Delegație din Gorj, prezentă la “Festivalul ia românească” din Cipru

698

La invitația Alianței Românilor din Cipru, o delegație a Județul Gorj a prezentat costumele și scoarțele gorjenești, dar și din regiunea Oltenia la cea de-a treia ediție a ”Festivalului ia românească”, ce a avut loc în Nicosia, Cipru. Delegația Gorjului a fost alcătuită din reprezentanți ai Muzeului Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”- muzeograf Albinel Firescu și meșter popular Oana Pârvan, ai Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu – instrumentiștii Ștefan Popescu și Valentin Zorzon- și ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj- meșter popular Gheorghe Ciuncanu.

Simbolistica semnelor cusute pe costumele populare și pe ia gorjenească, motivele țesute pe scoarțele oltenești, muzica și dansul tradițional, au fost prezentate celor aproximativ 300 de spectatori prezenți la “Festivalul ia românească”, desfășurat în Nicosia, Cipru. “Luna trecută am primit o invitație de la Alianța Românilor din Cipru pe adresa Muzeului și a Consiliului Județean. Alianța Românilor din Cipru, condusă de inimoasa Cristina Christodoulou Todea, încearcă să strângă mai bine rândurile comunității românești prin organizarea unui festival al iei și al portului tradițional din România. De această dată, tematica propusă a fost scoarța gorjenească noi am extins sfera de referire și am vorbit despre scoarța din Oltenia, sprijiniți în acest sens și de materialul de la celelalte muzee din Oltenia. Delegația cu care am fost acolo a fost compusă din partea Școlii Populare de Artă de către domnii Ștefan Popescu și Valerică Zorzon și au fost și doi meșteșugari: domnul Gheorghe Ciuncanu și Oana Pârvan din Ponoare, precum și subsemnatul cu o pledoarie pentru scoarțele și costumele de altădată”, a precizat muzeograful Albinel Firescu.
Delegații gorjeni au fost impresionați de ospitalitatea gazdelor din Cipru. „Am fost primiți mai bine decât acasă. Ne-au primit cu o bucurie nespusă. Păcat că timpul nu ne-a permis să legăm mai multe amintiri. Este o comunitate cladă, bine instruită, bine educată. Oameni de succes și care vin cu această sete de a se identifica cu portul nostru tradițional”, a subliniat Firescu.
Și instrumentistul Ștefan Popescu a fost impresionat de primirea de care au avut parte în Cipru: „pentru mine a fost o experiență unică. M-a impresionat foarte mult cultura celor din Cipru. Eu am susținut un recital; am cântat o oră, maestrul Zorzon fiind cu acordeonul. Am primit aplauze extraordinare. După recital am făcut hore și sârbe; erau oameni veniți din toate zonele folclorice ale României și toate femeile erau în ia tradițională românească, ceea ce m-a impresionat extraordinar de mult. Și felul cum am fost primiți m-a impresionat”.
Participanții la “Festivalul ia românească” au venit îmbrăcați în ie românească, din diverse zone etnofolclorice. „În Cipru am găsit un românism adevărat și spun asta pentru că am văzut aproape toate femeile prezente la eveniment îmbrăcate în costume populare românești, dar frumusețea a constat în varietatea costumelor. Am vorbit de ie, dar acolo am văzut toate costumele românești de la Bucovina la Banat, la Sibiu, la Brașov. Asta a fost ceva extraodinar”, a menționat instrumentistul Valentin Zorzon.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here