„Şi noi vrem să muncim! Accesul femeilor pe piaţa muncii”, bilanţul primului an de implementare

557

Picture 015Fundaţia Culturală „Delta” a făcut bilanţul primului an de implementare a proiectului „Şi noi vrem să muncim! Accesul femeilor pe piaţa muncii”. Astfel, activitatea celor implicaţi în proiect a fost una intensă, în această perioadă realizându-se importante obiective.

S-a creat pagina de internet a proiectului, s-au elaborat pliante, ghiduri şi afişe, s-au derulat campanii de informare şi instruire, au fost consiliate şi mediate mii de femei, dar s-a realizat şi promovarea proiectului în mass-media. Proiectul „Şi noi vrem să muncim! Accesul femeilor pe piaţa muncii” este implementat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul Major de Intervenţie 6.3. Proiectul este implementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj. Marţi, 31 ianuarie 2012 a avut loc întâlnirea periodică a partenerilor. „Proiectul „Şi noi vrem să muncim! Accesul femeilor pe piaţa muncii” este un proiect implementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Gorj. Întâlnirea de astăzi este una periodică şi este dedicată discutării şi analizării principalelor rezultate pe care le-am avut în primul an de implementare şi a previzionării activităţilor din anul doi de implementare”, a precizat Elena Ariton, coordonator proiect. În primul an de implementare, în cadrul proiectului „Şi noi vrem să muncim! Accesul femeilor pe piaţa muncii”, au fost elaborate 500 de ghiduri, 1.500 de pliante şi 200 de afişe pentru promovarea principiului egalităţii de şanse şi non-discriminării. De asemenea, s-au organizat cinci întâlniri cu membrii COJES din regiunea S-V Oltenia; s-au derulat campanii de informare şi instruire, în comunităţi urbane şi rurale, în principal în regiunea S-V Oltenia, prin intermediul cărora 1.998 de femei au ales să se înscrie în proiect. Au fost mediate 1.806 femei şi consiliate psihologic 1.730. În plus, 27 de copii ai femeilor din localităţile Schela şi Alimpeşti, din judeţul Gorj au beneficiat de servicii de acompaniere – îngrijire educare. Aproximativ 590 de femei din regiunea S-V Oltenia au fost calificate în meserii precum: lucrător în gospodăria agroturistică, lucrător în estetica şi igiena corpului omenesc, lucrător comercial, lucrător în alimentaţie, baby-sitter. Tot în primul an de implementare, s-a realizat o bază de date cu 1.520 de locuri de muncă disponibile, identificate în cele două regiuni de implementare.

Previziuni pentru viitor

În al doilea an de implementare, echipa de implementare a proiectului „Şi noi vrem să muncim! Accesul femeilor pe piaţa muncii” şi-a propus o serie de obiective, ce urmează a fi duse la îndeplinire. Astfel, se va realiza o cercetare calitativă privind condiţia şi statutul social şi economic al femeilor, inclusiv accesul lor pe piaţa muncii şi experienţa discriminării, nevoilor şi dorinţele lor în materie de ocupare. De altfel, se va realiza o cercetare calitativă şi privind atitudinile şi stereotipurile culturale privind femeile în rândul angajatorilor, cadrelor didactice, ai reprezentanţilor, ai administraţiei publice locale şi ai societăţii civile. În următoarea perioadă se va lucra la elaborarea şi publicare numărului 2 al revistei dedicate femeilor în spiritul obiectivelor proiectului. Se va realiza şi un film despre proiect şi se va publica un volum în limba română cu rezultatele cercetărilor realizate în cadrul proiectului.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here