Dosar penal de abuz în serviciu pentru directorul Casei de Pensii Gorj

1070

Un localnic din comuna Drăguţeşti i-a făcut, în iulie anul trecut, o plângere penală pentru abuz în serviciu directorului executiv al Casei de Pensii Gorj. Dosarul are la bază acuzaţia că Rodica Ghimiş nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu, ea nepunând în aplicare cele stipulate expres de Casa Naţională de Pensii Publice Bucureşti, pentru recalcularea pensiei gorjeanului Nicolae Trancău. De fapt, recalcularea pensiei pentru gorjeanul Trancău trebuia pusă în aplicare din 1 ianuarie 2011 dar nici până în prezent reglementarea nu a fost onorată. Dosarul se află repartizat unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu, care l-a transmis IPJ Gorj pentru cercetări, asta în urmă cu şapte luni de zile.

Rodica Ghimiş este cercetată de Parchetul Târgu-Jiu pentru abuz în serviciu după ce i-a refuzat sistematic recalcularea pensiei lui Nicolae Trancău, din Drăguţeşti. Omul susţine că, din acest motiv, a pierdut 50% lunar din actuala pensie, pentru că prin recalcularea dorită pensia sa ar fi urmat să crească cu acest procent, pentru vechime integrală la limită de vârstă pe condiţii speciale de muncă. Practic, în jur de 1200 de lei lunar ar fi pierdut pensionarul Trancău prin nerecalcularea care trebuia operată de Casa de Pensii Gorj, omul susţinând că i s-ar fi creat un prejudiciu de peste o jumătate de miliard de lei vechi.

nicolae trancau (3)“Trancău nu beneficiază de prevederile art.169, al.4 din Legea 263”
Casa de Pensii Gorj îşi motivează, însă, în scris, refuzul recalculării astfel: “Potrivit prevederilor alin.3, art. 169 din Legea nr. 163/2010, de creştere a punctajelor anuale prevăzute de alin.1 din acest articol de lege, beneficiază şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1.04.2001-2.10.2008, inclusiv, numai în situaţiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagii complete de cotizare, prevăzute de legislaţia în vigoare în perioada respectivă. Prin urmare(..) dvs. nu aţi mai fost îndreptăţit să beneficiaţi de prevederile art. 169, al.4, din Legea 263/2010. La această dată(n.r.4.07.2014) nu există temei legal pentru a vi se recalcula drepturile de pensie”. Răspunsul nu l-a mulţumit însă pe reclamant care susţine că trebuia să i se recalculeze totuşi pensia întrucât Casa Naţională de Pensii Publice Bucureşti, în nume propriu, a dispus să se apeleze la această procedură în baza art. 169, al.4, al Legii 263/2010, începând cu data de 1.01.2011.

t1 t2Aşteaptă mai multă implicare a poliţiştilor, sub noua conducere a IPJ Gorj
“Consider că la nepunerea în aplicare a prevederilor Legii 263, în cazul meu, sunt date alte dispoziţii de care nu am cunoştinţă. Pe baza acestora, probabil, Casa Judeţeană de Pensii nu a respectat dispoziţiile forului tutelar, în subordinea căreia se află”, a declarat Nicolae Trancău care aşteaptă ca poliţiştii, sub noua conducere a IPJ Gorj, să finalizeze cercetările în acest dosar.
“De mai bine de o jumătate de an nu am fost informat despre soarta dosarului de la Parchetul Târgu-Jiu. Mi s-a comunicat o singură dată că dosarul nr. 3532/P/2014 se află la IPJ Gorj din 9.07.2014”, a mai menţionat Trancău care ia în calcul să se îndrepte cu o plângere la IPJ Gorj împotriva poliţiştilor care, spune acesta, ar fi dovedit că nu şi-au făcut treaba. “Am venit singur la audieri, am fost pasat la o doamnă, pe 2 octombrie 2014, mi s-a spus că urmează să fiu chemat de şeful acesteia dar nu m-a mai chemat nimeni la poliţie, legat de acest dosar”, a conchis pensionarul.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here