Dosarele pensionarilor de invaliditate, luate la purecat

Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Gorj a derulat până la 1 septembrie o campanie privind „Controlul pensiilor de invaliditate”, ale cărei rezultate au fost făcute publice marţi. Entitatea controlată a fost Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj şi beneficiarii de pensii de invaliditate.

Declanşarea acestei campanii de control a avut la bază cerinţele Proiectului privind Modernizarea Sistemului de Asistenţă Socială – aprobat prin Legea nr. 68/2012 pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, conform indicatorului de tragere – IDT10a, care prevede în sarcina ANPIS efectuarea cel puţin unei inspecţii tematice  privind pensiile de invaliditate. Campania privind „Controlul pensiilor de invaliditate” s-a desfăşurat în teren în perioada 1 august – 1 septembrie 2017.

Prejudiciul a fost recuperat
„Entitatea controlată a fost Casa de Judeţeană de Pensii Gorj, fiind supuşi verificărilor la domiciliu pensionari de invaliditate gradul II, revizuibili, cu vârsta cuprinsă între 53 şi 60 ani, aflaţi în plată la data de 31 martie 2017. Urmare efectuării verificărilor celor 52 pensionari de invaliditate transmişi de către ANPIS, au fost înregistrate următoarele rezultate: 43 pensionari de invaliditate cu beneficiu cuvenit întrucât în urma controlului inspectorii sociali nu au avut niciun fel de dubiu cu privire la încadrarea în grad de invaliditate; 2 pensionari de invaliditate cu beneficiu necuvenit întrucât în urma controlului inspectorilor sociali s-a confirmat plata necuvenită după data decesului; 7 pensionari de invaliditate cu propunere de reexpertizare făcută de inspectorii sociali. La finalizarea activităţilor de control la domiciliu a pensionarilor de invaliditate, respectiv la data de 1 septembrie 2017, inspectorii sociali au încheiat procesul–verbal de control cu reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Gorj. Casa Judeţeană de Pensii Gorj a luat măsurile legale care se impun, în cazul confirmării suspiciunilor de plată după data decesului, şi au informat AJPIS Gorj cu privire la demersurile întreprinse. A fost recuperat prejudiciul în cazul unui beneficiar decedat în cuantum de 1.119 de lei, iar in cazul celui de-al doilea beneficiar decedat din evidența CJP Gorj a rezultat că nu s-au efectuat plăţi după data decesului”, se arată într-un raport prezentat, marţi de conducerea AJPIS Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here