Simpozionul național: «ADEVĂR sau MANIPULARE? Decembrie 1989», ediția a II-a

460

Așa cum precizam la finele anului trecut, Universitatea «Constantin Brâncuși» din Târgu-Jiu, prin Institutul de Politici Publice, Administrație și Științele Educației a organizat în ziua de 22 decembrie 2015 Simpozionul național: «ADEVĂR sau MANIPULARE? Decembrie 1989», ediția a II-a, care a reunit universitari, scriitori, participanți activi la evenimentele din decembrie 1989, reprezentanți ai mass-mediei și ai societății civile, fapt care ne prilejuiește posibilitatea de a reda, în cele ce urmează, aspectele interesante ale celei de-a doua părți a simpozionului, accentuându-se elementele de noutate ale acestei dezbateri academice.

“Sunt bărbat, sunt oştean al României libere”
În intervenția sa patetică și emoționantă, mai ales prin lacrimile care l-au încercat pe tot parcursul expunerii sale intitulate: “Un erou gorjean, Cătălin Haidău”, domnul prof. Grigore Haidău a vorbit despre moartea tragică a fiului său, elev caporal al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Artilerie şi Rachete Antiaeriene din Braşov, răpus de gloanțe în noaptea de 23 spre 24 decembrie 1989, după ce în prealabil scrisese o scrisoare părinților săi, pe care o încheia prin cuvintele: “Sunt bărbat, sunt oştean al României libere. Dar, încă o dată, vă rog să nu vă faceţi griji, că voi avea grijă de mine şi NU VREAU CA ACEASTĂ SCRISOARE SĂ FIE ŞI ULTIMA. Vă îmbrăţişez cu mult, mult dor şi dragoste”! Colegul său, elevul caporal Cristian Daia a povestit ultimele momente din viaţa lui Cătălin: «Eu şi Cătălin am scris câte o scrisoare acasă, iar Tiţă s-a culcat. Am terminat şi eu de scris scrisoarea şi am vrut să plec să mă culc, dar Cătălin m-a oprit şi mi-a arătat o singură frază din scrisoarea lui în care spunea părinţilor, că speră să apuce să-i mai vadă o dată pentru a le povesti mai multe lucruri. Avea ochii înecaţi în lacrimi. Apoi, eu m-am culcat. El ne-a trezit şi ne-a spus să ne îmbrăcăm că este alarmă. Se trăgea în şcoală. Cătălin a spus că nu putem rămâne în garsonieră, trebuie să ieşim afară. Apoi a spus: “Acoperiţi-mă cu foc, intru în luptă”! Ne-am ridicat şi ne uitam pe geam cu spatele la uşă. Am auzit uşa trântită de perete şi m-am întors să ies şi eu. Am ieşit şi l-am găsit pe Cătălin căzut. L-am strigat, dar nu a răspuns. Apoi am auzit ceva…!! Şi m-am uitat…era întuneric! În dreapta lui începuse să se întindă o pată roşie». Cu glasul înnodat de lacrimi fiebinți, domnul profesor Haidău a subliniat pe un ton vehement că în raportul Parchetului militar, despre moartea lui Cătălin: “Totul este o minciună. În realitate, Cătălin a fost împușcat din față în spate. După 26 de ani, justiția română a închis dosarele revoluției sub motivul că faptele s-au prescris. Dar, creierii și sângele lui Cătălin strigă din mormânt aflarea adevărului”! Domnul Grigore Cartianu a ținut să menționeze că, de fapt, “Cătălin Haidău a fost victima unei diversiuni care urmărea să producă mai mulți morți”!
La rândul său, tânărul cercetător științific Flavius Mărgău a prezentat cu multă claritate aspectele rezultate din cercetarea întreprinsă asupra evenimentelor din “Decembrie 1989, la Sibiu”, explicând și cauzele morții celor 99 de eroi din acest oraș transilvan.

“Noi, participanții la acest simpozion, solicităm redeschiderea dosarelor Revoluției din Decembrie 1989”
Domnul procuror militar, Generalul Dan Voinea, a intervenit prompt și a ținut să simpozion (1)precizeze că: “În dosarele Sibiului și Brașovului s-au dat răspunsuri în totalitate!(sic??!!). Florea Ion, la Brașov și lt. col Dragomir, la Sibiu, au făcut diversiuni pe baza indicațiilor de la centru”! Domnul conf. univ. dr. Gheorghe Caralicea-Mărculescu a prezentat unele date despre “Decembrie 1989, în Gorj”, prin care a căutat să demonstreze că în județul nostru: “Evenimentele s-au derulat după un scenariu(sic??) existent în toate zonele țării, că minciuna, care a devenit politică de stat, a generat multe diversiuni în acea perioadă”!
În numele participanților la Simpozionul științific din «Orașul lui Brâncuși», d-l cercetător științific, prof. Valentin Popa, care a pornit de la premisa că aceste dezbateri nu trebuie să rămână doar simple demersuri teoretice, a dat citire textului unei rezoluții prin care se solicită ca în numele consolidării statului de drept în țara noastră: “Noi, participanții la acest simpozion, constituiți ca un forum academic de dezbatere publică, apreciem că demersurile trebuiesc mereu continuate și sub aspect juridic, iar, ca urmare, solicităm redeschiderea de îndată a dosarelor Revoluției din Decembrie 1989”!

“Aveți o inițiativă care trebuie să fie cunoscută la nivel național și internațional”
Pentru că Simpozionul de la Tg. Jiu avea nevoie și de un «glas» al sălii, prin intervenția sa competentă, d-l prof. dr. Gheorghe Gorun a ținut să precizeze că dezbaterea a fost instructivă și interesantă, “pentru a ne arăta ce înseamnă «istoria clipei», prin «durata scurtă» și «durata lungă» a timpului istoric. Aceasta, pentru că «durata lungă» a timpului istoric rezolvă totdeauna problemele importante, iar adevărul, și numai adevărul, nu există! Nu vreau să îmi atrag adversitatea cuiva, a întărit vorbitorul, dar istoria nu este imuabilă, ci, ea e povestea sau narațiunea fiecăruia dintre noi. Decembrie 1989 a dovedit că întotdeauna a fost o competiție între armată, securitate și miliție, că «emanații» au făcut din armată pârghia lor principală, cu toate că ea a ieșit cea mai «șifonată»! Hotărât lucru, toată istoria comunismului se bazează pe simpozionmanipulare! Ceea ce am «asamblat» astăzi, aici, sunt repere pentru investigațiile viitoare. Istoria trebuie să pună în acord adevărul juridic și adevărul jurnalistic, cu adevărul participanților la acest simpozion”, a concluzionat d-l Gh. Gorun.
Din sală au «curs», în final, întrebări adresate invitaților, cei mai solicitați fiind procurorul militar Dan Voinea și ziaristul Grigore Cartianu, primul căutând să explice modul cum a ajuns domnia sa în «miezul» anchetării dosarelor revoluției, iar cel de-al doilea, a fost solicitat să dezvolte ideea implicării KGB-ului și a GRU-ului în revoluția română. Răspunzând unei întrebări despre varietatea temelor abordate și supuse dezbaterii, jurnalistul Laurențiu Ciocăzanu a conchis în numele celor invitați: “E cât se poate de clar că Victor Stănculescu a organizat procesul lui Ceaușescu! Aveți o inițiativă care trebuie să fie cunoscută la nivel național și internațional”!

“Să spuneți lumii că la Târgu-Jiu există o universitate, și nu una oarecare, dar, cu ambiții mari”
Și de această dată, moderatorul simpozionului, D-l prof. univ. dr. Adrian Gorun a reiterat preocuparea constantă a instituției pe care o conduce de a face ca adevărul să fie repus în drepturile sale, cu toate că restituirea adevărului se face anevoios, iar fiecare dintre aceste întâlniri trebuie “să constituie o «cărămidă» la edificiul aflării adevărului! În multe domenii UCB contează! Mă bucur că Radu Moraru, alias «Nașul», a fost primul care m-a încurajat pentru realizarea unui proiect al Educației naționale. Să nu uităm că Generalul Iulian Vlad a ieșit pentru prima oară în public la Tg. Jiu! Cred că manipularea a fost începută cu mult înainte de 1989! Diversiunile fac parte și ele din istorie! Nu ne-am propus să spunem totul. Să notăm că într-un interval de numai cinci zile, am realizat două simpozioane de excepție, dar vom continua astfel de întâlniri și de acum încolo! Vom aduce aici «actorii» de la «Europa liberă». Vom invita pe Emil Hurezeanu, pe Neculai Constantin Munteanu. Lansez propunerea să realizăm, în luna martie, dezbateri cu «masacrul» de la Otopeni, cu «Noaptea Generalilor», cu periplul lui Ceaușescu spre Târgoviște. Da, «fuga» lui Ceaușescu nu a fost o «fugă», ci, un scenariu pus în acțiune de Victor Atanasie Stănculescu! Consider că procesul de la Târgoviște, deși a fost menit să curme măcelul, constituie o «pată» pe starea de spirit a românilor! Nici o clipă nu cred că nu trebuia condamnat la moarte cuplul dictatorial! În încheiere, rugăm pe domnii Cartianu și Ciocăzanu să mediatizeze faptul că suntem o universitate mică, dar am elaborat o Lege a Educației Naționale, pe fondul crizei de identitate a educației și a unei profunde crize morale! Voi fi printre cei care se situează în avangarda inițiativei de a scoate la lumină ADEVĂRUL! Să spuneți lumii că la Târgu-Jiu există o universitate, și nu una oarecare, dar, cu ambiții mari!”, a încheiat d-l Președinte Adrian GORUN!
Profesor, Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here