Cultura

Stea pe Aleea Nemuritorilor pentru Ştefan Georgescu-Gorjan

 | 17 mai 2017, 00:01 | 0 comentarii | 

Aleea Nemuritorilor Gorjului, din zona centrală a municipiului Târgu-Jiu, s-a îmbogăţit de marţi, 16 mai, cu o nouă stea. Aceasta îi este dedicată lui Ştefan Georgescu-Gorjan, figură marcantă a istoriei Târgu-Jiului şi a Gorjului, cel care a proiectat alături de Constantin Brâncuşi, opera de însemnătate mondială Coloana Infinitului.

Semnatura eletronica CertDigital

Autorităţile locale târgujiene au dezvelit ieri o stea pentru inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, evenimentul făcând parte din seria manifestărilor dedicate celei de-a 17-a ediţii a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu. Ştefan Georgescu-Gorjan a devenit cunoscut ca şef al proiectului realizării Coloanei Infinitului, parte a Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu al sculptorului Constantin Brâncuşi. „Este un om esenţial pentru tot ceea ce înseamnă Târgu-Jiu în acest moment pentru că el este constructorul Coloanei fără Sfârşit, acest simbol care ne trimite direct în universalitate”, a declarat Doru Strâmbulescu, managerul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
Printre autorităţile care au fost prezente la dezvelirea unei noi stele pe Aleea Nemuritorilor au fost şi viceprimarul de Târgu-Jiu, Adrian Tudor, dar şi preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj. „De ce astăzi o stea dedicată inginerului Ştefan Georgescu-Gorjan?! Trăim în vremea în care contemporanii noştri reuşesc să se admire unii pe alţii, să se publice unii pe alţii, să se aplaude unii pe alţii, şi există riscul astfel ca reperele noastre din istorie să nu mai confere garanţia unui viitor cultural, aşa cum este discuţia noastră de astăzi. Pentru asta, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Local, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare Constantin Brâncuşi, au onoarea să invite la Târgu-Jiu fiica inginerului Georgescu-Gorjan, cel care alături de Constantin Brâncuşi, ne-a lăsat acest monument-reper al României la nivel mondial, Coloana fără Sfârşit”, a precizat viceprimarul Adrian Tudor.

Emoţii pentru fiica lui Georgescu-Gorjan
Prezentă la manifestări a fost şi fiica inginerului, Sorana Georgescu-Gorjan, care, cuprinsă de emoţii, a reuşit să rostească importanţa stelei oferite tatălui său pe Aleea Nemuritorilor din Târgu-Jiu. „Este o zi astrală pentru mine, un moment de mare emoţie în care amintirea tatălui mă face, din nou, să vibrez, în acest oraş minunat, în care aerul şi soarele mă întâmpină întotdeauna frumos. Vreau să vă spun că pentru tata momentul acesta, de acolo, de unde este, e o mulţumire peste ani. Tatăl meu vine din Gorj, prin bunicul născut la Godineşti, dar tata se socotea triplu oltean pentru că bunica era din Vâlcea, iar el s-a născut la Craiova, şi, ca oltean, ţinea enorm la Oltenia. Faptul că steaua tatei e dezvelită aici, la Târgu-Jiu nu poate fi decât o bucurie pentru mine şi pentru tata, acolo unde este. Când eram mică, tata m-a învăţat o poezie pe care o apreciam foarte mult, „La steaua”. Acum, într-adevăr, la steaua a coborât şi pe pământ pentru tata”, a spus emoţionată Sorana Georgescu-Gorjan.
Până acum, pe Aleea Nemuritorilor Gorjului au mai primit stele: Arethia Tătărescu, Sergiu Nicolaescu, Elvira Godeanu, Constantin Brâncuşi, Tudor Arghezi, Victor Daimaca, Francisc Milescu şi Alexandru Ştefulescu.
Izabella Molnar

Loading...
Articole asemanatoareLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECO JURNAL