Ziua Educației- Pe meleagurile rurale – Ziua Educației – sărbătorită și pe meleagurile rurale , în satul Albeni

776

Confucius afirma “Natura ne aseamănă, educația ne deosebește!” Pornind de la această afirmație plină de înțelepciune, am desfășurat activități de Ziua Internațională a Educației, la Școala Gimnazială Nr.1 Albeni. În ultima perioadă, cel puțin în ceea ce mă privește, sunt nevoită să mă gândesc de multe ori înainte de a demara un proiect cu elevii cărora le predau, de teama unor eventuale neplăceri care s-ar putea răsfrânge asupra mea.
Cu toate acestea, am răspuns afirmativ inițiativei doamnei bibliotecar Vasile Popescu Ileana atunci când a propus un proiect educațional intitulat Donează cartea dragă copilăriei tale. Dumneaei a prezentat materiale deosebit de interesante adaptate nivelului de comprehensiune al elevilor de la ciclul primar și gimnazial, iar aceștia au intrat în dialoguri constructive, jocuri de rol și dramatizări ale unor piese de teatru din literatura română.
Tema centrală a acestuia a fost promovarea culturii generale și a valorilor etice în conștiința tinerilor noștri elevi, dar și încurajarea de a dona o carte favorită din biblioteca personală în cea a școlii.
Domnul profesor Vasile Popescu Ion Sorin, implicat în coordonarea activităților afirma: ”Elevii și-au așternut gânduri alese, povețe și diferite citate pe primele pagini ale cărților donate, gândindu-se la viitorii copii din instituție care de multe ori, fiind și rude cu aceștia, se vor bucura să descopere lecturi savuroase oferite cu drag de cei mai mari decât ei.” Domnul diriginte al clasei a VIII-a, Voicu Teodor, a participat activ cu elevii săi la această campanie de promovare a ideii de educație prin cunoaștere (lifelong learning), remarcând: “Titluri grăitoare ca Micul prinț, Cărțile junglei, Doamna Doubtfire, Copiii de făină, Jim Năsturel, Basme și legende românești, Baba Iarnă intră în sat etc. se pot împrumuta din biblioteca noastră, deoarece ele au fost donate de școlarii implicați.”
Am atașat doar câteva fotografii cu o parte din elevii care au fost cei mai receptivi, de unde reiese veridicitatea afirmației lui Cicero: “O cameră fără cărti, e ca un trup fără suflet!”
Prof. Pânișoară Elena Ștefania- Școala Gimnazială Nr. 1 Albeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here