DSP Gorj a făcut o analiză a aparaturii de urgenţe din spitale

594

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a realizat o analiză privind dotarea actuală a unităţilor cu aparatură specifică urgenţelor. Potrivit reprezentanţilor DSP, cele opt unităţi sanitare din judeţul nostru dispun de dotările necesare pentru a face faţă urgenţelor. Totuşi, deficitul de personal din aceste unităţi continuă să reprezinte o problemă importantă.

La nivelul judeţului Gorj, există 8 unităţi sanitare cu paturi, respectiv: Spitalul Judeţean de Urgenţă – Târgu-Jiu, Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Carbuneşti, Spitalul Orăşenesc „Sf. Ştefan” – Rovinari, Spitalul Orăşenesc Turceni, Spitalul Orăşenesc Motru, Spitalul Orăşenesc Novaci, Spitalul Orăşenesc Bumbesti-Jiu, Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”- Dobriţa; aceste unităţi funcţionează în baza Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,cu modificările şi completările ulterioare. Conform normativelor în vigoare, la nivelul unităţilor sanitare funcţionează: unităţi de primiri-urgenţe, compartimente de primiri-urgenţe sau camere de gardă.
La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă – Târgu -Jiu – Unitate de Primire Urgenţe (UPU) –  secţia clinică aflată în structura unui spital judeţean, cu personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă ale pacienţilor cu afecţiuni acute, care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe;
Compartiment de primire urgenţe (CPU) – la nivelul judeţului, există la nivelul spitalelor din: Tg Cărbuneşti, Rovinari, Novaci, Motru, secţii aflate în structura unui spital orăşenesc, cu personal propriu, special pregătit, destinată triajului, evaluării şi tratamentului de urgenţă al pacienţilor cu afecţiuni acute care se prezintă la spital spontan sau care sunt transportaţi de ambulanţe. „În cadrul spitalelor din Turceni, Bumbeşti-Jiu şi Dobriţa, funcţionează camere de gardă, prin care se asigură preluarea urgenţelor de către medicii din secţiile unităţilor sanitare, se şi iau decizii în ceea ce priveşte modalitatea de tratare ulterioară, respectiv transfer  către  alte  unităţi, tratare  în  secţiile  din  unitatea  respectivă  sau  tratament ambulatoriu, la domiciliu”, confirmă  Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Pentru buna desfăşurare a activităţii în aceste unităţi, se efectuează iniţial triajul pacienţilor, respectiv procedura prin care pacienţii care se prezintă în UPU sau CPU sunt evaluaţi şi clasificaţi, la sosire, de către o persoană competentă (medic sau cadru sanitar mediu), luând în considerare starea lor clinică şi acuzele cu care se prezintă, corelate cu vârsta şi antecedentele acestora, stabilitatea funcţiilor vitale, potenţialul de agravare a stării lor, necesitatea instituirii unui tratament sau a efectuării unor investigaţii, precum şi alte date considerate relevante astfel încât să fie stabilită prioritatea cu care un pacient este asistat şi nivelul de asistenţă necesară acestuia. Triajul este un proces continuu, fiind necesară reevaluarea periodică a pacienţilor până la plecarea acestora din UPU sau CPU.

Obligaţiile personalului din Urgenţe
Potrivit reprezentanţilor DSP Gorj, personalul din cadrul CPU are obligaţia de a asigura asistenţa medicală de urgenţă pacientului aflat în stare critică, în limita competenţelor şi a pregătirii, fiind obligatorie apelarea din timp a specialiştilor aflaţi de gardă în spital sau la domiciliu, în situaţiile care necesită implicarea lor în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi eventual a tratamentului definitiv, după caz. În cazurile în care pacientul necesită transfer de urgenţă la un spital cu grad de competenţă mai înalt, personalul din cadrul CPU are obligaţia să iniţieze procedurile de transfer interclinic, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
UPU şi CPU sunt deschise tuturor pacienţilor care solicită acordarea asistenţei medicale de urgenţă în urma apariţiei unor acuze acute noi sau pe fondul unor afecţiuni cronice.
Este interzis refuzul acordării asistenţei medicale de urgenţă unui pacient care solicită acest lucru fără evaluarea stării acestuia de către un medic din cadrul UPU sau CPU şi stabilirea lipsei unei afecţiuni care necesită îngrijiri medicale în cadrul UPU/CPU şi eventuala internare a pacientului.

Aparatură performantă de diagnostic
La nivelul judeţului exista aparatură performanţa de diagnostic, respectiv Tomografe (la Târgu-Jiu – 2 aparate, Rovinari, Târgu-Carbuneşti), aparate pentru radiologie (aparate de ultimă generaţie), în toate unităţile sanitare) aparatura de diagnostic (ecografe, aparate EKG, osteodensitometre) aparate care sunt autorizate şi monitorizate de CNCAN. „Unităţile sanitare din Gorj au aparatură, instrumentar şi medicamente, necesare în vederea acordării primului ajutor în caz de nevoie, pacienţilor care se prezintă în UPU, CPU sau camere de gardă, iar în funcţie de rezultatele investigaţiilor efectuate datorită procedurilor existente, daca un pacient nu poate fi menţinut în acea unitate sanitară, va fi transferat către o altă unitate, cu competenţă mai mare, care dispune de dotări suplimentare”, explică Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Deficit de personal medical
La nivelul tuturor unităţilor sanitare şi implicit la UPU, CPU sau camere de gardă, numărul cadrelor medicale existente, este mai mic decât necesitatea, existând deficit în ceea ce priveşte atât medicii, cât şi asistenţii, dar şi personalul auxiliar (brancardieri, infirmieri). „Fiind foarte multe cadre medicale (medici sau asistenţi) în prag de pensie, este nevoie de personal tânăr, care să se formeze şi să capete experienţă în domeniu. Se impun măsuri de păstrare a cadrelor formate (medicii rezidenţi, dar şi asistenţi) care în timp, fiind tentaţi de câştiguri mai mari decât cele din sistemul sanitar românesc, părăsesc ţara şi se angajează în unităţi sanitare din străinătate, sau părăsesc localităţile în care au fost angajaţi iniţial datorită faptului că nu au posibilităţi de cazare şi transport, veniturile obţinute nefiind proporţionale cu cheltuielile aferente acestora”, mai spune purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Colaborarea unităţilor sanitare cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj şi SMURD este una din cele mai active, fiind direcţionată către o preluare rapidă a pacienţilor care au nevoie de ajutor şi un transfer la fel de rapid către unitatea sanitară.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here