Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Colegiul Național ,,Spiru Haret” – 15 ianuarie 2017 – 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu 9-15 ianuarie – săptămâna Mihai Eminescu

1035

În săptămâna 9-15 ianuarie 2017, declarată Săptămâna MIHAI EMINESCU la Colegiul Național ,,Spiru Haret” din Tg.-Jiu, s-au desfășurat mai multe activități și manifestări culturale și științifice dedicate Zilei Culturii Naționale, 15 Ianuarie 2017, când s-au împlinit 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Activitățile s-au înscris în propunerile pentru Ziua Culturii Naționale, făcute de prof. dr. Luminița Dima, în calitate de metodist ISJ Gorj și de membru în Consiliul Consultativ al profesorilor de limba și literatura română, la solicitarea inspectorului de specialitate, doamna profesor Georgeta Popescu. Responsabil al Comisiei metodice ,,Limba și literatura română-Limba latină de la CNSH, prof. dr. Luminița Dima a organizat și a coordonat programul cultural-educativ, prezentat și promovat în școală printr-un afiș realizat cu ajutorul doamnelor profesori Tătaru Mihaela și Julăcătean Ana-Maria. (a se vedea afișul atașat)
Toți profesorii diriginți și toți profesorii de limba și literatura română de la Colegiul Național ,,Spiru Haret”, au ținut ore speciale consacrate Zilei Culturii Naționale în săptămâna 9-15 ianuarie 2017. Bibliotecarul colegiului, doamna Becheru Oana, a realizat o expoziție de carte Mihai Eminescu pe holul bibliotecii. Doamnele profesori de educație plastică/educație artistică Motreanu Ana și Croitoru Simona au îndrumat elevii talentați în realizarea de picturi/desene/grafică ilustrative pentru universul operei eminesciene, în special pentru lirica poetului. Creațiile plastice și cele grafice ale elevilor, mai ales ale elevilor din clasele de educatori-învățători – a IX-a D și a X-a E, au fost expuse în amfiteatrul colegiului și în holul cancelariei. Doamna profesr de informatică Tătaru Mihaela a învățat elevii claselor a IX-a C, a X-a E, A XI-a A, a XI-a C și a XI-a G să realizeze semne de carte cu personalități ale culturii și ale învățământului românesc – Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși și Spiru Haret. Semnele de carte confecționate de elevi au fost expuse în amfiteatrul CNSH; o parte dintre ele vor fi donate bibliotecii colegiului, iar celelalte vor rămâne expuse în școală.
Marți, 10 ianuarie 2017, în sala de lectură a bibliotecii, membrii Comisiei metodice ,,Limba și literatura română-Limba latină” au participat la Colocviul ,,Mihai Eminescu”, Ediția a II-a, cu tema Dificultatea/Accesibilitatea creației eminesciene. Strategii didactice pentru facilitarea înțelegerii și interpretării operei lui Mihai Eminescu. Comunicările făcute au evidențiat rolul esențial al lecturii expresive a poeziei în sensibilizarea elevilor, precum și deschiderea demersului didactic către o abordare coerentă, flexibilă și inovatoare a creației eminesciene, excluzând stereotipiile/clișeele școlare încă prezente, din păcate, în unele manuale și auxiliare școlare.
Concursul de cultură umanistă pentru elevi cu genericul VALORI ALE CULTURII ROMÂNE. MIHAI EMINESCU – REPER FUNDAMENTAL ÎN ISTORIA POEZIEI (cu întrebări despre viața și opera lui Mihai Eminescu, despre identitatea culturală românească) s-a desfășurat joi, 12 ianuarie 2017, în sala de lectură a bibliotecii școlii. Au participat și au fost premiați la acest concurs următorii elevi: Chirilă Carla, cls a XI-a E, Toloargă Ioana, cls. a XI-a, C, Ionică Elena-Diana, cls. a X-a E, Prandea Ramona-Daniela, cls. a X-a E Mondea Ana-Maria cls. a X-a E,Militaru Maria-Denisa, cls. a X-a E, Poienaru Ionela-Denisa, cls. a X-a E. Toți concurenții au primit diplome personalizate, realizate de Luminița Dima cu sprijinul doamnelor profesori Tătaru Mihaela și Julăcătean Ana-Maria.
Spectacolul literar-muzical, desfășurat în amfiteatrul colegiului în data de 12 ianuarie 2017, a fost realizat de Luminița Dima în colaborare cu responsabilul activităților educative, profesorul de muzică Laurențiu Popescu, și a cuprins alocuțiuni, evocări, recitări și transpuneri muzicale ale unor poezii de Mihai Eminescu. Au participat la spectacol doamna director al Colegiului Național ,,Spiru Haret”, prof. dr. Carmen Cosmulescu, invitat de onoare, profesori haretiști – Trancău Ion, Trifan Olivia-Elena, Julăcătean Ana-Maria, Păun Elvira-Luiza, Pupăzan Lavinia, Fometescu Liliana, Trușcă Irina, Ciobanu Cristian, Croitoru Simona, Motreanu Ana -, și elevi din opt clase reprezentative ale colegiului: X E, XI C, XI D, XI E, XI XII B, XII C, XII D, XII F. Prezentatorul spectacolului, Luminița Dima, a rostit alocuțiuni despre semnificația Zilei Culturii Naționale, despre legitimitatea culturală a lui Mihai Eminescu în plan național și în plan universal, despre mesajul creației eminesciene, despre importanța cunoașterii limbii poetice eminesciene pentru înțelegerea bogăției, profunzimii și expresivității limbii române, folosite astăzi tot mai precar. Eleva Croitoru Roxana de la clasa a X-a E, educatori-învățători, solistă foarte talentată, admirată și deja consacrată, a interpretat două cântece/transpuneri muzicale ale poeziilor ,,Pe lângă plopii fără soț” și ,,Mai am un singur dor”, acompaniată de apreciatul profesor de muzică Laurențiu Popescu, entuziasmând spectatorii prezenți. Eleva Manea Bianca de la clasa a X-a E, educatori-învățători, a interpretat ,,Sara pe deal”. Trioul muzical de la clasa a X-a E – Croitoru Roxana, Manea Bianca și Ionică Diana – a cântat ,,Dor de Eminescu.” Eleva Nițu Andreea-Elena, de la clasa a XI-a E, educatori-învățători, a împărtășit spectatorilor câteva gânduri ale sale despre ,,omul deplin al culturii românești” – Mihai Eminescu. Poemul eminescian ,,Atât de fragedă…” a fost recitat cu trăire lirică de către eleva Ilea Simina-Maria, de la clasa a X-a E, educatori-învățători. Eleva Militaru Diana, de la clasa a XI-a E, educatori-învățători, îndrumată de doamna profesor Trifan Olivia –Elena, a recitat poemul ,,Trebuiau să poarte un nume”, de Marin Sorescu, dedicată poetului Mihai Eminescu.
Olimpica internațională Toloargă Ioana, elevă în clasa a XI-a C, filologie engleză intensiv, a vorbit liber și emoționant despre un Eminescu al său, impresionând auditoriul și stârnind ropote de aplauze. Atașăm acestui articol discursul memorabil al Ioanei Toloargă, elevă de excepție ale cărei performanțe școlare și olimpice fac cinste Colegiului Național ,,Spiru Haret”.
La finalul manifestării, doamna director al Colegiului Național ,,Spiru Haret”, prof. dr. Carmen Cosmulescu a rostit câteva cuvinte de apreciere, evidențiind înalta ținută intelectuală a momentelor eminesciene prezentate de elevi și de profesori implicați, pasionați de cultură, de literatură română.
Spectacolul literar-muzical desfășurat în Săptămâna MIHAI EMINESCU la Colegiul Național ,,Spiru Haret” se înscrie în tradiția cunoscută a manifestărilor culturale dedicate Zilei de 15 Ianuarie, începând din anul 2003, manifestări inițiate, organizate și coordonate cu entuziasm și consecvență culturală și instituțională de către responsabilul Comisiei metodice ,,Limba și literatura română-Limba latină” de la CNSH, prof. dr. Luminița Dima.
Prof. dr. Luminița Dima

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here