Dr. Moisescu: „Dosarul Electronic este foarte bun, dar trebuie garantată siguranța informației”

657

Utilizarea Dosarului Electronic de Sănătate al pacienţilor a devenit obligatorie din 12 noiembrie. Dr. Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, spune că acest dosar este extrem de util, dar că trebuie garantată siguranța informației de către cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

DES va conţine toate informaţiile medicale care, în mod normal, sunt în fişele de observaţie, foile de observaţie şi registrele de consultaţii ale pacienţilor. Iniţializarea dosarului se face cu ocazia unui prim consult. Medicii din sistemul de stat şi cel privat sunt obligaţi să înscrie în DES toate datele medicale ale pacienţilor. Dosarul Electronic de Sănătate conține o serie de informații medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate, cu care pacientul a intrat în contact. DES preia datele și informațiile existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) în ceea ce privește istoricul medical al pacientului, realizând o colecție de date medicale, necesară luării celor mai bune şi rapide decizii medicale, la care au acces, în primul rând, proprietarii acestor date, asigurații.

Moisescu: „DES este cea mai bună chestie”
Dr. Mihai Moisescu, președintele Asociației Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj, spune că acest dosar este extrem de util, dar că trebuie garantată siguranța informației de către cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). „Dosarul Electronic de Sănătate este cea mai bună chestie. Doar medicul și pacientul pot să aibă acces la un dosar, iar în Urgențe se accesează doar informațiile ce țin de urgențe. Ministerul Sănătății și CNAS pot să sustragă informații nepersonalizate, pentru statistici. DES e gestionat de către CNAS, care trebuie să garanteze siguranța informațiilor pacientului. Datele sunt confidențiale”, confirmă dr. Moisescu.
Inițializarea dosarului electronic de sănătate se realizează de către orice medic care deține o semnătură electronică calificată, înregistrată în SIUI. La inițializarea unui DES, se va încărca din SIUI istoricul medical al pacientului începând cu anul 2010, anul din care există SIUI centralizat.
Daniel Șurlea, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, spune că se vor organiza întâlniri cu furnizorii de servicii medicale din județul nostru, pe tema DES.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here