Debutează ediţia cu numărul XVII a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu! Spectacolul de încheiere, susţinut de Jo şi Antonia

553

Municipalitatea a pregătit un program special pentru ediţia din acest an a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu. De luni, 15 mai, şi până duminică, 21 mai, târgujienii vor avea parte de diverse activităţi cultural artistice şi recreative.

Piese de teatru, lansări de carte, concerte de muzică uşoară sau populară, dar şi diverse activităţi dedicate tinerilor sunt pregătite de autorităţi pentru a marca aşa cum se cuvine ediţia cu numărul XVII a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu. Evenimentele vor debuta luni, 15 mai, de la ora 12.00 cu o expoziţie stradală de fotografie în zona Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu”, fiind urmată de o caravană a motocicliştilor prin cartierele municipiului şi, de la ora 18.00, un spectacol stradal intitulat “Mimi de poveste”, pictură pe faţă şi magie.
Marţi, 16 mai, de la ora 12.00, pe Aleea Nemuritorilor Gorjului din zona Victoria Centru va fi dezvelită o nouă stea dedicată de această dată lui Ştefan Georgescu Gorjan. Evenimentul va fi urmat de deja tradiţionala Şedinţă festivă de Consiliu Local, de la ora 13.00, la sediul Palatului Administrativ din Târgu-Jiu. Festivitatea oficială de deschidere a ediţiei 2017 a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu se va face de la ora 21.00, în Piaţa Prefecturii, fiind marcată cu un spectacol de sunet, lumini, dansatori şi acrobaţi. Miercuri, 17 mai, de la ora 10.00, Sorana Georgescu Gorjan va susţine la Muzeul de Artă din Parcul Central o conferinţă intitulată “Istoria Coloanei fără Sfârşit”. Acţiunea va continua până la orele serii cu o serie de manifestări organizate de elevii şi cadrele didactice ale Liceului de Arte “Constantin Brăiloiu”. Joi, 18 mai, de la ora 10.00, în zona centrală, va fi deschisă o nouă ediţie a Târgului meşterilor populari olteni. De asemenea, de la orele 18.00, la sediul UAP Târgu-Jiu, va fi vernisajul expoziţiei de grafică cu operele celei trecute în nefiinţă în urmă cu 26 de ani, gorjeană la origini, regretata Alina Roşca. Artista a semnat nenumărate lucrări de grafică ale cărţilor lui Marin Sorescu. Curatorul expoziţiei va fi Mircia Dumitrescu. Tot de la ora 18.00, în cortul de pe Insuliţa Jiului, va fi organizat un spectacol de muzică populară unde vor interpreta piese următorii cântăreţi: Niculina Stoican, Ileana Lăceanu, Nina Predescu, Emil Badea, Cristina Turcu Preda, Vasile Ciobanu, Teodora Pană, Dumitru Vasilescu, Irina Zoican, Marcela Fota, Roberta Crintea, Sanda Argint.

Vineri, regal de folclor
Vinerea viitoare, pe 19 mai, de la ora 11.00, la Sala Maură a Prefecturii Gorj, în parteneriat cu Societatea de Istorie, municipalitatea va organiza manifestarea Salonul de Carte Istorică Gorjeană, coordonată de profesorii Gheorghe Nichifor şi Cornel Şomâcu. În cadrul evenimentului, vor fi două lansări de carte: “Carol I al României, un monarh devotat” al autorilor Sorin Liviu Damean şi Iulian Oncescu, şi volumul “Biografii gorjene” al profesorului de istorie Gheorghe Nichifor. De la orele 18.00, pe scena amplasată pe Insulița Jiului, Şcoala Populară de Artă va susţine un spectacol, evenimentul fiind urmat de un alt regal folcloric, cu începere de la orele 20.00, în aceeaşi locaţie, oferit de artiştii Ansamblului Folcloric Profesionist “Doina Gorjului”. De la ora 20.00, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu” va fi pusă în scenă piesa “Buzunarul cu pâine” a Teatrului Metropolis Bucureşti, cu Oana Pellea şi Sandu Gruia. Aceeaşi piesă se va juca şi sâmbătă, 20 mai, tot de la ora 20.00, pentru iubitorii teatrului de calitate.
Sâmbătă, la Muzeul Judeţean Gorj, de la ora 09.00, se va derula manifestarea “Moştenirea Magherilor”, un concurs regional de istorie, aflat la cea de-a patra ediţie. De altfel, de la ora 11.00, în Piaţa Prefecturii, va fi Târgul Organizaţiilor de Tineret, urmând de la orele 17.00, de Parada Liceelor, Ziua Majoratului, un flash mob şi o petrecere în aer liber pentru tinerii târgujieni. La acest eveniment va participa şi o delegaţie formată din autorităţi şi 13 elevi din oraşul francez Forbach, cu care municipiul Târgu-Jiu este înfrăţit. În aceeaşi seară, de la ora 21.00, la Târgu-Jiu va fi organizată deja tradiţionala procesiune religioasă închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, protectorii municipiului. Seria de evenimente din cadrul ediţiei cu numărul XVII a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu se va încheia duminică, 21 mai, de la ora 20.00, cu un spectacol de închidere susţinut de Emanuel Cîrstea, Jo şi Antonia pe Insuliţa Jiului, concerte ce se vor încheia cu un impresionant foc de artificii.
Potrivit lui Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu, pentru Zilele Municipiului Târgu-Jiu ediţia 2017, din bugetul local s-a alocat, la fel ca anul trecut, suma de 160.000 de lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here