Doru Buzducea (CNASR): “Nu există obstacol care să nu poată fi depășit!”

1176

Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), Doru Buzducea, a ridicat țara în picioare pentru Asistența Socială, promovând profesia de asistent social în fiecare județ. Pe 20 martie, în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială, eveniment ajuns la cea de-a V-a ediție, Buzducea a punctat și câteva coordonate ale Campaniei „România în picioare pentru Asistenţa Socială”, care a debutat în Gorj. Despre toate acestea ne-a vorbit chiar Doru Buzducea, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului Gorjeanul.

Reporter: Tocmai aţi punctat o nouă ediţie de succes a Galei Naţionale a Excelenţiei în Asistenţa Socială, eveniment în cadrul căruia au fost celebraţi cei mai merituoși asistenți sociali din țară, dar și personalitățile care s-au remarcat în susținerea profesiei de asistent social, pe parcursul anului anterior. Cum a fost ultimul an pentru asistenţa socială?
Doru Buzducea: Un an în care lucrurile au început să se miște. Se întâmplă ceva! Sunt plăcut impresionat de primirea frumoasă și înălțătoare de care am avut parte în cadrul campaniei dusă cu CNASR și metaforic intitulată „România se ridică în picioare pentru asistența socială”, peste tot pe unde am trecut prin județele țării, din partea oficialităților, a asistenților sociali, a jurnaliștilor și a tuturor celor a căror inimă bate pentru asistența socială. S-au înregistrat și creșteri salariale pentru asistenții sociali, ministerul de resort încearcă să găsească soluții ca în fiecare primărie să existe angajat câte un asistent social. După decenii de blazare, iată că „poporul asistenților sociali” iese din robia resemnării, luptând să-și câștige demnitatea și să-și poziționeze profesia pe axa valorizării. Acest lucru, istoria ne arată, nu se obține peste noapte, ci în timp, cu provocări și obstacole, cu neînțelegeri dar și cu succese răsunătoare pe alocuri.
Rep.: Care este rolul acestei gale?
Doru Buzducea: Prin acest eveniment fastuos ce crește în eleganță de la an la an, ne dorim să punem în valoare, să aducem în lumina reflectoarelor pe acei asistenți sociali care au atins excelența în domeniul în care activează, dar și personalitățile care și-au adus contribuția la promovarea profesiei de asistent social. Mulți sunt foarte buni, însă noi căutăm să-i premiem și să-i punem în valoare, în văzul întregii țări pe cei care au trecut de pragul lui „foarte bine”, devenind modele de urmat, pe cei care ne demonstrează prin realizările lor că se poate atinge excelența și în domeniul asistenței sociale.
Pe de altă parte, Gala are și rolul de a promova profesia, de a contribui la creșterea prestigiului profesiei de asistent social, de a contribui la înțelegerea de către societate a rolului asistentului social în cadrul comunității, de a întări în conștiințe publică importanța acestei nobile profesii.
Rep.: Cum a fost ediţia din acest an a Galei, comparativ cu cele anterioare?
Doru Buzducea: Magistrală, acesta este termenul, așa am prefigurat-o și a anunțat-o anul trecut, așa a și fost. Ați fost martoră la eveniment, ați putut constata și vă mulțumesc pentru faptul că sunteți mereu, de câțiva ani, alături de noi. Fiecare ediție a Galei a avut ceva majestuos, fiind un eveniment gândit cu multă eleganță și pus în scenă cu măiestrie de către colegii mei de la CNASR, și prezentat într-o manieră de neegalat de către Andreea Marin – Ambasadorul Excelenței în Asistență Socială. Cu siguranța și viitoarele ediții vor fi la fel de grandioase și poate chiar mai mult decât atât. Comunitatea asistenților sociali și mai ales profesia merită o asemenea promovare.
Rep.: Anul trecut aţi lansat, chiar la Târgu-Jiu, campania despre care ați amintit la început „România în picioare pentru Asistenţa Socială”. După Gorj au urmat, rând pe rând, peste douăzeci de judeţe. Care a fost impactul campaniei, până la acest moment?
Doru Buzducea: Am trecut de jumătatea țării cu periplul nostru național reușind să ridicăm în picioare județ după județ, organizând evenimente de răsunet în mass-media locală, aducând laolaltă confrații de breaslă, decidenții locali, pe toți aceia cărora le pasă de profesia de asistent social. Cred că astfel am reușit să schimbăm mult percepția eronată care încă plana asupra profesiei, să redăm sclipirile profesiei, să aducem la masă și pe agenda oficialităților problemele breslei asistenților sociali. Pas cu pas întreaga țară va fi acoperită de sigla CNASR. Da, la Gorj a debutat periplul prin județele țării, însă debutul campaniei noastre de promovare și valorizare a profesiei de asistent social a avut loc la Institutul Cultural Român, la 1 iulie 2015, odată cu lansarea Manifestului Asistentului Social, ce conține doleanțele noastre cuprinse în 7 puncte! Am fost prin toate regiunile istorice. Acum după Gală ne vom deplasa la Harghita, apoi la Tulcea, la Cluj și tot așa în întreaga țară.
Rep.: Ce v-a motivat, cel mai mult, în această campanie? Ce v-a determinat să o duceţi prin toate zonele istorice ale țării?
Doru Buzducea: Profesional vorbind, nevoia! Personal, așa cum am mai declarat, această implicare ține de privirea profundă spre interiorul ființei mele. Era momentul să demarăm o asemenea inițiativă ce aduce plus valoare profesiei și care, de ce să nu recunoaștem, ne încarcă sufletește prin momentele pline de emoție pe care reușim să le organizăm la nivel național.
Rep.: Care a fost judeţul care v-a impresionat, în mod special, şi de ce?
Doru Buzducea: De peste tot păstrez amintiri frumoase, din fiecare județ port cu mine emoțiile și vibrațiile colegilor, ale celor care ne înconjoară cu speranțele și idealurile lor. Desigur, primul județ nu se uită niciodată, ca să parafrazăm un vechi dicton, și vă mulțumim pentru deschiderea mediatică care a dat practic o direcție națională campaniei noastre. Dar, ca totdeauna, există și un dar…. Trebuie să recunosc că în Cetatea Băniei am avut parte de cel mai grandios și cel mai înălțător moment al campaniei noastre, o adevărată desfășurare de forțe am întâlnit la Craiova, de la comunitatea asistenților sociali doljeni ajunsă la maturitate, la oficialități implicate și care au pus umărul ca evenimentul nostru să rămână punct de referință al periplului nostru național, la mass-media locală care a relatat în detaliu și a dat strălucire prezenței noastre în Aula Mihai I a Universității din Craiova, la emisiunea de o oră a doamnei Ramona Săseanu, de la TVR Craiova, destinată profesiei de asistent social, la Filarmonica din oraș care ne-a onorat cu prezența prin Cvartetul Romantic, la personalitățile locale care ne-au fost alături. Peste toate, căci nu seamănă un județ cu celălalt, rămâne bucuria ce însoțește întâlnirile noastre.
Rep.: Ce aşteptări aveţi de la asistenţii sociali actuali şi viitori?
Doru Buzducea: Așteptările cele mai mari le am de la viitorii asistenți sociali, de la cei care nu duc cu ei poverile și frustrările trecutului, de la noile generații care vor putea să-și desăvârșească o țară și un viitor pe măsura visurilor lor.
Rep.: Cum vedeţi evoluţia asistenţei sociale în următorii 5-10 ani?
Doru Buzducea: Văzând și simțind pulsul țării, cred că este un termen prea scurt cel de 5-10 ani… este nevoie de mai mult timp pentru a dezvolta și a pune la punct un sistem de asistență socială profesionist și pe măsura nevoilor comunităților locale. Pe noi însă, nimic nu ne mai poate scoate din luptă pentru a realiza visul nostru ce poate deveni realitatea zilei de mâine, ca asistentul social să fie respectat și valorizat la nivel național.
Rep.: Sunteţi preşedintele CNASR şi reprezentaţi un model nu doar pentru asistenţii sociali, ci pentru toate profesiile, datorită calităţilor pe care le aveţi. Spuneţi-mi care sunt cele mai mari provocări și dezamăgiri cărora le-aţi făcut faţă, de-a lungul carierei, şi cum aţi a reuşit să depăşiţi obstacolele?
Doru Buzducea: Viața mi-a oferit din plin de toate, au fost și momente ca și cele de care mă întrebați, dar nu vreau să le amintesc pentru a nu le pune în valoare, prefer să aduc în fața dvs și a cititorilor noștri care urmăresc campania noastră doar lucrurile frumoase și care construiesc și rămân în istorie. Nu există obstacol care să nu poată fi depășit, deținem acest „secret” al transformării visurilor în realitate!
Rep.: Care este cea mai mare dorinţă a profesionistului Doru Buzducea? Dar a omului Doru Buzducea?
Doru Buzducea: Ca Visul să prindă formă!
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here