Drumul lui Iovan, marcat de un gorjean internat la Centrul Educativ Buziaş

661

În perioada 13 – 20 august a.c., un număr de 12 persoane private de libertate, internate in Centrul Educativ Buziaş, au participat la tradiţionala tabără de vară “Expediţie în Carpaţi – Ediţia 2014”, alături de copiii de la Palatul Naţional al Copiilor, Clubul Copiilor Cugir, tineri de la Fundaţia Joyo, precum şi alte persoane internate în Centrul Educativ Târgu-Ocna.

Potrivit Laviniei Soloţchi, purtător de cuvânt al Centrului Educativ Buziaş, activităţile principale ale expediţiei au constat în marcarea unor trasee turistice în zona Munţilor Bucegi, Peştera Scărişoara, inclusiv marcarea unui traseu turistic (Drumul lui Iovan) din satul Horia până la Dâmbul Bumbului, locul unde şi-a pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan în accidentul aviatic ce a avut loc la începutul acestui an. “De asemenea, minorii şi tinerii participanţi la expediţie au efectuat lucrări de întreţinere în pepiniere silvice, activităţi de ecologizare pe traseele turistice deja marcate, au vizitat obiectivele turistice din zonă şi au participat la competiţii sportive, recreative şi artistice”, a precizat reprezentanta unităţii de la Buziaş.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATânăr gorjean, participant la expediţie
La expediţia de la Buziaş, precum şi la marcarea Drumului lui Iovan a participat şi un tânăr gorjean, care se află la ora actuală internat la Centrul Educativ Buziaş. “La expediţie a participat şi un tânăr, ce a depăşit vârsta majoratului, originar din judeţul Gorj, singurul pe care îl avem în custodie în momentul actual. Conform noului Cod Penal, Centrul de Reeducare Buziaş s-a transformat în Centru Educativ şi poate custodia şi persoane majore, dar aflaţi la vârsta tinereţii, care au săvârşit faptele penale fiind minori”, a menţionat Lavinia Soloţchi.
În vederea creşterii şanselor de reinserţie socială a minorilor şi tinerilor care au săvârşit infracţiuni, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Palatul Naţional al Copiilor şi Fundaţia “Joyo” au iniţiat, începând cu anul 2003, o serie de tabere şcolare ce au urmărit, pe de o parte corecta informare a opiniei publice cu privire la situaţia minorilor şi tinerilor internaţi în centrele educative şi eforturile orientate spre reintegrarea lor în societate, iar pe de altă parte, exersarea de asistaţi a unor comportamente civice dezirabile. Organizarea unor astfel de tabere şi-a dovedit utilitatea prin dobândirea de către minorii aflaţi în custodia centrului a unor abilităţi de viaţă independentă şi în reinserţia socială a acestora. Participarea la aceste proiecte este, pentru tinerii internaţi, un stimulent în schimbarea compotamentală – principiul esenţial al intervenţiei psihosociale derulate în centrele educative.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here