Se anunţă un eveniment editorial, dedicat «epopeii sculpturale brâncuşiene», „LYTHIADA” (poeme) de Zenovie Cârlugea

522

Anunţăm cu deosebită bucurie apariţia unui nou volum de poeme semnat de criticul şi istoricul literar Zenovie Cârlugea, cel care debutase ca poet, şi care a revenit la chemarea dintru început din dragoste de Constantin Brâncuşi. Volumul va fi lansat – aşa cum ne asigură autorul – în cadrul unor acţiuni organizate de Centrul de Cultură “C. Brâncuşi” din Târgu Jiu (Ion Predoşanu)

Hotărât lucru, Brâncuşi a vrut să realizeze un univers după modelul biblic. În Prima Zi a Genezei, artistul a creat sculptura ovoidală Începutul lumii, care închide în sine întregul său univers artistic.
În Ziua a Doua şi a Treia, sculptorul a şlefuit ovoidul până când acesta s-a mântuit în lumină. Suprafaţa mată a marmorei o numim uscat, zonele din care lumina reflectată irumpe constituie apa, iar lumina incident solară, reprezintă cerul brâncuşian. Apoi a acoperit suprafaţa uscatului cu Plante exotice.
În Ziua a Patra, cioplitorul a instituit în universul său două legi fundamentale: prima înalţă formele pe verticală, făcându-le imponderabile – această tentaţie a luminii şi zborului constituie “’luminătorul cel mare’’; a doua, concentrează volumele până la împăcarea cu sine, eliberându-le interior – este ‘’luminătorul cel mic’’, tentaţia somnului. Din linişte, seninătate, blândeţe, bucurie şi puritate, artistul a fãcut Muzele – ‘’stelele’’ sale.
Coperta cu aripioare Lythiada final-2În Ziua a Cincea,  Brâncuşi a făcut vieţuitoarele chtoniene: Animalele nocturne; vieţuitoarele mării: Peştii; pe cele amfibii: Focile, Ţestoasele, Pinguinii; pe cele ale văzduhului: Păsăruicile, Măiestrele şi Păsările în spaţiu.
În Ziua a Şasea,  Ca să vestească apariţia omului, Brâncuşi a sculptat altarul soarelui, Masa tăcerii. Apoi a modelat Cuminţenia pămăntului şi primul cuplu uman – Adam şi Eva, din care va descinde întregul şir de copii, bărbaţi şi femei care vor popula lumea. Cum totul în universul artistului se naşte din iubire, Brâncuşi nu l-a aşezat pe om stăpân peste celelalte vieţuitoare, ci toate îşi ocupă locul firesc la masa tăcută a armoniei lumii. A mai făcut Poarta sărutului ca oamenii să se cunune şi o Coloană fără sfârşit ca sufletele lor să urce la cer.
În Ziua a Şaptea, construcţia universului a fost încheiată. Brâncuşi şi-a contemplat creaţia, a văzut că totul era armonie şi a binecuvântat-o să aducă fiinţelor care o populează bucurie pură şi veşnică. Pe toate acestea, precum şi biografia fabuloasă a sculptorului-demiurg, le-a evocat  Zenovie Cârlugea în Lythiada,  adică epopeea brâncuşiană.
Lucian Gruia

NB. Volumul va fi lansat în cadrul unor acţiuni organizate de Centrul de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Tg.-Jiu. (Autorul)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here