DNA mută imunitatea lui Șova la Curtea Constituțională

452

Șefa Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Koveși, a transmis, ieri, o scrisoare Consiliului Superior al Magistraturii, arătând că se impune sesizarea Curții Constituționale după ce Senatul nu a avizat ridicarea imunității lui Dan Șova. Cererea procurorilor DNA de ridicare a imunității fostului ministru nu a fost aprobată de senatori, deși 79 dintre ei au votat pentru ridicarea imunității, suficient pentru ca Șova să poată fi arestat, dar prea puțin, în opinia celor care îl susțin și invocă faptul că trebuia o majoritate de două treimi, în loc de o majoritate simplă, așa cum a fost în cazul altor parlamentari. Șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis către ministrul Justiției un răspuns la cererea DNA de ridicare a imunității lui Șova, menționând că aceasta nu a fost aprobată, lucru care depășește cadrul constituțional și care a devenit și motiv pentru Laura Codruța Koveși de a cere CSM să sesizeze Curtea Constituțională.
“Din cuprinsul comunicării rezultă că Senatul nu a adoptat cu acest prilej o hotărâre prin care să admită sau să respingă cererea formulată de ministrul Justiției. Având în vedere aceste împrejurări, considerăm că Senatul României a refuzat să răspundă solicitării care i-a fost adresată de reprezentanții autorității judiciare, astfel încât ne aflăm în situația unui conflict de natură constituțională între puterile statului. Considerăm că, în urma cererii cu care a fost sesizat, Senatul României avea obligația de a adopta fie o hotărâre de admitere, fie de respingere a acesteia. Astfel, potrivit dispozițiilor art. 67 din Constituție și ale art. 83 din Regulamentul Senatului, în desfășurarea activității, această cameră adoptă legi, hotărâri și moțiuni simple. Soluționarea unei cereri printr-o comunicare adresată de președintele Senatului ministrului Justiției excede cadrului constituțional și echivalează cu refuzul de a se pronunța asupra cererii”, se arată în scrisoarea înaintată către CSM.
Reprezentanții CSM au avut și ei, ieri, o reacție în cazul imunității lui Șova, opinia acestora fiind acea că, în fața legii, toți cetățenii trebuie să fie egali și că actul de Justiție nu trebuie îngreunat. “Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă îngrijorarea faţă de recentele situaţii apărute în Parlamentul României prin care a fost blocat sau îngreunat actul de justiţie. Consiliul subliniază că toţi cetăţenii, indiferent de funcţia ocupată, sunt egali în faţa legii şi susţine că principiul separaţiei puterilor în stat trebuie respectat, în primul rând, de reprezentanţii celor trei puteri, legislativă, executivă şi judecătorească”, a menționat vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, care a prezentat poziţia oficială adoptată de plen în cazul unor cereri de la Parchet ajunse la Parlament pentru avizarea urmăririi penale, reţinerii şi arestării unor parlamentari. CSM a arătat că imunitatea parlamentarilor şi a membrilor sau foştilor membrii ai Guvernului nu trebuie să conducă la imposibilitatea desfăşurării procedurilor judiciare şi a înfăptuirii actului de justiţie, acestea fiind de competenţă exclusivă a organelor judiciare.
Situația de acum a fost generată de faptul că senatorul Dan Șova nu a putut fi reținut și arestat preventiv, lucru pe care DNA l-a solicitat în cadrul anchetei în care acesta este acuzat de prejudicierea complexurilor energetice Turceni și Rovinari cu circa 3,5 milioane de lei. Firma sa de avocatură a derulat trei contracte de consultanță juridică în perioada 2007 – 2009 cu unitățile din Gorj, directorii de la acea vreme ai companiilor de stat, Dumitru Cristea și Laurențiu Ciurel, fiind și ei urmăriți penal în dosarul respectiv. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu, în timp ce Șova e cercetat pentru complicitate, procurorii dorindu-l, până acum, după gratii, doar pe presupusul complice.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here