Două cazuri de anemie infecţioasă în Gorj

505

De la începutul acestui an şi până în prezent, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a gestionat doar două cazuri de anemie infecţioasă ecvină. În cazul focarului de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor cu care se confruntă vecinii noştri din Bulgaria, conducerea DSVSA Gorj anunţă faptul că proprietarii de bovine din judeţ nu au de ce să-şi facă probleme.

O iapă şi un cal au fost depistate pozitiv cu anemie infecţioasă în cursul lunii trecute, ulterior depistării pozitive animalele fiind sacrificate. “Anul trecut, opt exemplare de cabaline depistate cu anemie infecţioasă au fost scoase din exploataţii şi sacrificate. În campania de anul acesta, s-au recoltat probe de sânge de la cele aproximativ 8.800 de cabaline din judeţ în vederea depistării cazurilor de anemie infecţioasă. În martie, două cazuri s-au şi pozitivat; este vorba de o iapă din Schela şi un cal al unui gospodar din Tismana”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
Anemia infecţioasă ecvină (AIE), cunoscută şi sub denumirea de febră de mlaştină, este o boală virală produsă de un lentivirus cu acţiune complexă care se manifestă la cai şi măgari prin febră remitentă şi intermitentă, anemie, cardiopatie şi oboseală la efort, diateză hemoragică, slăbirea rezistenţei la infecţii, care, de cele mai multe ori, provoacă moartea. Acest virus are capacitatea unică de a infecta calul pe viaţă, producând atacuri intermitente de boală, urmate de perioade în care animalul poate părea normal.

Bovinele, neafectate la Gorj
Chiar dacă la nivelul ţării, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a luat măsura informării, instruirii şi pregătirii autorităţilor veterinare judeţene referitor la evoluţia dermatozei nodulară contagioasă care a afectat bovinele din Bulgaria, la Gorj, autorităţile nu prevăd apariţia unor astfel de cazuri la efectivele de bovine. “Am primit şi noi o notă de serviciu, dar nu credem că e cazul să fie luate anumite măsuri, gradul de periculozitate fiind ridicat în judeţele care se învecinează cu Bulgaria. Efectivele de bovine din Gorj nu sunt în pericol”, a mai spus şeful DSVSA Gorj.
Boala afectează bovinele (bovine şi bubaline) de toate vârstele şi produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activităţile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât şi prin faptul că atrage după sine restricţii severe asupra circulaţiei speciilor afectate atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul de bovine.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here