Dreptatea lui Victor Ponta!

463

foto predo 2Şi eu aş avea să-i reproşez multe lui Victor Ponta, totuşi lider incontestabil al principalului partid parlamentar al României, pretins democratice. Se pot găsi pete şi-n soare, iar observaţiile mele vizavi de prestaţia domniei sale le-am mai strecurat din când în când.

Evident, nici nu voi face greşeala impardonabilă a trecătorului preşedinte Traian Băsescu, care-l acuză de vrute şi nevrute. Îl deranjează pe Zeus inclusiv faptul că liderul social-democrat are o pasiune şi este copilot, fiind pasionat de automobilism. Cică nu va fi premier, atâta timp cât va fi el preşedinte. De pierdut, pierde poporul şi nu Victor Ponta. Care, cu toate presupusele lui păcate, este un lider ales şi apreciat. Oricum, Traian Băsescu preferă prim miniştrii slugarnici şi incompetenţi. Ceea ce, în mod sigur, Victor Ponta n-ar putea fi. Pentru că preşedintele Partidului Social Democrat este un om pregătit juridic şi politic, a mai fost ministru, şef de campanie, iar de fiecare dată şi-a făcut datoria cu cinste şi corectitudine. Omul are metodă, are răbdare şi nu dă replici aiurea. Precum aghiotanţii lui Traian Băsescu. Oricum, între a fi copilot la curse automobilistice şi coleg de pahar la cârciumă cu Gigi Becali, după aceea să pleci la volan ştiind că nu te opreşte nimeni, ca să te pună să sufli în fiolă, mult mai onorantă mi se pare prima îndeletnicire.

Recent, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al Uniunii Social – Liberale, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că în actuala sesiune parlamentară, opoziţia a decis să depună două moţiuni simple şi, neapărat, o moţiune de cenzură până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.

Tot domnia sa mai susţinea că majorarea salariilor profesorilor ar însemna doar un deficit la buget de 0,2%-0,3%, adică unul minor, ce ar putea fi negociat cu FMI. Referitor la situaţia cadrelor didactice, Victor Ponta a mai spus: „I-am întrebat (pe reprezentanţii profesorilor, n.m) de mai multe ori dacă au avut o discuţie, aşa cum au cu noi, şi cu cei de la Guvern. Mi-au spus de mai multe ori că nu – nu i-a chemat nimeni, nu-i primeşte nimeni ca să vorbească cu ei. Mi se pare absolut anormal şi incredibil într-o ţară cât de cât democratică.”

O altă explicaţie a liderului social-democrat, lămuritoare pentru opinia publică şi pentru cadrele didactice sună cam aşa: „Dacă noi participăm la procedurile parlamentare, practic legitimăm Legea lui Boc ( în fapt, o lege copy-paste, marca Daniel Funeriu, n.m). Le-am spus foarte clar că nu participăm la nici un fel de procedură. Atacăm la CCR – nu ne facem mari speranţe cu ce face CCR. Pentru noi, această lege nu există şi în momentul în care suntem la guvernare această lege nu va fi aplicată de către noi, ci va fi aplicată Legea 221.”

Aproape ca un ultimatum, preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a adresat şi celor de la UDMR. Domnia sa nu acceptă ideea ca partidele politice din Ungaria să angreneze în campaniile lor electorale şi maghiarii din România, deveniţi cetăţeni ai vecinilor unguri. Chiar dacă asemănările dintre preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru maghiar Victor Orban, în relaţiile cu mass-media, ori la încălcarea principiilor democraţiei, sunt izbitoare. Iar USL nu exclude o colaborare, dar în anumite condiţii. Numai că, dacă UDMR va rămâne, pe mai departe, alături de PDL la guvernare, iar la alegerile din 2012, USL va obţine peste 51%, ori chiar numai atâta, UDMR să nu mai conteze pe vreo colaborare cu actuala opoziţie. Le-a transmis, într-un fel, un fel de adio celor de la UDMR!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here