Deputatul Iriza (ALDE), după promulgarea Legii Energiei: “Am pierdut o jumătate de an, dar mai bine mai târziu decât niciodată!”

430

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ care modifică şi completează Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012. Asta după ce, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, pe 10 octombrie, reexaminarea, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, a acesteia. Deputatul ALDE de Gorj, Scarlat Iriza, unul dintre inițiatorii modificărilor la actul normativ, a declarat acum că este bucuros că legea a fost promulgată, deși CE Oltenia a pierdut beneficiile acestui act deja pe o perioadă de jumătate de an.

“Actul normativ care modifică şi completează Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 trebuia să fi intrat în vigoare din vară, dar vacanța parlamentară ne-a obligat să pierdem timp prețios. În noua sesiune legislativă, legea importantă pentru CE Oltenia a fost pusă iar pe tapet și a trecut în cele din urmă de Parlament, nu fără emoții din partea noastră. Domnul președinte Tăriceanu a avut un aport important, urgentând votarea actului normativ. Acum o dată cu promulgarea legii, aceasta va fi publicată luni, probabil, în Monitorul Oficial, iar din această săptămână își va produce efectele. Noi, parlamentarii ALDE Gorj am decis astfel ca săptămâna aceasta să chemăm la masa discuțiilor și reprezentanții Directoratului CEO și pe cei ai sindicatelor din companie pentru a discuta pe bucăți noile modificări ale legii, dar și pașii care trebuie urmați de companie pentru a beneficia în totalitate de noul act normativ. S-a pierdut o jumătate de an cu legea, dar timpul prețios poate fi recuperat de CEO”, a declarat deputatul ALDE, Scarlat Iriza. Abia vineri, noua Lege a energiei a fost promulgată de către președintele țării asta deși, pe 27 octombrie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, preciza că prin acest act normativ producătorii de energie care vor încheia contracte între ei vor fi obligaţi de către Comisia Europeană să dea banii înapoi, în condiţiile în care o tranzacţie similară a fost deja considerată de Bruxelles ca fiind ajutor de stat ilegal.

Reamintim că, legislativul aprobase, în iunie, mai multe modificări la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice şi gazelor naturale), printre care şi faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-şi forma propriul mix de electricitate. Guvernul a transmis Parlamentului un punct de vedere în care afirma că nu susţine adoptarea acestei legi, iar preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament pe 20 iulie, după ce a cerut şi punctul de vedere al Consiliului Concurenţei. În luna august, Bogdan Chiriţoiu declara că legea aprobată de Parlament ridică probleme legate de subvenţionarea energiei scumpe, dar şi de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană. Mai exact, modificările ar avantaja producătorii de energie cu costuri mai mari, precum cei pe bază de cărbune, respectiv complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here