Ecologiștii, noi contre cu Guvernul pentru mineritul din Gorj

574

Două organizații de protecție a mediului extrem de active în ultima vreme la nivelul județului, Greenpeace și Bankwatch, au dat publicității un protest în care își exprimă nemulțumirea față de intenția Guvernului de a susține extinderea a două cariere de lignit din Gorj. Conform acestora, Executivul a început procedurile pentru a emite două hotărâri prin care să fie permise exproprierile ce vor permite extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia Jiu. Ecologiștii consideră că argumentele folosite pentru extinderea celor două cariere sunt depășite, respectiv că lignitul presupune costuri reduse și asigură o dezvoltare durabilă. Argumentele invocate se regăsesc în strategia energetică valabilă în perioada 2007 – 2020, care nu ține cont de Acordul Climatic de la Paris ce urmează să fie ratificat de Uniunea Europeană.
„O temă centrală a celor două proiecte de hotărâri este aceea că “Proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii.” Din informațiile deținute de Greenpeace România și Bankwatch România, două ONG-uri care au desfășurat mai multe acțiuni în Gorj în ultimii ani, proprietarii terenurilor nu refuză înstrăinarea terenurilor. Localnicii vizați au încheiat în ultimii ani convenții cu Complexul Energetic Oltenia prin care se angajează să predea proprietățile în schimbul unor sume de bani propuse chiar de către companie. Prin urmare, nu este necesară declanșarea procedurilor de expropriere în baza Legii 255/2010, transferul proprietăților fiind posibil pe baza negocierilor directe, ca în anii precedenți. Singura „pretenție exagerată” a familiilor expropriate este asigurarea unor locuri de muncă în cadrul CEO pentru unul sau mai mulți membri ai familiei – în funcție de suprafețele cedate – așa cum s-a procedat și în trecut în astfel de împrejurări. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința Ministerului Energiei printr-o petiție a locuitorilor din localitățile Miculești și Croici afectați de extinderea carierei Jilț Sud”, se arată într-un comunicat de presă al celor două organizații ecologiste.
Greenpeace și Bankwatch nu ratează ocazia de a critica, din nou, actualul Guvern pentru că la sfârșitul anului trecut a aprobat hotărârea care conferă exploatărilor de lignit statutul de utilitate publică. Proprietarii terenurilor s-au plâns de mai multe ori că nu există negocieri între ei și Complexul Energetic Oltenia, oamenilor oferindu-li-se un euro pentru metrul pătrat de teren, indiferent de cultura existentă pe acesta.
În primăvară cele două organizații ecologiste au organizat un protest la Runcurel, fiind de partea localnicilor ce urmau să fie expropriați tot pe motive de utilitate publică.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here