Weekend plin de umor în Gorj

609

Publicul gorjean dornic de umor de calitate va avea ce vedea weekend-ul acesta. Cea de-a XXXIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Umor îşi va deschide porţile astăzi, transformând judeţul nostru, într-o veritabilă capitală a umorului. Anul acesta, la festival şi-au anunţat prezenţa circa 130 de participanţi.

Festivalul de Umor „Ion Cănăvoiu” a debutat în urmă cu 23 de ani, sub denumirea de Zilele Literare „Ion Cănăvoiu”. Ulterior, manifestarea s-a transformat în festival, iar de atunci şi până în prezent sute de creatori de umor din România şi nu numai, fie că este vorba de epigramişti, fabulişti, autori de poezie satirică sau caricaturişti, au figurat pe lista participanţilor. Şi ediţia din acest an a festivalului se bucură de o participare numeroasă. „Vor fi lucruri frumoase. Vom avea ce oferi publicului dornic de umor de bună calitate pentru că Festivalul de Umor „Ion Cănăvoiu” este cel mai mare festival din România pe zona de creaţie. (…) Per total, avem peste 130 de participanţi la această ediţie, înţelegând prin aceasta deopotrivă epigramă, fabulă, carte de umor, antologie umoristică, poezie satirică şi caricatură. Aşadar, un număr de-a dreptul impresionant, o demonstraţie că Festivalul de Umor „Ion Cănăvoiu” a devenit un eveniment cultural, deci a depăşit pur şi simplu stadiul de festival în sine, devenind o manifestare de anvergură naţională şi chiar internaţională”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj. „Ne bucurăm la această ediţie şi de parteneriatul de excepţie pe care îl avem de doi ani de zile cu Muzeul Mondial al Umorului din Gabrovo, Bulgaria. Câţiva dintre caricaturiştii care reprezintă vârfurile acestui gen în Bulgaria vor fi prezenţi zilele acestea la Târgu-Jiu, deopotrivă prezenţă fizică, deopotrivă prezenţă pe simezele de la Centrul Judeţean pentru Conservare. Este prima ediţie când preşedinte al juriului acestui festival este Tatiana Tsankova, directoarea Muzeului Mondial al Umorului din Gabrovo, prin aceasta încercând încă un pas spre internaţionalizarea festivalului nostru”, a mai spus acesta.

Programul festivalului
Festivalul va debuta în această seară, la orele 18.00, la Muzeul Judeţean Gorj, cu vernisajul expoziţiei de caricatură a târgujianului Aurelian Iulius Şuţă (ŞAI), urmat de o întâlnire a umoriştilor gorjeni cu juriul şi cu doritorii de umor. Sâmbătă, la orele 11.00, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, vor avea loc lansări de reviste şi cărţi de umor. Cu această ocazia va avea loc şi lansarea noului număr al revistei „Hazul”, revistă de umor care a fost înfiinţată de Ion Cănăvoiu şi care, după dispariţia lui, a fost preluată de prietenii săi. Revista apare într-o ediţie specială în fiecare an, când are loc Festivalul „Ion Cănăvoiu”. Tot sâmbătă, însă de la ora 18.00, la sediul CJCPCT Gorj, va fi vernisată expoziția de caricatură ”Balul artiştilor”, cu participarea artiștilor bulgari Tchavdar Nikolov și Lubomir Mihailov, șeful secției caricatură din UAP Bulgaria, dar şi Salonul Internaţional de Caricatură, ajuns la cea de-a patra ediţie. Anul acesta, în cadrul Salonului vor expune caricaturişti de mare anvergură din România, Bulgaria, Serbia, Republica Moldova şi Germania. Festivalul îşi va închide porţile duminică, când este programată Gala Laureaţilor şi o agapă umoristică la care vor participa şi laureaţii festivalului. Evenimentul se va desfăşura la Căminul Cultural Bîlta, începând cu ora 10.00. Potrivit regulamentului festivalului, vor fi acordate două premii pentru “Cea mai bună carte de umor a anului” (pentru volum de epigramă – un premiu în valoare de 800 de lei şi separat un premiu pentru volum de fabulă/proză scurtă/poezie umoristică, în valoare de 800 de lei). La secţiunile „epigramă” şi „fabulă” vor fi acordate două premii I, în valoare de 600 de lei fiecare, două premii II, în valoare de 480 de lei fiecare, şi două premii III, în valoare de 320 de lei fiecare. La secţiunile „proză scurtă” şi „parodie/poezie umoristică” va fi acordat câte un singur premiu, în valoare de 500 de lei. La secţiunea „caricatură” vor fi acordate trei premii în valoare de 400 de lei, 240 de lei şi respectiv 160 (I, II, III). Vor mai fi acordate, de asemenea, Premiul anual pentru literatură “Ion Cănăvoiu”, în valoare de 800 de lei, ce va reveni unui scriitor gorjean, pentru volumul anului, şi şase premii speciale, în valoare de 600 de lei fiecare, pentru caricaturiştii invitaţi de organizatori la Salonul de caricatură, ce se va desfăşura în cadrul festivalului. Vor mai fi acordate şi şase premii de excelenţă, în valoare de 600 de lei fiecare, ce vor reveni unor promotori şi creatori de umor.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here