“Despre drepturi și dreptate”, o dezbatere de succes!

1161

La inițiativa lui Nicolae Dobrotă, președintele grupului de lucru Gorj al Asociației de luptă împotriva bolii Parkinson – asociație condusă la nivel național de ing. Dan Raican Stoian, la sediul Primăriei Târgu-Jiu a avut loc, în data de 3 mai 2017, o dezbatere pe tema drepturilor persoanelor cu dizabilități. Evenimentul a fost moderat de dr. Maria Mihaela Szerac, CEO Houston, compania care a realizat conceptul evenimentului și managementul proiectului.

Într-un format atipic, în jurul unei mese rotunde, au stat oameni cu drepturi egale – reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, ai autorităților publice și medicale de pe plan local, ai medicilor de familie, farmaciștilor, spitalului județean și nu numai. Cei prezenți au abordat o parte din provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, iar persoanele care au avut răspunsurile la întrebări le-au oferit punctual.
Prima provocare a fost cea legată de pregătirea profesională a persoanelor cu dizabilități și de modul în care pot ajunge să se angajeze. Romeo Chiriac, director executiv AJOFM Gorj, a avut o intervenție la finalul căreia a primit aplauze din partea participanților, aceștia apreciind în mod deosebit implicarea și interesul manifestat constant pentru a găsi soluții pentru ei. Directorul Chiriac a vorbit despre sumele majorate pe care le primesc cei care angajează persoane cu dizabilități, despre localitățile din Gorj care fac parte din planul național de mobilitate, despre cursurile pe care urmează să le organizeze instituția pentru formarea profesională a persoanelor cu dizabilități pentru meserii solicitate de angajatorii din Gorj. A fost apreciată și legătura strânsă între AJOFM și centrul Christian, reprezentat la eveniment de Daniel Andrei, o persoană extrem de implicată în viața comunității locale. Munca în echipă dă întotdeauna rezultat, mai ales când comunicarea este bună și interesul mare. Daniel Andrei le-a reamintit celor prezenți la eveniment faptul că Centrul Christian editează singura revistă din România în care sunt oferite informații administrative de interes pentru toate persoanele cu dizabilități și a invitat persoanele prezente la dezbatere să participe în data de 5 mai, ora 11.00, la activitățile pregătite de centru cu ocazia Zilei Europene de luptă împotriva discriminării persoanelor cu dizabilităţi, în parcul de la Coloana Infinitului.
Prezent la eveniment, conf.univ.dr. Tătaru Tiberiu a declarat că, la acest moment, în Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu sunt angajate 27 de persoane cu dizabilități și a informat participanții că, special pentru persoanele cu dizabilități, a fost creat, în cadrul clădirii administrative, la parter, un birou special în care aceste persoane pot discuta orice probleme au conducerea spitalului.

Discuțiile se poartă între oameni, nu între oameni și clădiri!
Participanții la dezbaterea “Despre drepturi și dreptate” au fost de acord cu faptul că este important să aibă susținerea personelor de decizie din instituții pentru a ști exact cui trebuie să se adreseze pentru diferite probleme și mai ales, la cine pot apela în situația în care problemele nu se rezolvă, sau se rezolvă în intervale de timp care nu se încadrează în termenele prevăzute de lege.
Au fost prezenți la eveniment și dr Daiana Angheloiu, vicepreședinte Promedica și Ion Măruță, președinte Sindicatului Sănătatea – care a propus ca fiecare persoană și instituție să se gândească bine cui și pentru ce alocă 2% și chiar să se ia în considerare înființarea unei fundații care să ajute oamenii să ia decizii în acest sens.
La discuții a fost prezentă și Ioana Talău, directorul Casei de Pensii Gorj, care a precizat că din 5200 de bilete la tratament alocate Casei de pensii, în jur de 1000 au fost nevalorificate din varii motive, ceea ce se va rezolva pe viitor printr-o comunicare și informare mai bună potențialilor beneficiari. Participanții au aflat modul în care se calculează punctajul pentru alocarea acestor bilete, faptul că pot găsi informații pe site-ul instituției și chiar au fost invitați de către Ioana Talău la discuții, de câte ori apare o problemă.
DGASPC Gorj a fost reprezentat la eveniment de Florin Dumitrescu, care a afirmat faptul că toate întrebările și propunerile vor fi trimise persoanelor care răspund de diferite departamente din instituție și că va informa participanții despre statusul rezolvărilor problemelor.
Președintele Asociației Naționale a Surzilor filiala Gorj, Constantin Mănoiu, a adus în discuție faptul că sunt persoane de decizie care nu cunosc faptul că persoanele surdo-mute pot conduce autoturisme. De asemenea, persoanele cu epilepsie pot conduce autoturisme în anumite condiții.

Legea e aceeași pentru toată lumea!
Discuții aprinse au fost declanșate de intervenția medicului neurolog Mihaela Pungan, care a susținut faptul că în județul Gorj pacienții sunt trimiși să obțină mai multe referate decât este necesar conform legii, aspect care implică uneori atât probleme de deplasare, cât și costuri mai mari. Dr Pungan a prezentat participanților solicitările și punctele de vedere trimise către persoanele de decizie din Gorj, către Ministerul Muncii și a anunțat faptul că a fost declanșată chiar o anchetă penală în acest sens. Invitați special la eveniment pentru a prezenta modul în care stau lucrurile în alte județe, Nicolae Badea, director DGASPC Vâlcea și psihologul clinician Simona Deicean, reprezentant DGASPC Arad, au susținut punctul de vedere al medicului Mihaela Pungan, referitor la prevederile legale.
Din partea Primăriei Târgu Jiu a participat la eveniment Alina Toader, director în cadrul Direcției Publice de Protecție Socială. Atât aceasta, cât și Camelia Rusta și Nicoleta Hodoiu au făcut clarificări în ceea ce privește terminologia specifică, adică ce înseamnă asistent personal, social, comunitar și mediator sanitar și și-au exprimat deschiderea față de propunerea doctorului Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie din Gorj, de a ține mai strâns legătura între instituții, pentru a îngriji mai bine persoanele cu dizabilități. Tot dr. Moisescu a ridicat problema persoanelor cu dizabilități, care nu pot părăsi domiciliul, însă doresc să muncească, și pentru care trebuie realizată formarea profesională.

Speranțe pentru un viitor mai bun…
Vești bune au venit de la Prof. Fuiorea Dragan Constantin care a informat participanții despre programul Start Up Nation, pe care aceștia îl pot accesa pentru a-și înființa propriile firme.
Referitor la ocuparea abuzivă a locurilor de parcare pentru persoane cu dizabilități, aceste aspecte pot fi sesizate la numărul de telefon 0253984, iar cei care accesează acest număr pot verifica ulterior dacă a fost soluționată reclamația. Trebuie găsite soluții și în ceea ce privește securizarea legitimațiilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități, întrucât participanții au sesizat faptul că aceste legitimații pot fi “copiate” în mod abuziv.
Cei prezenți au primit și broșura “Recomandări pentru cei apropiați persoanelor cu boala Parkinson”, adresată familiilor și persoanelor apropiate celor care suferă de boala Parkinson, un produs realizat de Asociația de luptă împotriva bolii Parkinson cu sprijinul companiei Krka și promovat de compania Houston.
Au răspuns invitației de a participa la eveniment și au contribuit activ și: Amali Teodorescu, vicepreședinte al Asociației Transplantaților din România, alături de Sorin Floarea, Robert Gavrilescu, Adela Traistaru (Asociația Sf. Ana), Alina Bojincă – din partea primăriei Bumbești-Jiu, Irina Ilea, reprezentant al Primăriei Novaci, Dr. Monica Radu, Dr. Cimpulescu Florica, Isabela Dobrotă, Georgiana Andrițoiu, Paula Bălan și pacienți cu diverse patologii și reprezentanți media.
Organizatorii mulțumesc sponsorilor evenimentului Colegiului Farmaciștilor Gorj, reprezentat la eveniment prin președintele Valentin Nănescu și farmacistul Fane Mărgulescu și firmei Armeanca, Primăriei Târgu Jiu- gazda evenimentului, Consiliului Județean Gorj – reprezentat la dezbatere de Ionel Dobre – care a susținut încă de la început realizarea acestei manifestări, reprezentanților media și tuturor participanților.
În finalul manifestării, participanții au stabilit faptul că următoarea întâlnire va avea loc peste 3 luni, așa încât să se poată urmări activ ce a fost soluționat în urma primei întâlniri de acest gen, sub egida “Despre drepturi și dreptate”!
Minodora Sucea

2 COMENTARII

  1. Unde sunt acele locuri de munca pt cei cu dizabilitati?Hai sa fim seriosi,stim cu toti manevrele din DGASPC si SJU sau CJ,ce dracu ne mintiti cu vrajeala asta de domni evoluati .Eu zic sa ne lasati in pace .Un loc de munca pt ei unde?????Mai exact.Precizie!!!!!!!

  2. Conferentiarul de Tataru e si el printre cei 27 cu handicap din spital ? Ca asa am auzit ca si-ar fi scos certificat de handicap sa nu mai plateasca impozit pe salariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here