După 44 de ani de la deces, Mortul de la groapă s-a întors la Peştişani şi a câştigat şi un proces cu Primăria

680

Caz fără precedent în comuna Peştişani, unde un mort, trecut în lumea celor drepţi în anul 1970, a reuşit să învingă, la instanţă, Primăria Peştişani şi să oblige chiar instituţia publică, care nu s-a apărat deloc în această speţă, să-i restituie un teren de aproximativ 4000 de mp, pe care se află un canton forestier aparţinând, în acte, Ocolului Silvic Tismana. Mortul a reuşit astfel incredibilul, a deschis un proces cu Primăria Peştişani, anul trecut, la Tribunalul Gorj şi l-a şi câştigat, magistraţii şi juriştii celor două instituţii nesesizând, din câte se vede, că se judecă cu un decedat. La Curtea de Apel Craiova, luni, mortul câştigă iar, abia de data aceasta însă pe portalul de justiţie apărând ca şi recurent fiului celui decedat, Iconaru I. Ion, moştenitor al acestuia. Recursul Primăriei Peştişani este respins, printr-o sentinţă definitivă, la instanţa din Bănie, iar ca urmare a acestui fapt decizia instanţei de fond, care i-a dat câştig mortului, Iconaru D. Ion, rămânând valabilă.

Iconaru D. Ion, din satul Gureni aparţinând comunei Peştişani, a decedat la vârsta de 82 de ani. Omul, născut în anul 1888, este înhumat în cimitirul din localitate în 1970, adică cu 44 de ani în urmă. Fiul acestuia, Iconaru I. Ion îi moşteneşte averea şi dovedeşte că face demersuri în instanţă pentru a-i întregi proprietatea defunctului. Fiul, Iconaru I. Ion deschide astfel un proces împotriva Primăriei Peştişani, pe 26 septembrie 2013, la Tribunalul Gorj, solicitând ca instituţia publică să scoată un teren din proprietate publică şi să-l treacă în proprietate privată, adică pe numele tatălui său. Profitându-se de faptul că numele defunctului este acelaşi cu al fiului, cu diferenţa iniţialei tatălui, sau din neglijenţă, procesul se deschide pe numele mortului şi rămâne aşa. Cel puţin asta apare pe portalul instanţei de judecată din Târgu-Jiu, unde în procesul cu nr.7592/95/2013, reclamant este Iconaru D. Ion, adică cel decedat cu 44 de ani în urmă.

Tribunalul Gorj îl face câştigător pe mort!
desc1Prin sentinţa din 25 aprilie 2014 al instanţei de fond, mortului i se dă câştig de cauză în procesul cu Primăria Peştişani astfel: “Admite cererea. Respinge excepţiile. Admite acţiunea. Obligă Consiliul Local Peştişani să îndeplinească procedurile legale de trecere a imobilelor teren şi construcţii proprietatea reclamantului din domeniul public în domeniul privat al comunităţii locale”. Hotărârea 858 din 2014 poate fi atacată cu recurs, procedură la care apelează Primăria Peştişani, abia două luni mai târziu. Adică în luna iunie, juriştii instituţiei fac recurs la Curtea de Apel Craiova, procesul mutându-se în Bănie. Pe 7 iulie 2014 procesul ajunge pe rolul Curţii de Apel, şi se desfăşoară în doar două termene, în octombrie cerută de aparătorii Primăriei Peştişani şi ultimul, din 3 noiembrie, când se şi pronunţă sentinţa.
De fapt apărătorii primăriei îi aduc la cunoştinţă primarului Florin Pavel că au pierdut pe fond şi că dacă primăria nu îşi ia un avocat bun va pierde recursul. Problema se pune în discuţia Consiliului Local Peştişani, în şedinţa din octombrie, şi deşi consilierii aprobă angajarea unui avocat, asta nu mai schimbă soarta procesului.

Primarul Pavel a pierdut un teren şi o construcţie pentru un vot
desc2Surse din primărie susţin că primarul liberal Pavel ar fi dat înapoi, când a fost înştiinţat că fiul defunctului Iconaru ar fi votantul său. Pentru votul lui Iconaru I. Ion, Primăria Peştişani nu şi-a făcut un recurs motivat, drept urmare, Curtea de Apel Craiova îi respinge solicitarea. Mai mult, face acelaşi lucru şi pentru Consiliul Local Peştişani, recurent pârât în proces, pe motiv că solicitarea este tardivă. “Respinge recursul formulat de Primăria Comunei Peştişani ca inadmisibil. Anulează recursul formulat de recurentul pârât la Consiliul Local al Comunei Peştişani ca tardiv”. Hotărârea este definitivă, şi deşi de data aceasta intimat recurent apare moştenitorul mortului, în dosar rămâne în picioare sentinţa instanţei de fond dată mortului Iconaru D. Ion.
Mortul obţine astfel un teren de aproximativ 4000 de mp, pe care se află o cabană forestieră, destul de frumuşică, spun oamenii locului, într-un cuvânt o proprietate valoroasă. Ea aparţine acum Ocolului Silvic Tismana, care deşi nu e parte în proces pierde un teren şi o construcţie pe mâna Primăriei Peştişani şi a primarului, al cărui interes sunt doar voturile. Juriştii Primăriei Peştişani au fost însă bătuţi la instanţă de un mort, mai exact de bătrânul Ion Iconaru, fost contabil la ACH, din care au mai rămas acum doar oasele.
Anamaria Stoica

7 COMENTARII

  1. Domn Primar e de vina ca nu a trimis nici macar secretara la proces si nici nu a angajat avocat . Pe noi consilierii ne ia de prosti dar la DNA o sa mearga doar ei doi de mana . La puscarie cu ei sa vina Primar dmn Cosmin .

  2. intrebati-l pe fostul vice panti ca este votantul lui ca in perioada 2012 cand era vice si primar a mituit consilierii sa voteze pentru acest teren deorece el este mostemnitorul lui iconaru fiul,ca doar nu degeaba-l cara cu masina peste tot.
    CINE CREDETI CA NU A VOTAT ANGAJAREA UNUI APARATOR? CINE VOTEAZA IN CONSILIUL LOCAL?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here