Despăgubirile pentru fermierii afectaţi de secetă încep din 18 decembrie

Mii de fermieri gorjeni ale căror culturi au fost afectate de seceta din primăvara şi vara acestui an, au ratat şansa de a primi despăgubiri financiare din partea statului pentru culturile calamitate. Şi asta deoarece nu au depus până la data de 2 decembrie, când a fost termenul limită, dosarele complete de despăgubire la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj.

Cererile aferente schemei de ajutor de stat compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic secetă severă în perioada aprilie – septembrie 2015 s-au depus doar până la data de 2 decembrie, la sediul APIA Gorj. Din numărul total de 4.664 de fermieri care erau aşteptaţi şi a căror suprafaţă de terenuri afectată de secetă a fost de 5.830,47 hectare, doar puţin peste 1.000 de agricultori gorjeni au solicitat aceste despăgubiri. “Am primit cereri pentru acordarea despăgubirilor privind fenomenul de secetă de la un număr de 1.034 de fermieri din judeţ pentru o suprafaţă calamitată de 2.180,05 hectare. Promisiunea este că până pe 18 vor intra banii”, a declarat directorul executiv al APIA Gorj, Constantin Negrea.
Plăţile compensatorii se acordă pentru pierderile de venit survenite la următoarele culturi: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfeclă de zahăr, legume în câmp, plante de nutreţ, păşuni şi fâneţe.
Fermierii care au fost calamitaţi de seceta acestui an aşteaptă plata despăgubirilor în această lună. Potrivit ministrului Agriculturii Achim Irimescu, s-au depus la nivel naţional 80.000 de solicitări, cu mult sub numărul estimat iniţial de 174.000 de cereri. Ministrul Irimescu a precizat că APIA face eforturi pentru a pune în funcţiune modulul de procesare şi plată a despăgubirilor pentru secetă, existând promisiuni ferme din partea agenţiei că primii bani vor fi achitaţi începând din 18 decembrie. Toţi agricultorii păgubiţi de fenomenele meteo ar urma să primească despăgubirile în conturi până la finele anului. Pentru a reuşi să acopere toate cererile, Irimescu a subliniat că a cerut conducerii APIA să lucreze la foc continuu şi chiar să nu se ia zile libere în perioada sărbătorilor de iarnă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here