Deputat de Gorj, martor în dosarul lui Tăriceanu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, marţi, citarea fostului premier Victor Ponta în calitate de martor, pe 15 februarie, în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

La termenul de marţi al procesului, în sala de judecată s-a prezentat fostul parlamentar Şerban Mihăilescu, deşi el nu a fost citat în acest sens. Judecătorii au anunţat că el a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă, după ce a dat declaraţii contradictorii în acest dosar, însă magistraţii i-au spus că, deocamdată, nu îl vor reaudia la acest termen. În schimb, au fost audiaţi în calitate de martori Dan Andronic şi Dan Motreanu – vicepreşedinte PNL. Dan Andronic a declarat în sala de judecată că îl cunoaşte pe Tăriceanu din anul 1992, însă a avut o relaţie mai apropiată cu acesta după 2007, deoarece soţiile lor erau prietene. El a adăugat că l-a cunoscut pe Marius Marcovici, consilierul lui Dorin Marian, fost şef al Cancelariei prim-ministrului în mandatul lui Tăriceanu, în timp ce era consultant pentru PSD în campania electorală din anul 2004. Răspunzând unei întrebări, Andronic a recunoscut că l-a invitat pe Tăriceanu la nunta sa organizată la Monte Carlo şi l-a pus la aceeaşi masă cu Shimon Shevez, deoarece acesta din urmă avea conexiuni la nivel foarte înalt în SUA şi Israel.

Ce spune DNA!
Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului. Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată. Procurorii afirmă că Tăriceanu a susţinut în mod nereal că nu a avut cunoştinţă despre retrocedarea către Paul Philippe al României a unor suprafeţe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) şi Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaţilor Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi şi a altor persoane în procedurile de retrocedare şi nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri. Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului şi nu a spus tot ce ştie despre relaţia cu inculpaţii Tal Silberstein, Dan Andronic şi Remus Truică, despre întâlnirile şi discuţiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacţionarea imobilelor menţionate şi modalitatea de dobândire şi valorificare a bunurilor revendicate.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here