Durata mai multor specializări de la rezidențiat a fost mărită

697

Concursul de Rezidențiat 2016 vine cu noutăți pentru absolvenții care îl promovează. O serie de specialități a căror durată a fost redusă în anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene. Câteva dintre specialitățile la care crește durata rezidențiatului sunt: chirurgie toracică (de la 5 la 6 ani), cardiologie (de la 5 la 6 ani), endocrinologie (de la 4 la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 la 5 ani), geriatrie şi gerontologie (de la 4 la 5 ani). Întreaga listă de specializări se găsește în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

Mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății, au solicitat armonizarea curriculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire. În opinia specialiștilor, majorarea este susținută de faptul că și în celelalte țări ale Uniunii Europene există o tendință generală în acest sens, tendință agreată și de Uniunea Europeană a Medicilor Specialiști. Demersul Ministerului Sănătății de revizuire a duratelor de pregătire a fost susținut și de Colegiul Medicilor din România.

Noi specializări
O altă noutate este înființarea specialităților care vizează patologia pediatrică. Astfel, au fost create noi specialități: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. Curricula pentru aceste noi specialități este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani. Pentru medicina dentară s-a înființat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentiști din România, specialitatea de pedodonție, cu o durată de pregătire de 3 ani. Anul acesta, concursul de rezidențiat va avea loc în data de 20 noiembrie în centrele universitare din: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu clasificare unică pe țară.
M.S.

1 COMENTARIU

  1. Exclus ce spun ăștia de mărirea rezidențiatului în Europa. Au alte sisteme dar în România medicina are cea mai lungă perioadă de pregătire decât orice țară din UE. Și asta pentru că așa vor cadrele universitare -doctori, să aibă catedre de unde să încaseze salarii mari. Bașca ce iau de la spital, cabinet particular. În plus , nici măcar nu îi învață nimic pe bieții studenți le mai cer și bani. Tineri doctori, plecați din țară și bucurați-vă afară de meseria ce o aveți. Lăsați-i pe boșorogii și țoapele de doctorițe babe să își roadă unghiile de necaz și să regrete că au o viață de ra..hat în Rom cu toți banii pe care stau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here