Din culisele întâlnirii sindicatelor cu ministrul Gerea

567

Întâlnirea liderilor sindicali cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, nu a fost lipsită, vineri, de tensiuni, nemulţumiri, dar şi surprize. Primele tensiuni au apărut printre sindicalişti în urma întârzierii ministrului, peste două ore, la întâlnirea programată la Divizia Minieră. Nemulţumirile şi-au făcut apariţia apoi în discursul unora dintre sindicalişti care au acuzat că problemele CEO s-ar datora, în mare parte directorului general Laurenţiu Ciurel, prezent la discuţii. Surprizele au apărut însă când restul sindicaliştilor au făcut scut în jurul managerului, pe care l-au scuzat până şi de eşecul contractului cu sârbii, aflat pe masa DNA, considerând că vinovaţii trebuie căutaţi în altă parte. Promisiunile ministrului au completat surprizele, mai ales că liderii de sindicat erau sceptici că Gerea va promite rezolvarea unor probleme, membru Guvernului dând asigurări că va urgenta legea exproprierii care va trece, în opinia acestuia, până la sfârşitul lunii august.

Vizita de două zile a lui Andrei Gerea, în judeţul Gorj, a fost una fructuoasă pentru ministrul Energiei, care a reuşit să îmbine utilul cu plăcutul, adică să participe la două întâlniri cu sindicatele şi conducere CEO, să viziteze o carieră şi o termocentrală, dar şi o mănăstire, să fie prezent şi la o şedinţă de partid, organizată special cu această ocazie de conducerea PLR Gorj, ministrul fiind membru al acestui partid politic, dar şi să calmeze oarecum spiritele în companie făcând anumite promisiuni aşteptate de liderii minerilor şi ai energeticienilor de aici. Deşi vizita a fost privită diferit atât de conducerea CEO, cât şi de o parte a sindicatelor, ştiut fiind faptul că Gerea a mai făcut un control inopinat în Gorj, care s-a lăsat cu scântei, mai ales pe linie politică, dar şi că ministrul a fost cel care a transmis raportul său de verificare, făcut la CEO, spre DNA, la finalul celor două zile, mulţi şi-au schimbat optica legat de acest membru al Guvernului.
De altfel, cu această ocazie, Laurenţiu Ciurel a dat dovadă de transparenţă totală şi calm, prezentând atât ministrului, cât şi liderilor sindicali o situaţie financiară fidelă a CEO completată cu propriile concluzii care relevă că “situaţia nu e roz”. Situaţia lui Ciurel a stârnit nemulţumiri în rândul sindicatelor care oricum fac Opoziţie în CEO, şi care şi-au prezentat concluziile şi acuzele în faţa ministrului, unele fiind identice cu cele deja prezentate lui Gerea la prima întâlnire de la Motru.
Au fost însă destui sindicalişti care au contrabalansat totul, arătându-i ministrului că în atare situaţie financiară a CEO nici nu se putea face mai mult decât s-a făcut. Unii sindicalişti i-au luat apărarea lui Ciurel chiar şi legat de contractul cu sârbii, şi asta la întâlnirea comună de vineri de la Divizia Minieră.

Ce au cerut sindicaliştii
În cadrul discuţiilor cu Gerea, liderii care au luat cuvântul au cerut deblocarea situaţiei cu ANRE, organism care nu şi-a trimis un reprezentant la întâlnirea de la Târgu-Jiu. Problema în cauză s-a pus de către liderii SMEO, Căldăruşe şi Bălăceanu, ministrul spunând că va avea discuţii cu cei de la ANRE pentru a rezolva astfel doleanţele de la Gorj.
Nicolae Bădiţa a pus în discuţie problemele sociale de la carierele din Motru, Nelu Roşca aducând în discuţii, de asemenea, deficienţe similare legate de lipsurile din cariere, de transport şi de exproprieri.
Constantin Mitrescu i-a explicat ministrului de ce a cerut conducerii CEO 12 tone de cărbune pentru mineri, motivând că scăderea preţului cărbunelui ar fi impus această cantitate şi nu zece tone cât s-a stabilit. Mitrescu a pomenit şi de acordul privind CCM-ul care a ciuntit din drepturile angajaţilor CEO, lucru care a stârnit nemulţumirea celor din SMEO. A avut loc astfel un schimb de replici dure între Mitrescu şi Bălăceanu cel din urmă făcându-l “hoţ” în faţa ministrului pe liderul Sindicatului Energia Rovinari.
Constantin Creţan a aplanat spiritele, transmiţându-le ambilor că aceste discuţii nu îşi aveau locul în faţa ministrului. Creţan a sărit, de asemenea, în apărarea lui Ciurel, legat de contractul cu sârbii, menţionând că vina nu-i aparţine în totalitate directorului general restul vinovaţilor trebuind căutaţi “la vârf”. Liderul FNME a oferit şi soluţii pentru folosirea zonelor aşa-zis selenare din cariere, propunând ministrului ca pe acele halde să se monteze celule fotovoltaice care să aparţină CEO, pentru producerea şi la această structură a energiei verzi. Tot Creţan a cerut realizarea mixului energetic, ministrul având o reacţie pozitivă la acest capitol. Nicu Bunoaica i-a spus ministrului că producerea energiei electrice pe cărbune este foarte importantă, fiind mai bună decât energia hidro care a scăzut semnificativ în urma secetei, i-a cerut un fond de investiţii necesar pentru retehnologizarea circuitelor de benzi şi a excavatoarelor. Liderul de la Motru a mai cerut urgentarea legii 255/2010 legată de exproprieri, ce trebuie urgentată, şi că dialogul va rezolva şi problema acordării de cărbune şi a adaosului la salariu pentru mineri.

Privatizarea CEO, pusă pe tapet de secretarul de stat Badea
Secretarul de stat, Bogdan Badea, de la Ministerul Energiei, a adus în discuţie privatizarea CEO. Creţan a contracarat cele spuse de Badea menţionând că CEO nu trebuie privatizat, deoarece tot ce s-a privatizat în România a dispărut, totul fiind un eşec. Tot Creţan a indicat celor veniţi din capitală să o lase mai uşor cu solicitările FMI şi UE, venite de la Bruxelles.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, vineri, la Târgu-Jiu, că nu se poate vorbi la momentul actual despre o privatizare majoritară a Complexului Energetic Oltenia, ci doar de o privatizare a 15% a acţiunilor, care va avea loc cel mai devreme anul viitor. El a afirmat că vânzarea a 15% din acţiunile CEO se va face numai în condiţiile în care va fi obţinut un preţ bun pentru acest pachet minoritar, banii urmând să fie investiţi în retehnologizarea companiei. “Actualul Guvern nu va lua această decizie. S-a mai făcut un pas spre drumul vânzării a unui pachet minoritar, dar şi acela dacă se va face, se va face în condiţii care vor fi satisfăcătoare pentru obiectivul urmărit şi anume capitalizare. Deocamdată, nu există nicio astfel de decizie, nici măcar timpul necesar pentru o astfel de privatizare nu este nici anul acesta, nici anul viitor, deci nu vorbim despre o privatizare majoritară. Acum discutăm despre 15%, dacă se va găsi pe piaţă un preţ bun pentru aceşti 15% putem discuta, dar deocamdată nici acest preţ bun nu există. Compania are nevoie să facă nişte investiţii, deocamdată negociază cu băncile pentru împrumuturi care costă, dar dacă pe piaţă se va ajunge la concluzia că există posibilitatea să vinzi aceste acţiuni la un preţ bun, probabil că se va lua decizia de a vinde 15%, dar deocamdată nu vorbim de privatizare majoritară”, a precizat Andrei Gerea.

Brichetarea urgentată
Ministrul Energiei a discutat, la aceeaşi întrunire, şi despre deblocarea proiectului legat de brichetarea cărbunelui, mai ales că, la Horăşti s-a înfiinţat o fabrică particulară de brichete iar în Gorj asta s-a întârziat foarte mult. ,,Întâlnirea de astăzi (vineri – n.r.) a fost importantă pentru că s-a tras o concluzie clară, toată lumea doreşte să pună umărul la dezvoltarea acestei companii. Noi considerăm energia produsă pe cărbune ca fiind element de siguranţă naţională. Au fost propuneri, o fabrică de brichetare a cărbunelui şi utilizarea zonei sterile deja a haldelor pentru a face un parc fotovoltaic”, a mai spus, după şedinţă, ministrul Gerea.

Moment de bilanţ
Şedinţa cu reprezentanţii sindicatelor din cadrul complexului, cu membrii Consiliului de Supraveghere şi cu conducerea CEO a fost una benefică au concluzionat mai toţi cei prezenţi, cu atât mai mult cu cât aici s-a făcut un bilanţ, după restructurare. “Vizita a fost motivată de solicitarea mea de a avea o şedinţă de lucru legată de situaţia companiei cu managementul, sindicatele, consiliul de supraveghere şi conducerea ministerului. Suntem într-un moment de bilanţ, compania a terminat procesul de restructurare, s-a traversat şi un moment dificil din punct de vedere al lichidităţilor şi am considerat că pe fondul unei situaţii bune de moment pentru companie că putem sta de vorbă şi să ne facem planuri de viitor”, a conchis ministrul la finalul a peste trei ore de discuţii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here