Diamantakos, interimar la Energia

Plecarea lui Antonis Constantinides a plasat echipa de baschet a Energiei într-un moment dificil. Dificultățile financiare de la finalul anului pun într-o postură delicată conducerea în privința negocierilor pentru aducerea unui nou tehnician, motiv pentru care s-a ales, pentru moment, varianta interimatului.

Oferta primită de la Sigal Prishtina, sosită într-un moment delicat de Constantinides și acceptată de cipriot, a făcut ca Energia să rămână în perioada următoare pe mâna secundului acestuia, grecul Iannis Diamantakos. Conducerea clubului târgujian speră însă să rezolve în timp cât mai scurt problema noului antrenor și să pună pe bancă un tehnician valoros, care să continue munca lui Constantinides: „E un moment delicat, trebuie să vedem mai întâi care va fi viitorul echipei, așteptăm mai mult decât promisiuni din partea celor care ne susțin financiar. În momentul în care știm pe ce ne bazăm vom acționa și pe această latură, a numirii unui nou antrenor. Diamantakos va fi antrenor interimar, sperăm să fie o perioadă cât mai scurtă și să numim repede un antrenor principal”, a declarat președintele clubului gorjean, Alin Bădescu.

Jucătorii au nevoie de un șef
Imediat după ultimul său meci pe banca Energiei, Constantinides a menționat că unul dintre cele mai importante lucruri pe care conducerea trebuie să le rezolve acum este numirea unui om pe care jucătorii să-l perceapă ca antrenor principal, chiar dacă va fi vorba de un interimat: „Mi-am spus opinia legat de cine ar trebui să vină după mine, dar oricine ar fi să vină, trebuie să vină cât mai curând posibil. Asta e cel mai important! Și în situația în care nu va fi adus un alt antrenor și va rămâne fie Alionescu, fie Diamantakos, este important să se stabilească repede cine va fi antrenorul principal pentru că jucătorii trebuie să simtă acest lucru. La fiecare două zile vine un meci și ei trebuie să înțeleagă cine este antrenorul principal. Sunt mulți antrenori pe piață fără angajament în acest moment, conducerea are și ea, cu siguranță, o listă lungă. Conducerea va găsi antrenorul potrivit”, a declarat antrenorul cipriot.
Echipa a intrat într-o scurtă vacanță după meciul de campionat cu Dinamo, însă imediat după Revelion, pe 2 ianuarie, jucătorii vor fi din nou prezenți în sală pentru a se antrena pentru primul joc din 2016, pe 4 ianuarie fiind programat meciul cu BC Mureș Târgu Mureș, meci care va conta pentru a 19-a etapă a Ligii Naționale de baschet masculin. La distanță de doar două zile, pe 6 ianuarie, Energia va juca și în FIBA Europe Cup, cu Le Havre, meciul urmând a se juca în Sala Trivale din Pitești, gorjenii neprimind acceptul forului european de a juca la Sala „Voievod Litovoi” din Târgu Jiu în această competiție.
Dacă Diamantakos este cel care va începe munca alături de jucătorii Energiei în 2016, se pare că alții vor fi cei care o vor continua. Conducerea are o listă de antrenori cu care se poartă discuții pentru preluarea echipei, printre cele mai vehiculate nume fiind cel al gorjeanului Claudiu Fometescu și cel al lui Sașa Ocokoljic. Fometescu ar putea începe o carieră de antrenor principal tocmai în orașul natal după un stagiu ca secund al Stelei, în vreme ce Ocokoljic ar putea veni la Târgu-Jiu din postura de câștigător al ultimului titlu în România, el fiind cel care a continuat pe banca Asesoftului munca regretatului Dado Arnautovic.

Constantinides, antrenorul anului în România
Site-ul dabaschet.com, unul dintre site-urile dedicate baschetului din România, l-a desemnat pe Antonis Constantinides drept cel mai bun antrenor al anului 2015 în baschetul de la noi din țară. Acesta a luat în calcul performanțele echipei târgujiene condusă în 2015 de Antonis Constantinides, performanțe atât pe plan intern, dar mai ales pe plan internațional, acolo unde pentru prima dată în ultimii zece ani, de la câștigarea de către Asesoft în 2005 a FIBA Europe Cup, o echipă din România a reușit să pătrundă în careul de ași ai unei competiții europene. Cu tehnicianul cipriot la conducere, Energia a ajuns în Turneul Final Four al EuroChallenge și a cucerit bronzul competiției. Tot bronz a luat Energia și în campionatul intern după o semifinală pierdută la mare luptă în fața Asesoftului, care a și câștigat titlul, și o finală mică fără istorie în care s-a impus cu 2-0 în fața Stelei. Performanțele Energiei cu Constantinides la conducere au continuat și în sezonul 2015-2016, echipa gorjeană calificându-se la pas între cele mai bune 32 de echipe din FIBA Europe Cup, în grupa K având un bilanț de 5 victorii și o singură înfrângere.

Pleacă Diggs?
Imediat după anunțarea iminentei despărțiri de Energia, antrenorul Antonis Constantinides a declarat că nu va lua niciun jucător de la echipa gorjeană, asta deși se vorbea despre o posibilă plecare a lui Porter Troupe. Porter Troupe rămâne la Energia, însă este foarte posibil ca un alt jucător să părăsească în perioada următoare echipa gorjeană, e drept fără a-l urma pe Antonis Constantinides în Kosovo. Este vorba de conducătorul de joc Jamar Diggs, care se pare că are o ofertă certă din partea unui club din Ungaria. Diggs a fost una dintre achizițiile în care antrenorul Constantinides și-a pus mari speranțe, dar care nu a ajuns la nivelul așteptărilor, comparația cu fostul conducător de joc, Giordan Watson, fiind una care nu-l avantajează deloc pe actualul jucător al Energiei. Ca să ne raportăm doar la ultimele două meciuri ale Energiei, Diggs nu a înscris niciun punct contra Craiovei în 21 de minute cât a stat pe parchet, iar la confruntarea cu Dinamo a oferit coechipierilor o sigură pasă decisivă în 38 de minute de joc deși, conform poziției sale în cadrul echipei, aceasta este una dintre principalele sale sarcini. În consecință, dacă cei din conducerea Energiei au o variantă la îndemână, plecarea americanului nu ar fi tocmai o pierdere. Echipa gorjeană s-a mai despărțit după începerea campionatului de un conducător de joc, Anthony Miles fiind lăsat să plece după ce acesta a motivat că nu s-a adaptat condițiilor din România.

Liga Națională de Baschet Masculin:
1. BC Mureș 14 10 4 0 1166-1074 24
2. U BT Cluj 14 9 5 0 1059-989 23
3. CSM-U Oradea 14 9 5 0 1092-1018 23
4. CSU Sibiu 14 9 5 0 1093-1064 23
5. Dinamo 15 8 7 0 1204-1190 23
6. SCM U Craiova 14 8 6 0 1113-1093 22
7. Energia 14 7 7 0 1090-1099 21
8. BCM U Pitești 15 7 8 0 1170-1132 19
9. Steaua CSM 10 8 2 0 792-697 18
10. Phoenix Galaţi 13 4 9 0 1012-1088 17
11. Gaz Metan 15 2 13 0 1138-1327 17
12. BC Timișoara 14 2 12 0 966-1124 16
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here