Doi algerieni, câştigători ai competiţiei „Contemporan cu Brâncuşi”

792

Khelil Abdelkader şi Goumidi Mohamed sunt cei doi cetăţeni algerieni care au câştigat o excursie de 7 zile, cu cazare şi pensiune completă, în judeţul Gorj. Aceştia au sosit la Târgu-Jiu în data de 15 aprilie şi s-au cazat la o pensiune, unde au rămas până joi, 21 aprilie, când au plecat spre Bucureşti.

Potrivit reprezentanţilor Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, organizator al concursului în parteneriat cu Radio România Internaţional, algerienii câştigători sunt fideli participanţi ai concursurilor derulate de radioul cu pricina.
Abdelkader Khelil este preşedintele Asociaţiei Culturale Ambassadeurs Sans Frontieres din Algeria, iar Mohamed Goumidi este preşedintele unui oficiu local de turism din provincia Tipaza, Algeria. În prima zi a sejurului, oaspeţii algerieni au vizitat Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”, apoi Casa-muzeu Constantin Brâncuşi de la Hobiţa şi Mănăstirea Tismana. Pe tot parcursul vizitei au fost însoţiţi de Adina Andriţoiu şi Sorin Lory Buliga, consilieri la Centrul “Constantin Brâncuşi”. O interesantă oprire a fost făcută la biserica de lemn din Frânceşti, unde li s-a explicat că pe stâlpii din lemn ai pridvorului bisericii există simboluri şi crestături pe care Brâncuşi le-a cunoscut din copilărie şi pe care le-a folosit mai târziu, stilizate, în operele sale.
vizita2A doua zi, cei doi oaspeţi, însoţiţi de un translator, au parcurs un traseu mai lung, dar foarte interesant, cu puncte de oprire la Turnu-Severin şi Orşova. La începutul acestei săptămâni, celor doi vizitatori algerieni le-a fost prezentat centrul municipiului Târgu-Jiu cu clădirile administrative, Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, realizat de Miliţa Petraşcu, ucenică a lui Brâncuşi care, la rândul ei, a făcut parte din tema concursului “Contemporan cu Brâncuşi” în urmă cu doi ani. Abdelkader Khelil şi Mohamed Goumidi au vizitat Muzeul de Artă din Parcul Central, pentru ca în partea a doua a zilei să meargă în zona muntoasă a judeţului, respectiv la Dobriţa şi Cheile Sohodolului. Marţi a fost ziua rezervată nord-vestului judeţului, cu opriri la Mănăstirea şi Peştera Polovragi, Cheile Olteţului, Cheile Galbenului şi Peştera Muierii. Miercuri, în ultima zi a vizitei în Gorj, câştigătorii marelui premiu al concursului au vizitat sediul Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare “Constantin Brâncuşi”, Muzeul de Istorie “Alexandru Ştefulescu”, cu expoziţia dedicată sabiei lui Tudor Vladimirescu, statuia lui Tudor Vladimirescu şi Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Mulțumesc poporului român privind primirea călduroasă și ospitalitate – Îmi place România și poporul român

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here