DSP Gorj nu a aplicat nicio amendă la ştrandurile din județ

538

Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au efectuat verificări specifice la ştrandurile şi piscinele din judeţ, pe parcursul sezonului estival. Potrivit Elenei Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP, nici în acest an nu s-a aplicat nicio sancţiune, nefiind depistate nereguli.

Sezonul estival din acest an s-a încheiat, inspectorii sanitari făcând bilanţul acţiunilor de control. Prin Serviciul de supraveghere a stării de sănătate – birou igiena mediului şi Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Gorj s-a monitorizat, pe parcursul vieţii, calitatea apei din bazinele de înot. Din fericire, până la această oră nu au fost depistate nereguli. “Nu am aplicat nicio amendă, în acest sezon şi nici anul trecut nu au fost depistate nereguli. Proprietarii acestor bazine de înot îşi iau măsuri de siguranţă, pentru că nimeni nu riscă să îmbolnăvească pe cineva sau să se aleagă cu o amendă”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Siguranţa ştrandurilor, în grija patronilor
Proprietarii bazinelor de înot sunt cei care au obligaţia de a lua probe de apă şi a le duce la laborator. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică doar verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de legislaţia existentă în acest domeniu. “Proprietarii ştrandurilor îşi cer autorizaţia prin declaraţie pe propria răspundere la Camera de Comerţ şi Industrie şi sunt verificaţi de colegii mei de la Direcţia de Control în Sănătate Publică. Fiecare administrator de piscină sau ştrand are obligaţia de a verifica periodic calitatea apei din bazin, de a recolta probe pentru depistarea existenţei clorului rezidual. Când reprezentanţii DSP merg în control, trebuie să li se pună la dispoziţie toate documentele necesare pentru a putea să justifice această activitate de control”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj. Reamintim faptul că, nici anul trecut nu s-au aplicat sancţiuni în acest sens, pentru că nu au fost descoperite abateri. Reprezentanţii DSP au remarcat că, în comparaţie cu anii trecuţi, se poate vorbi despre o îmbunătăţire a condiţiilor şi o preocupare a patronatelor din acest punct de vedere.

Monitorizare atentă
Prin Serviciul de supraveghere a stării de sănătate – Birou igiena mediului şi Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Gorj se monitorizează, în sezonul estival, calitatea apei din bazinele de înot. Ca urmare, se verifică: respectarea normelor igienico-sanitare de funcţionare conform OMS 119/2014 şi se recoltează probe de apă; se verifică dacă unitatea este autorizată sanitar; verificarea execuţiei bazinelor de înot conform normelor igienico-sanitare; ambianţa termică, ventilaţia naturală şi artificială şi iluminatul, bazinelor acoperite vor fi asigurate în aşa fel încât să se evite îmbolnăvirea şi accidentările celor care le folosesc. “Nu s-au aplicat amenzi la ștranduri, proprietarii acestora verificând periodic calitatea apei”, confirmă Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. De asemenea, sunt verificaţi parametrii determinaţi din apa bazinului de înot în cadrul controalelor analitice prin analize de laborator microbiologice şi fizico-chimice şi anume: a) limpezime b) concentraţia clorului rezidual liber în bazinele de înot/piscine acoperite trebuie să fie între 0,5 şi 1 mg/l, iar în bazinele/piscinele descoperite între 0,5 mg/l şi 1,5 mg/l; c) pH între 7,2 şi 8,2; d) indicatori microbiologici: număr total de colonii ce se dezvoltă la 37 grade Celsius, bacterii coliforme, Escherichia coli, enterococi, Pseudomonas aeruginosa; verificarea documentelor de autocontrol.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here