Cum tratăm bătăturile

1074
bataturiBătătura este o îngroşare neuniformă a epidermei. Rădăcina bătăturii apare mai albă şi apasă asupra terminaţiilor nervoase, provocând durerea. Ele apar în general datorită unei presiuni excesive a încălţămintei, care provoacă o reacţie de apărare a pielii, prin formarea de keratină sau unui strat cornos îngroşat.

Se întâlnesc, mai ales, la femeile care poartă încălţăminte necorespunzătoare, prea strâmtă, prea rigidă, cu tocuri exagerat de înalte, sau cu vârfurile prea ascuţite, care comprimă degetele, împiedicând circulaţia normală a sângelui, accelerând îngroşarea şi cornificarea epidermei.
Bătăturile nu sunt cauzate numai de pantofi, iată şi alte cauze posibile:
şosetele cu mult elastic, licra, sintetic etc.;
mersul pe suprafeţe dure;
persoanele care au picioarele plate fac mai repede bătături;
piele sensibilă pe talpa piciorului;
diabeticii şi alte persoane cu afecţiuni circulatorii niciodată nu ar trebui să ignore apariţia unei bătături.
Există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a reduce disconfortul; încearcă aceste remedii şi dacă în ciuda acestor metode de vindecare, bătăturile continuă să te incomodeze trebuie să mergi la specialist. Dacă suferi de diabet sau alte afecţiuni care slăbesc circulaţia, nu aştepta ca afecţiunile să ţi se agraveze ci mergi imediat la specialist (pedichiurist).
Remedii naturiste
Bicarbonat de sodiu
Unul dintre cele mai bune moduri de a trata bătăturile este bicarbonatul de sodiu stins în apă. Aceasta desface pielea moartă şi ajută la vindecarea bătăturii. Adaugă 3 linguri cu bicarbonat de sodiu într-un lighean cu apă şi înmoaie picioarele. De asemenea, poţi masa bătăturile cu pasta formată din 3 părţi bicarbonat şi o parte apă.
Ceaiul de muşeţel
Înmuierea picioarelor în ceai de muşeţel diluat ajută la calmare şi temporar va schimba pH-ul pielii, ajutând la uscarea bătăturii. Ceaiul îţi va păta piciorul, dar poate fi uşor îndepărtat cu săpun şi apă.
Oţetul
Înmoaie o bucată de vată în oţet şi tapează-ţi bătăturile. După care lasă vata înmuiată în oţet pe bătătură, peste noapte. Dimineaţa freacă zona cu o piatră ponce.
Piatra ponce
Pudra sau piatra ponce sunt folosite pentru curăţarea pielii, ajutând astfel şi la îndepărtarea „pielii moarte”. După ce ţi-ai înmuiat piciorul în apă caldă timp de 20 de minute, foloseşte o piatră ponce pentru a îndepărta bătăturile.
Gheaţa
Bătăturile tari sunt de cele mai multe ori dureroase. Dacă descoperi că ai o bătătură dureroasă, aplică gheaţa pe suprafaţa respectivă, deoarece va reduce umflătura şi va ameliora durerea.
Suc de lămâie
Formează o pastă dintr-o lingură cu suc de lămâie şi 5-6 tablete de aspirină pisate. Aplică pasta direct pe bătătură şi înfăşoară piciorul într-o pungă de plastic. Ţine piciorul învelit timp de 10 minute, după care trebuie să îndepărtezi bătătura cu ajutorul unui pietre ponce.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here