Cum se tratează varicele

616
variceVaricele, pe lângă faptul că sunt inestetice, pot crea şi disconfort. Primăvara aşteptată cu mult drag, presupune o vestimentaţie sumară. În acest anotimp, varicele sunt mai vizibile ca de obicei. Pentru cele mai tinere dintre voi, vă facem o scurtă descriere a varicelor pentru a şti dacă e cazul să vă alarmaţi sau nu.

Varicele sunt acele vene urâte, dilatate, pronunţate, care apar pe picioare sau pe pereţii rectului. În cazul persoanelor cu un job solicitant, statul prelungit în picioare face varicele să doară. Cum se ajunge la varice? Dacă nu ştiaţi, varicele sunt ereditare şi ele devin mai vizibile atunci când aveţi un job solicitant ce presupune aproape tot timpul statul în picioare, ale mai apar la persoanele la care activitatea sportivă este inexistentă, la persoanele obeze (datorită unui stil de viaţă sedentar), un alt factor ar fi şi constipaţia (după ce aţi consumat multe fibre şi aţi băut puţină apă).
În lipsa simptomelor nu trebuie neglijate deoarece varicele pot evolua, ajungându-se la eczeme varicoase, ulceraţii şi iritaţii ale piciorului (ultimele două apar în cazurile grave). Dar totuşi care este cauza? Fiind ereditare o intervenţie chirurgicală este o soluţie pe moment, căci varicele pot să recidiveze. De ce apar varicele? În momentul în care valvele venoase nu mai funcţionează normal, blochează circulaţia sângelui şi astfel venele devin pronunţate, ieşite în relief. Alimentaţia este un alt factor important care poate agrava sau ameliora starea varicelor.
Recurgeţi la alimente cu multe vitamine
Dacă prezentaţi deja varice, ar fi bine să vă schimbaţi modul de alimentaţie deoarece nu trebuie să mâncaţi orice! Indicate sunt alimentele: avocado, ulei de măsline, seminţe (inclusiv seminţe de dovleac), sardine şi nuci. Suplimentaţi cu fructe cu conţinut de vitamina C: afine, vişine, coacăze negre. Iar din clasa proteinelor: ouă, ficat, crustacee şi sardine. Va trebui să renunţaţi şi la cafeaua de dimineaţă, eventual să o înlocuiţi cu o cană de ceai. Ştiu este un lucru destul de greu de îndeplinit.
Cafeina şi alcoolul consumate în cantităţi mari afectează inima, vasele de sânge, şi implicit şi circulaţia sanguină. Pe de altă parte zahărul (carbohidraţii rafinaţi) favorizează constipaţia, aduce un surplus de kilograme şi conduc la o evoluţie a varicelor. Însă, lista duşmanilor ascunşi din alimente nu se încheie aici, sarea (folosită în multe produse pe post de conservant) favorizează creşterea tensiunii şi reţinerea de lichide. La toate aceste reguli se mai aplică două: evitaţi constipaţia (printr-un consum adecvat de fibre şi apă) şi faceţi sport.
Aromaterapie
Pentru a ameliora varicele, dar nu şi pentru a le trata ţineţi picioarele mai sus decât nivelul capului de două ori pe zi, timp de 10 minute, pentru stimularea circulaţiei sângelui, pentru care este bine să folosiţi uleiurile esenţiale, cum este uleiul de chiparos şi muşcata trandafirie. Amestecaţi cele două uleiuri cu loţiune şi masaţi uşor picioarele.
Aşa cum am spus anterior, varicele pot să dispară după intervenţia chirurgicală. Trebuie supravegheate mereu, şi nu tratate cu nepăsare. Dacă apar şi ulceraţii, nu mai staţi pe gânduri şi sunaţi medicul!
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here