De două luni, Bebeluşii gorjeni lăsaţi fără vaccinuri

506

Criza de vaccinuri afectează şi judeţul nostru. De aproximativ două luni de zile Gorjul nu mai are nicio doză de Pentaxim, vaccinul care se administrează bebeluşilor la vârsta de patru luni şi care îi protejează de difterie, tetanos, tusă convulsivă, poliomielită, meningită, infecţii ale sângelui şi altele. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj spun că toţi bebeluşii care nu au fost imunizaţi sunt catagrafiaţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp de la primirea dozelor de vaccin. Medicii spun că părinţii pot sta liniştiţi, deoarece bebeluşii vor fi vaccinaţi, ei având imunitate câteva luni de la naştere, suficient încât să le asigure protecţia până la imunizare.

Sute de bebeluşi din judeţul nostru au rămas neimunizaţi împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi infecţiilor invazive produse de Haemophilus influenzae tip b: meningite, infecţii ale sângelui. De toate aceste boli îi protejează, în mod normal, vaccinul Pentaxim, ser care lipseşte din judeţul nostru de mai multe săptămâni.

Elena Piţian: „Este o criză la nivel naţional”
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj confirmă criza de Pentaxim, însă spun că aceasta este la nivel naţional şi că bebeluşii care nu au beneficiat de vaccin vor fi recuperaţi. „Avem o criză de vaccin Pentaxim, care se administrează bebeluşilor la patru luni. Este o criză la nivel naţional; în judeţul nostru nu se mai găseşte acest vaccin de două luni. Totuşi, nu vor fi probleme, bebeluşii care nu au fost vaccinaţi vor fi catagrafiaţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp de la primirea vaccinului; oricum ei au o imunitate mai mare în primele luni de viaţă, mai ales dacă sunt alăptaţi la sân. Din informaţiile pe care le avem, în alte judeţe acest vaccin lipseşte de mai mult timp”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Moisescu: „Nu cred că există un pericol în lipsa unui vaccin”
Medicul Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj consideră că această criză a vaccinului Pentaxim nu trebuie să stârnească panică în rândul părinţilor, copiii putând fi imunizaţi ulterior. „Eu nu cred că există un pericol în lipsa unui vaccin. Se recuperează ulterior fără niciun fel de problemă. Eu nu cred că este cazul să ne îngrijorăm sau să se creeze panică”, mărturiseşte Moisescu.
Vaccinul diftero-tetanos-poliomelitic poate fi achiziţionat şi din farmaciile cu circuit deschis, contra cost; Pentaxim se vinde cu aproximativ 180 lei, însă chiar şi aşa este destul de greu de găsit, astfel încât şi părinţii care sunt dispuşi să scoată bani din buzunar trebuie să aştepte până când problema serului va fi rezolvată. Potrivit medicilor, Pentaxim este indicat pentru a proteja copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi împotriva infecţiilor sângelui la copii, începând cu vârsta de 2 luni.
Monodora Sucea
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here