Discursul lui Iliescu despre sistemul energetic naşte noi contradicţii între Călinoiu şi Manţog

545

mantogVorbele pe care fostul preşedinte social-democrat Ion Iliescu le-a rostit la sfârşitul săptămânii trecute la Congresul PSD cu privire la modul greşit în care s-a făcut restructurarea sistemului energetic românesc au devenit un nou motiv de dispută între numărul doi din filiala de la Gorj, Ion Călinoiu, şi democrat-liberalul Ionel Manţog.

Ultimul e convins că vorbele lui Iliescu vin ca o mănuşă pentru Electra şi Hidroenergetica, în timp ce Călinoiu rămâne sigur că niciuna din cele două companii nu va fi în avantajul judeţului pe care îl conduce.

Ion Iliescu a avut un discurs de aproape o oră la congresul de sâmbătă, ocazie cu care a vorbit aproape cam tot ce a dorit, inclusiv despre modul în care a fost reorganizat sistemul energetic după Revoluţie. Fostul preşedinte a criticat pentru prima dată spargerea acestui sistem, el fiind de părere că entităţi economice care să includă şi hidrocentrale şi termocentrale ar fi putut asigura dezvoltarea mai bună a producătorilor români şi, implicit, preţuri mai competitive la energia electrică. “Eu cred că am greşit când am spart sistemul energetic naţional. Acesta trebuia să funcţioneze ca un tot unitar”, a declarat Iliescu, fostul preşedinte neamintind însă că, cel puţin în privinţa restructurării producătorilor din minerit şi energie de la nivel de Oltenia, deciziile au fost luate în 2004, în mandatul său. Tot atunci au apărut şi „băieţii deştepţi”, cei care, ca intermediari, au vândut energia produsă ieftin la stat, Iliescu rostind acum vorbe critice la adresa celor care au făcut posibil acest gen de intermedieri.

Manţog susţine doar o companie

Democrat-liberalul Ionel Manţog, fost secretar de stat în Ministerul Economiei şi director economic al Complexului Energetic Turceni, spune că vorbele fostului preşedinte ar trebui să le închidă gura în perioada următoare colegilor săi din PSD Gorj, care critică mereu înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica. În opinia sa, cele două companii vor putea funcţiona fără probleme pe piaţă de la începutul anului viitor, o singură companie, aşa cum au încercat liberalii să facă în 2008, nefiind agreată la nivel european. “O singură companie, care să înglobeze toţi principalii producători, nu ar fi obţinut niciodată avizul de funcţionare, datorită regulilor economiei de piaţă. Maximul de agregare posibil a fost de două companii. Sper ca, în sfârşit, Călinoiu, Ciurel, Răuţ, Surupăceanu, Popeangă, vor realiza câte tâmpenii au spus pe această temă şi, ca semn al pocăinţei, vor tăcea câteva luni de acum încolo”, spune democrat-liberalul.

Călinoiu susţine o companie mixtă

ioncalinoiuŞeful Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care este şi preşedinte executiv al PSD Gorj, declară că „nici vorbă de pocăinţă”, el susţinând în continuare că înfiinţarea Electra nu este benefică pentru economia Gorjului. “De acord cu cele spuse de domnul Iliescu, nu sunt de acord cu reorganizarea gândită de cei care conduc ţara acum. Pentru Gorj e total dezavantajoasă formula concepută pentru Electra. Investiţia hidro de la Livezeni, din Defileul Jiului, trece de Hunedoara şi va fi înglobată de Hidroenergetica, nu intră la noi, la Electra. La noi rămân producătorii de materii prime, care necesită mari investiţii. Noi suntem pentru înfiinţarea unor structuri mixte, dar nu două, cum propun guvernanţii, ci mai multe. Vom mai discuta despre asta, pentru că soluţii sunt mai multe”, a menţionat Călinoiu.

Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here