Doleanțele medicilor de familie din Gorj, prezentate prefectului Florescu

763

Medicii de familie din mai multe județe au protestat, joi, nemulțumiți fiind de subfinanțarea sistemului, de contractul-cadru și de legislația care îi văduvește de drepturile pe care colegii lor din spitale le au. La Gorj nu s-a protestat, însă dr. Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj, a avut o întrevedere cu prefectul Ciprian Florescu, înmânându-i acestuia un memoriu.

Societatea Naţională de Medicina Familiei a organizat, joi, 2 noiembrie, proteste pentru a trage un semnal de alarmă în privința problemelor cu care se confruntă medicii de familie din întreaga țară. “Astăzi, în întreaga țară, medicii de familie au pichetat sediile prefecturilor și ale caselor de asigurări, dar cu toții am depus memorii. În Gorj am considerat că ajunge întâlnirea cu domnul prefect. Am depus un memoriu în care am evidențiat patru probleme mari ale medicilor de familie. Domnul prefect mi-a promis solemn că astăzi va transmite memoriul nostru Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Sănătate și parlamentarilor de Gorj, pentru a ridica problema medicilor de familie cu ocazia bugetului, pentru că prima problemă pe care o avem este cea financiară. A doua problemă care este scrisă în memoriu este problema contractului cadru, care întotdeauna a fost o imbecilitate; dorim un contract cadru conform noului Cod Civil, nu o aiureală, o însăilare de prevederi, iar noi nu mai vrem să activăm pe acest contract-cadru. A treia problemă adusă în vederea domnului prefect este problema concediilor medicilor de familie. Noi nu avem concedii de odihnă, nu pentru că nu am avea dreptul, dar trebuie să lăsăm un medic în schimb. De unde? Eu nu am avut concediu de 10 ani.Ultima problemă din memoriu este mai delicată. În lege există un articol 419 și litera f, în care se spune că medicii, membri ai Colegiului Medicilor din România au dreptul la asistență medicală gratuită. Medicii din instituțiile publice de sănătate au acest drept; nu-și plătesc sub nicio formă asistența medicală. Noi, medicii de familie, plătim tot”, a explicat Mihai Moisescu, președintele APMF Gorj.

Sistemul poate intra în colaps
Medicii de familie avertizează că întregul sistem va intra în colaps şi milioane de pacienţi vor rămâne fără îngrijirea medicală la care au dreptul în calitate de plătitori de taxe şi impozite. „Nu se poate face nimic fără bilet de trimitere de la medicul de familie. Imaginați-vă în Gorj 3000 de pacienți, la UPU într-o zi. La neluarea în considerare a protestelor noastre, medicii nu vor mai semna contractele cu casele de sănătate. Asta înseamnă că nu mai eliberăm rețete și nici bilete de trimitere. (…) dar noi nu vrem asta. Între noi și pacient există o relație pe care puțină lume o înțelege; eu sunt de 36 de ani și mulți dintre pacienții mei sunt părinții copiilor pe care-i văd. Noi suntem o comunitate. Nouă ne pare rău de pacienți și nu vrem să sufere! Dacă Ministerul Sănătății și Casa Națională de Sănătate riscă să vadă cum este fără medicină de familie, este problema lor. Noi suntem dispuși să mergem mai departe!”, a mărturisit dr. Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie (APMF) din Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here