Economia la fondul de salarii și grupa de muncă din CEO, pe rolul Tribunalului Vâlcea! Peste 16.300 de salariați ai companiei pot primi câte 1200 de lei

O expertiză contabilă extrajudiciară, realizată în noiembrie 2017, privind unele drepturi salariale neacordate de către Complexul Energetic Oltenia, a scos în evidență că, economia realizată la fondul de salarii pe anul 2015 există și ar fi trebuit repartizată tuturor celor 16.000 de angajați ai companiei, adică inclusiv celor care lucrau cu trei ani în urmă în cadrul unității. Expertiza stă de altfel la baza dosarului civil aflat pe rolul Tribunalului Vâlcea, deschis de către Sindicatul Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia, cauza privind tocmai acordarea de către CEO a acestor drepturi stabilite prin Contractul Colectiv de Muncă, valabil între anii 2013-2016. Potrivit expertizei, 16349 de salariați ar putea încasa aproape 1200 de lei fiecare, pe care administrația Ciobotărică a fost singura care nu a acordat-o.

Expertiza contabilă extrajudiciară s-a realizat în perioada 13-16 noiembrie 2017 de către expertul contabil Marian Pantelimon Bălan, la solicitarea Solidaritatea 2013. Raportul final al expertului a avut la bază CCM-ul CEO, valabil în perioada 13 martie 2013 și 13 martie 2016, înscrisuri care să rezulte situația fondului de salarii promovat prin BVC 2015(potrivit HG nr.599/2015), precum și cea a fondului de salarii cheltuit pe anul 2015(potrivit adresa nr.42937/26.05.2017 a societății Complexul Energetic Oltenia), hotărârea de Guvern prin care s-a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2015 pentru CEO, publicată în Monitorul Oficial în iulie 2015 și Ordonanța nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct sau indirect o participare majoritară.
Expertul a avut misiunea de a constata dacă există diferențe între bugetul programat(cu referire la fondul de salarii) și cel aprobat prin HG nr.599/2015, iar în condiția în care se identifică diferențe să se stabilească numărul fizic de angajați care ar fi beneficiat de economia la fondul de salarii, dar și contravaloarea medie pe angajat.

Aproape 1200 de lei pentru fiecare salariat
Expertiza, așa cum se aștepta solicitantul, a relevat că există diferențe între indicatorii stabiliți pentru salariați, cheltuieli și venituri pentru 2015 și bugetul realizat de CE Oltenia în acel an.
“Din analiza comparativă a datelor se constată diferențe pozitive pentru fiecare dintre indicatorii analizați, între nivelul programat și cel realizat al acestora ceea ce conduce la următoarele rezultate: economia realizată la indicatorul cheltuieli cu salariile este de 19532 mii lei, iar contravaloarea per salariat a economiei la fondul de salarii este de 1194.69 de lei”, se arată în raport. Expertul subliniază, de asemenea, art.153 din CCM valabil între 13 martie 2013-13 martie 2016, care stabilește că “economiile realizate la fondul de salarii vor fi distribuite salariaților în ultima lună a anului conform hotărârii adoptate în comisia mixtă administrație-sindicate”.
Expertul contabil are și câteva considerații personale la finalul raportului, dar și aprecierea că “distribuirea către salariați a economiei realizate la fondul de salarii nu poate fi condiționată de alți factori cum ar fi realizarea altor indicatori de eficiență/performanță aprobați prin HG NR.599/2015 sau de situația economică a societății”. De asemenea, se subliniază la finalul documentului că “economia realizată la fondul de salarii pe anul 2015 și nedistribuită reprezintă o cheltuială salarială pe care CEO trebuie să o onoreze”.

Amânare până pe 6 martie, pentru grupa de muncă
La termenul de marți de la Tribunalul Vâlcea, instanța a decis amânarea procesului până pe 6 martie, urmare a unei întâmpinări făcute de CEO legat de grupa de muncă. La proces a fost liderul de sindicat Nicu Bunoaica, alături de câțiva reclamanți din dosar, salariați ai companiei.
“Noi am depus la dosar expertiza extrajudiciară privind economia la fondul de salarii și o să se facă alta și pentru grupa de muncă, expertul urmând să fie stabilit de instanța din Vâlcea. Am speranța că procesul se va finaliza pozitiv pentru salariați deoarece economia și grupa de muncă s-a plătit până în 2015, fosta administrație Ciobotărică fiind singura care nu a acordat aceste drepturi”, a declarat Bunoaica, reprezentantul singurului sindicat din CEO care se zbate pentru aceste drepturi neacordate în 2015.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here