Sfințirea troiței înălțată în memoria eroilor moșneni colibășeni în munții Turcinuri – județul Vâlcea

781

Așa cum își propuseseră încă din luna aprilie 2017, la Adunarea Generală, moșnenii colibășeni au înălțat o troiță în munții Turcinuri, comuna Mălaia, județul Vâlcea, proprietatea Obștii Moșnenilor Colibășeni, troița închinată strămoșilor lor, care prin trudă și sacrificiu au lăsat moștenire această obște.  Evenimentul a avut loc sâmbătă, 19 august 2017, prin participarea a numeroși moșneni, a membrilor Consiliului Reprezentanților Moșnenilor.

Deplasarea de la Colibași, comuna Scoarța, unde își are sediul obștea, la golul alpin din munții Turcinuri, s-a făcut cu un autocar, până la curmătura Vidruței, județul Vâlcea (DN 7A- Voineasa-Obârșia Lotrului), pe o distanță dus-întors de peste 450 km. De aici până la golul alpin deplasarea s-a făcut în mai multe rânduri cu mijloace de transport 4×4 off road, ce  aparțin obștii, arendașilor și moșnenilor.

Troița este din lemn și a fost executată de călugării Mănăstirii Cozia din județul Vâlcea, respectând specificul bisericii ortodoxe. Împrejmuirea s-a făcut dintr-o construcție cu pridvor tot din lemn, acoperită cu tablă, care pe lângă troiță adăpostește și o măsuță cu două băncuțe și a fost executată de o firmă din Târgu-Cărbunești, prin grija cenzorului Garaiacu Constantin.

Este de apreciat efortul deosebit depus de președintele Neicuș Constantin, care, împreună cu echipa de constructori, în trei zile au realizat, în condiții deosebit de grele, montarea acestei troițe. Numai pentru transportul materialelor a fost nevoie de efectuarea a treisprezece drumuri în munte.

În discursul său, președintele a ținut să mulțumească bunului Dumnezeu că într-o zi numai pe acest gol alpin nu a plouat. “Pentru noi, ploaia ar fi însemnat imposibilitatea de a executa această lucrare la data stabilită”, a subliniat președintele obștii.

Pe două plăci de granit, alăturate de-a stânga și de-a dreapta troiței, au fost inscripționate, pe prima  placă: numele membrilor comitetului ad-hoc, a avocatului Obștii Moșnenilor Colibășeni, care au inițiat primele demersuri pentru înființarea obștii, respectiv: Ganea Constantin – președinte, Alexoiu Paraschiva – vicepreședinte, Marcea  Grigore – secretar, care între timp a decedat, precum și avocat Bogdan Ioan Tudor-Todoran.

Truda lor a fost continuată de actualul Consiliu al Reprezentanților Moșnenilor, compus din: Neicuși Constantin – președinte, Alexoiu Paraschiva –vicepreședinte, Marcea Ion – secretar, Ganea Mircea și Ganea Constantin, membri; pe cealaltă placă a fost adus un omagiu și eroilor moșneni colibășeni căzuți în cele două războaie mondiale, regăsindu-se aici 24 astfel de nume. Slujba de pomenire a fost oficiată de părintele iconom Cristinel Terente Rotariu, preot paroh al Bisericii Bobu, din comuna Scoarța, județul Gorj, ajutat de moșneanul Ghindă Marian.  S-au împărțit pachete pentru cei adormiți. “Artistul fotograf pentru întregul eveniment a fost moșneanul Lucian Zălog, cel care ne-a sprijinit inclusiv cu mașina  proprie (un 4x4off road) la transportul moșnenilor la munte, pentru care îi mulțumim în mod deosebit. A fost un moment emoționant, mulți dintre moșneni participând pentru prima dată la un asemenea moment religios. La sfârșit a avut loc o masă în poiană, alcătuită din produse tradiționale zonei de munte, prin grija celor doi arendași ai pășunii Obștii Moșnenilor Colibășeni: Vasile Turbăceanu și Valentin Băieșiu. Cu toții, tineri și mai puțini tineri, ne-am bucurat de frumusețea peisajului, de munții acoperiți încă de păduri, de sutele de oi care pășteau pe acest gol alpin acoperit de iarbă deasă, de aerul curat al înălțimilor. Am constatat cu bucurie că zona mai este străbătută de turiști care beneficiau din plin de frumusețile naturii, dar și de bunătățile oferite de acest  pământ  – ciuperci, afine, mure. Ne-am bucura dacă în drumețiile lor, troița ar reprezenta un loc de reculegere, dar și unul de odihnă și adăpost în caz de intemperii”, a declarat președintele obștii.

Drumul de întoarcere a fost oarecum mai liniștit. Emoțiile trecuseră, oboseala își spunea cuvântul.

Un mic popas la Mănăstirea Cozia și apoi drum drept până în satul Colibași.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here