Documentarul „Transalpina – Drumul Regilor”, vizionat de peste o mie de spectatori

1042

Peste 1.000 de spectatori au umplut sălile dedicate proiecţiilor speciale ale documentarului semnat de regizorul Dumitru Budrala şi produs de Astra Film pentru a omagia Centenarul Marii Uniri, în Sibiu, Săliştea Sibiului şi Novacii Gorjului, organizate în perioada 30 noiembrie-2 decembrie.

Proiecţia specială de 1 Decembrie de la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu a depăşit orice aşteptări, programul suplimentându-se şi cu a doua proiecţie. În afară de Sibiu, au mai fost organizate proiecţii şi în punctele-cheie ale celebrei şosele care dă titlul filmului. Astfel, audienţa totală a fost completată de publicul de la Sălişte şi de la Novaci, cele două localităţi care marchează punctele extreme ale Transalpinei.
Transalpina este şoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, „Drumul Regelui” şi al unirii. Antic drum al dacilor şi al romanilor, al transhumanţei, al miturilor şi legendelor, şoseaua leagă azi judeţele Alba şi Sibiu de Gorj şi Vâlcea. Filmul are o reală valoare documentară, folosind atât inestimabile imagini de arhivă, cât şi savuroase interviuri cu localnicii. Din acestea, spectatorii află de unde provine denumirea de „Drumul Regelui” sau cum în anii ‘30 drumul a fost pietruit şi inaugurat în prezenţa regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme o realizare tehnică extraordinară, cu un deosebit rol economic. Acest drum simbolic este numit în film “drumul regilor”, fiindcă a fost străbătut de mai mulţi regi, din cele mai vechi timpuri. Firul şerpuit al drumului, cunoscut încă din Antichitatea timpurie, trece prin locuri cvasimitice, precum vechea cetate dacică de la Arcina, peştera Polovragi şi cetăţile de la Căpâlna şi Tilişca, pe unde legendele spun că se preumbla însuşi Zalmoxis, zeul suprem al dacilor. Dumitru Budrala este regizor, director de imagine şi fotograf, fondator şi director (din 1993) al Astra Film Festival, cea mai amplă manifestare dedicată filmului documentar organizată în România. A semnat filme documentare prezentate şi premiate la festivaluri din Europa şi din lume, precum „Blestemul ariciului”, „La drum” sau „Sibiu 825”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here