Cum prevenim osteoporoza

685
osteoporozaOsteoporoza este o boală ce afectează oasele, rezultatul fiind oase moi, sfărâmicioase, cu multe găuri în ele şi un aspect spongios, ceea ce le face să se rupă mai uşor. Osteoporoza duce la distrugerea oaselor din şolduri, coloanei vertebrale, carp, ceea ce face dificilă convieţuirea cu această boală. Osteoporoza este mai frecventă la femei, dar poate afecta şi bărbaţii şi apare de obicei la vârste mai înaintate.

Osteoporoza este cauzată de o lipsă a puterii oaselor şi a densităţii acestora. Pe măsură ce îmbătrâneşti, oasele tale devin în mod normal din ce în ce mai fragile dar anumite cauze pot determina o fragilitate serioasă a oaselor ce duc la apariţia osteoporozei. Astfel de cauze sunt numite factori de risc pe care, în unele cazuri îi poţi schimba, în altele însă, nu.
Menopauza este una din cauze în rândul femeilor. După menopauză, corpul unei femei produce mai puţin estrogen, estrogenul protejând împotriva pierderii oaselor.
De asemenea osteoporoza tinde să se transmită pe cale ereditară.
Factori de risc pe care-i poţi schimba:
fumatul
lipsa de activitate fizică
consumul excesiv de alcool
carenţa de calciu, vitamina D şi fosfor din corp
Cum se manifestă osteoporoza?
Osteoporoza diferă de la persoană la persoană şi poate dura ceva timp până să conştientizezi problema, dar boala să evolueze. În unele cazuri, primul simptom poate fi ruperea unui os al şoldului, al şirei spinării după o căzătură. Pe măsură ce boala evoluează şi se agravează, simptomele pot fi: dureri de spate, pierderea posturii drepte şi sesizarea unei scăderi în înălţime, cocoşarea spatelui.
Cum este tratată osteoporoza?
Diagnosticul se pune după un examen fizic amănunţit, cu cercetarea asupra simptomelor. Este nevoie şi de un test pentru constatarea durităţii oaselor (densitatea oaselor) şi riscul pentru fracturi. Dacă testele demonstrează că densitatea oaselor este mai mică decât trebuie să fie, dar nu este vorba de osteoporoză, boala se numeşte osteopenie şi este mai puţin severă.
Tratamentul pentru osteoporoza include medicamente pentru reducerea pierderii oaselor şi reconstrucţia densităţii oaselor, pe care numai medicul ţi le poate recomanda. Medicamentele pot diminua durerea cauzată de fracturarea oaselor. Este foarte important suplimentarea medicaţiei cu calciu şi vitamina D, pentru a întări oasele.
De asemenea poţi încetini degradarea oaselor, învăţând obiceiuri sănătoase. Dacă fumezi, renunţă acum. Fă multe exerciţii, plimbă-te, aleargă, dansează şi ridică greutăţi. Mănâncă alimente bogate în calciu şi vitamina D: legume verzi, iaurt, lapte (pentru calciu), ouă, peşte gras şi cereale (pentru vitamina D care ajută la absorbţia calciului în oase).
Dacă te confrunţi cu osteoporoză, este recomandat să eviţi orice căzătură, reducând riscul de a-ţi fractura vreun os.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here