist Fotografie1010Marcu: «Veneau mulțimi, intrau în apă, își spuneau păcatele, pe unii Sfântul Ioan îi mustra chiar cu anumite cuvinte grele»! «Pui de năpârcă, de ce fugiți de pedeapsa ce va să vină? Faceți roade vrednice de pocăință!» Iată definiția pocăinței: «faceți roade vrednice», îndreptați-vă, lepădați-vă de tot ceea ce este rău! Acestea toate sunt considerentele și sunt punctele principale ale Tainei pocăinței! Deci, pocăința, în sensul cuvintelor Sfântului Ioan Botezătorul, înseamnă să completezi «găurile» din interiorul tău, iar prin cuvintele: «orice vale se va umple, orice deal colțuros se va netezi», nu înseamnă altceva decât să scoți din firea ta, din sufletul tău, plăcerile care seamănă cu «mocirla», văile acestea pline de adâncituri înfricoșătoare și a scoate din firea ta: mândria, mânia, slava deșartă, care nu sunt altceva decât niște «colțuri» în interiorul sufletului nostru”, a precizat Mitropolitul Olteniei, deoarece mulțimea păcatelor ne face de multe ori să suferim cumplit!

“Sfântul Ioan Botezătorul să fie strălucitor în Împărăția Lui Dumnezeu și mult folositor nouă”
În încheierea cuvântului său de aleasă învățătură duhovnicească, ÎPS Părinte dr. Irineu a spus că este un lucru binecuvântat la poporul nostru, că foarte mulți români poartă numele Sfântului Ioan, de la domnitori până la oamenii simpli, toți au luat numele Sfântului Ioan, pentru că Sfântul Ioan este «mergătorul înainte», nu cum zic unii, că este slugă! De aceea: “Sfântul Ioan este «mergătorul înainte», este cel care poartă făclia, este vestitorul, este crainicul, este cel care arată Calea Domnului, cel care deschide ușa, am zice noi, și dacă el este atât de important pentru Mântuitorul Hristos, pentru sfânta noastră biserică, deci, cu atât mai important trebuie să fie pentru viața noastră. Așadar, ori de câte ori îl rugăm, el ne va fi ajutor și mijlocitor, el va avea mult har, pentru că a luat mult Har de la Dumnezeu, atât din viața lui curată, pentru că a trăit în pustie, de la Nașterea și până la Botezul Domnului, și că el a sfârșit martiric, tăindu-i-se capul de către Irod! Așadar, toate acestea îl fac pe Sfântul Ioan Botezătorul să fie strălucitor în Împărăția Lui Dumnezeu și mult folositor nouă. Îi dăm Slavă Lui Dumnezeu pentru acest plăcut al Său și Îl rugăm să asculte rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul. Să dea sănătate tuturor celor care poartă numele Sfântului Ioan, Părintelui Protopop, celorlalți, și în același timp, rugăm pe Bunul Dumnezeu ca anul acesta să reverse Harul Său bogat peste noi!
Cum vedem, sărbătoarea cea mai importantă de la începutul anului este Botezul Domnului, și sfântul cel mai important este Sfântul Ioan Botezătorul, pe care îl cinstim cu multă dragoste în biserica noastră ortodoxă. Să facă, dar, Sfântul Ioan, ca toate să meargă după Legea Lui Dumnezeu, după rânduiala sfântă, iar el să ne fie, atât călăuzitor, îndrumător, și dacă este cazul, și mustrător, când greșim, pe calea mântuirii, Amin”!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here